Słońca bez końca. Biografia Kory

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Biografie i powieści biograficzne
- 2022-05-31
- 2022-05-31
Kora. Piosenkarka, poetka, artystka.
Charyzmatyczna i nietuzinkowa. Niedająca się zaszufladkować. Wzbudzająca skrajne emocje. Ikoniczna.
Sama o sobie mówiła: „Nie jestem taka, jaką mnie opisują". Jaka zatem była? Jaka droga poprowadziła ją z ubogiego krakowskiego mieszkania w suterenie na największe polskie sceny? Co ją ukształtowało?
Beata Biały z uwagą i czułością składa portret Kory niczym obraz z setek puzzli. Z rozmów z jej bliskimi, przyjaciółmi. Z zapisków i wspomnień, ze słów samej Kory kreśli fascynujący obraz tej wyjątkowej artystki i wyjątkowej kobiety.
Kup Słońca bez końca. Biografia Kory w ulubionej księgarni
Oceny książki Słońca bez końca. Biografia Kory
912 użytkowników ma tytuł Słońca bez końca. Biografia Kory na półkach głównych- Przeczytane 512
- 2023 23
- 2024 18
- 2022 14
- Biografie 8
- Biografia 7
Tagi i tematy do książki Słońca bez końca. Biografia Kory
Cytaty z książki Słońca bez końca. Biografia Kory
Bo wolność to stan umysłu, a nie otoczenia.
Bo to pasja tworzy osobowość.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słońca bez końca. Biografia Kory
Jest to moja pierwsza biografia Kory ... nie znam więc innych. Autorka przybliża czytelnikom początki Kory, a następnie oddaje głos osobom z jej otoczenia - rodzinie, bliższymi dalszym znajomym... Jest to historia niezwykle poruszająca, a zarazem pozytywna w przesłaniu, aby być sobą i starać się realizować swoje marzenia;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałe życie Olgi Jackowskiej w jednym tomie. Ze łzami w oczach czytałam niektóre fragmenty tej książki.
Gorąco polecam historie życia Kory także jako motywację do siły w pokonywaniu przeszkód w życiu każdej z nas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zebrała również wspomnienia męża i przyjaciół Kory. Burzliwe i trudne życie zakończone ogromnym cierpieniem jednej z najbardziej znanych i lubianych polskich artystek jest warte poznania.
Gorąco polecam historie życia Kory także jako motywację do siły w...
Nie oceniam.
Bo to nie jest biografia Kory. To są wypowiedzi na jej temat.
A ja? Kocham Korę za "Krakowski spleