Wczoraj

Katarzyna Okrasko

Kup Wczoraj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wczoraj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wczoraj

To nie jest tak, że kompletnie nic nie zrozumiałem, ale jednak chilijski surrealizm (a może realizm magiczny? A może to jedno i to samo?) wykracza poza moje możliwości interpretacyjne. W takiej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak rozbić lekturę na czynniki pierwsze i zobaczyć, co z tego wyjdzie.

Emar idzie pod prąd. A mianowicie na egzekucję. Następnie do zoo, odwiedza rodziców, je w knajpie. Z pozoru nic nadzwyczajnego. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Autor zaciera granicę między rzeczywistością a wyobraźnią, pokazując, że zjedzenie lwa przez strusia jest zupełnie możliwe.

Cała książka jest opisem wczorajszego dnia. Otrzymujemy więc strumień świadomości, gdzie narrator nadaje znaczenia. Jednak odrzucenie konwencjonalnych ram i posługiwanie się abstrakcyjnymi obrazami każe nam kwestionować nie tylko rzeczywistości, ale i pamięć czy sam czas.

W efekcie możemy dojść do wniosku, że nic nie jest pewne. Wszystko należy kwestionować. To, co widzimy, to, co słyszymy i to, co czytamy. Czy to eksperyment dla samego eksperymentu? Może. Nie wiem. Tak podatna na interpretację proza pokazuje, że wszystko jest możliwe i nie ma złych pomysłów na odczytanie dzieła literackiego. Każdy ma rację. Nikt nie ma racji.

Jedno jednak wiemy. Emar musi mieć z nas niezłą bekę.

Emar idzie pod prąd. A mianowicie na egzekucję. Następnie do zoo,...

Momentami można złapać flow i się dobrze bawić, zwłaszcza u rodziny. Reszta przedumana, ale przynajmniej krótkie toto. Anielską cierpliwość musiała mieć ta żona.

Chilijczyk może i martwy, ale literatura jakże żywa

Chilijczyk może i martwy, ale literatura jakże żywa

359 użytkowników ma tytuł Wczoraj na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Wczoraj na półkach dodatkowych

Juan Emar
Juan Emar
Pisarz, malarz, krytyk sztuki. Prekursor chilijskiego surrealizmu, w latach 20. mieszkał z żoną w Paryżu, gdzie zetknął się z awangardą dadaizmu i surrealizmu, co wyraźnie wpłynęło na jego twórczość.

Cytaty z książki Wczoraj

Dodaj cytat z książki Wczoraj