Na końcu czeka miłość

- powieść historyczna
- 2022-08-23
- 2022-08-23
Akcja powieści rozgrywa się podczas II wojny światowej i kilkanaście lat po, głównie w Polsce, Anglii i w Kazachstanie. Bohaterami są członkowie polskiej rodziny inteligenckiej. Zaskoczeni wybuchem wojny w różnych miejscach na świecie robią wszystko, żeby się spotkać. Nestor rodu, profesor Uniwersytetu Wileńskiego, zostaje aresztowany przez NKWD i słuch po nim ginie. Dopiero po wojnie, mężczyzna łudząco do niego podobny odnajduje się poza granicami kraju, w szpitalu psychiatrycznym… Jego żona wraz z siostrą zostają wywiezione do Kazachstanu, gdzie przeżywają piekło. Zięć, pracownik Banku Polskiego, wracając z wakacji w Grecji, traci syna, który wypada za burtę statku, a sam mężczyzna bierze udział w bitwie o Narwik. Córka profesora ratuje w Warszawie żydowską dziewczynkę i wywozi ją z kraju.
Ci z członków rodziny, którzy przeżyli wojenną zawieruchę, spotykają się w Londynie, gdzie czeka na nich ogromna niespodzianka.
Historia inspirowana wojennymi losami rodziny autorki.
Kup Na końcu czeka miłość w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Na końcu czeka miłość
„Są takie rany na duszy i sercu, których nawet czas nie uleczy." Wybuch II wojny światowej zostaje naszych bohaterów w różnych częściach świata. Zaniepokojeni i zdezorientowani zrobią wszystko, aby znowu być razem. Trudne warunki podróży, odwołane pociągi, naloty, chaos - nie będzie to łatwe. Nestor rodu profesor Uniwersytetu Wileńskiego zostaje aresztowany przez NKWD i wszelki słuch po nim ginie, jego żona, razem z siostrą zostają wywiezione w głąb Kazachstanu, w nieludzkich warunkach próbują przetrwać. Ich córka, która jest w zaawansowanej ciąży podczas łapanki traci dziecko, jej mąż próbując wrócić do kraju z wakacji w Grecji, traci synka… Czy przetrwają, odnajdą się po wojnie? Autorka inspirowała się wojennymi losami własnej rodziny. Czujemy realizm opowiedzianej historii. Ciekawie ukazani bohaterowie wyraziści, naturalni - wyraźnie nakreślone ich przeżycia, wewnętrzne rozterki, niemoc, strach o siebie i swoich bliskich. Okrutne, niszczące, niosące ból i śmierć oblicze wojny. Walka o przetrwanie, samotność, rozpacz po utracie bliskich, ogromna determinacja, wola życia, nadzieja… Trudna, emocjonalna, bolesna opowieść. Ukazuje jak ważna i silna potrafi być miłość. Polecam!
Oceny książki Na końcu czeka miłość
231 użytkowników ma tytuł Na końcu czeka miłość na półkach głównych- Przeczytane 145
- 2023 8
- Audiobooki 5
- Legimi 4
- 2022 3
- 2024 3
- 2025 2
Cytaty z książki Na końcu czeka miłość
Jako że wiele wątków tej książki napisało
samo życie, dedykuję ją Wszystkim,
których nie interesuje historia.
Ona bowiem, choć nie zawsze mamy
tego świadomość, interesuje się każdym
z nas i bezpośrednio wpływa na nasze życie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na końcu czeka miłość
Bardzo lubie takie ksiazki gdzie 2 WŚ jest gdzies w tle moze nie jest to najwybitniejsza ksiazka tego typu ale mimo to czytalo/sluchalo sie dobrze i nie zaluje spedzonych chwil z tym tytulem Na lekki minus to że ksiazka miala watki trudne do uwierzenia /naciagane w tym rowniez zakonczenie .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka. Dobrze bapisana, dobrze się słuchało tylko czasami miałam wrażenie że gubiłam się w czasie I przestrzeni. Różni bohaterowie I różne str świata. Nie wlecze się także polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Są takie rany na duszy i sercu, których nawet czas nie uleczy".
Otylia i Feliks wraz ze swoim 4-letnim synkiem Syreniem tworzą bardzo szczęśliwą rodzinę. Otylia spodziewa się kolejnego dziecka, ale jej ciąża jest zagrożona. Tego lata mają wybrać się na pierwsze zagraniczne wakacje do Grecji. Jednak tak daleka podróż nie jest dla kobiety wskazana. Lekarz zaleca jej spokojny i oszczędny tryb życia. Otylia namawia męża aby skorzystał z okazji i pojechał bez niej. Feliks nie jest przekonany do pomysłu żony, ale w końcu 1 sierpnia wyrusza z synem w podróż. Kiedy po miesiącu pobytu mają wracać do domu, wybucha wojna. Mężczyzna udaje się z dzieckiem w powrotną drogę w bardzo trudnych warunkach. Dochodzi do nieszczęśliwego wypadku.
W tym samym czasie jego żona przeżywa trudne chwile w Polsce. Jej ojciec, profesor uniwersytetu w Wilnie zostaje aresztowany przez NKWD, a matka zostaje wywieziona razem z siostrą do Kazachstanu.
Czy wszystkim uda się przeżyć wojnę i jeszcze kiedyś się spotkać?
Książka "Na końcu czeka miłość" to historia polskiej rodziny rozdzielonej przez wichry wojny. Jej członkowie doświadczają ogromnego bólu i straty. Zmagają się z poczuciem niesprawiedliwości i walczą o przetrwanie. Chęć życia i wiara w lepsze jutro pomaga im przeżyć najgorsze. To opowieść o okrutnym i niszczącym obliczu wojny, która niesie za sobą ludzkie tragedie i śmierć. O poświęceniu i walce o życie, które jest czymś najcenniejszym. Ale też o nadziei, samotności i rozpaczy po utracie najbliższych.
Bardzo lubię książki z tłem historycznym, ale niestety z tą książką miałam mały problem. Według mnie jest napisana zbyt chaotycznie i zabrakło mi w niej takich prawdziwych emocji. Autorka porusza zbyt wiele wątków i opisuje je zbyt pobieżnie. Zabrakło mi też wyjaśnienia niektórych z nich. Pomimo wszystko bardzo zachęcam Was do tej lektury bo opowiada o rzeczach bardzo ważnych i jest inspirowana prawdziwymi wydarzeniami.
Słowa autorki umieszczone na początku książki
"Jako że wiele wątków tej książki napisało samo życie, dedykuję ją Wszystkim, których nie interesuje historia. Ona bowiem, choć nie zawsze mamy tego świadomość, interesuje się każdym z nas i bezpośrednio wpływa na nasze życie."
"Są takie rany na duszy i sercu, których nawet czas nie uleczy".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtylia i Feliks wraz ze swoim 4-letnim synkiem Syreniem tworzą bardzo szczęśliwą rodzinę. Otylia spodziewa się kolejnego dziecka, ale jej ciąża jest zagrożona. Tego lata mają wybrać się na pierwsze zagraniczne wakacje do Grecji. Jednak tak daleka podróż nie jest dla kobiety wskazana. Lekarz zaleca jej...
O przewrotności losu i o tym, jak wiele zależy od naszych postaw. Jak dla mnie mocne 7 na 10. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toempikgo #reklama
empikgo #reklama
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość typowa książka o losach Polaków w okresie II wojny światowej. Wielowątkowość jest zrozumiała, ale sposób jej przedstawienia dość kiepski. Z jednej strony potraktowane dość pobieżnie losy bohaterów, z drugiej rozwinięty (nie do końca wiadomo po co) wątek polskiego złota. No i błędy historyczne, jak dla mnie zbyt rażące by można je było zlekceważyć. (np. historia prostytutki z Paryża, która miała miejsce przed bitwą o Narwik)
Dość typowa książka o losach Polaków w okresie II wojny światowej. Wielowątkowość jest zrozumiała, ale sposób jej przedstawienia dość kiepski. Z jednej strony potraktowane dość pobieżnie losy bohaterów, z drugiej rozwinięty (nie do końca wiadomo po co) wątek polskiego złota. No i błędy historyczne, jak dla mnie zbyt rażące by można je było zlekceważyć. (np. historia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa historia, ale odnoszę wrażenie że opowiedziana "po łebkach". A szkoda wielka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka o miłości, wojnie, poświęceniu, a także o przewrotności losu, który z jednej z strony coś zabiera aby oddać coś innego.
Emocjonalna i pełna dramaturgii pozycja, od której nie można się oderwać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocjonalna i pełna dramaturgii pozycja, od której nie można się oderwać
Hmm... książka zapowiadała się naprawdę dobrze. Okładka bardzo ładna, opis historii też zachęcający, dlatego zdecydowałam się przeczytać. Szczerze, NIE WIEM. Mam regułę, że jak zaczytam to muszę dokończyć. W tym przypadku zawiodłam się. Akcja jest pokazywana z różnych stron, co z jednej strony jest okej bo widać co się działo w tym samym czasie u różnych postaci, z drugiej strony zaś przerzucanie wątków denerwuje. Po przeczytaniu jej nie mam żadnych odczuć, nie będzie to książka, po którą wrócę kiedyś. Miała potencjał, jednak są w niej niewyjaśnione wątki. Dałam ocenę 5, lecz zwróciłam uwagę na dobry charakter pisma autorki, książkę czyta się szybko więc zwiększam do 6.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa książka o losach wielu członków rodziny podczas czasów wojny. Kolejna pozycja wpisująca się w ostatni trend na pisanie książek o tej tematyce. Autorka porusza tu bardzo wiele wątków i opisuje historie licznych postaci, co potrafi gubić i mylić czytelnika. Co więcej, mnogość wątków sprawia, że kolejne historie opisywane są bardzo pobieżnie, skupiając się czasem zbyt szczegółowo na pojedynczych wydarzeniach przechodząc nagle do całkiem innego. Dodatkowo, pisanie historii z kilku perspektyw sprawia, że czytelnik może czuć się nieco zagubiony, a a przypadku słuchania audiobooka naprawdę trzeba się mocno skupiać. Mimo to jest to dość przyjemna książka (jak na tą tematykę),ze słodko-gorzkim zakończeniem. U wrażliwszych czytelników może nawet wywoła jakieś głębsze odczucia.
Typowa książka o losach wielu członków rodziny podczas czasów wojny. Kolejna pozycja wpisująca się w ostatni trend na pisanie książek o tej tematyce. Autorka porusza tu bardzo wiele wątków i opisuje historie licznych postaci, co potrafi gubić i mylić czytelnika. Co więcej, mnogość wątków sprawia, że kolejne historie opisywane są bardzo pobieżnie, skupiając się czasem zbyt...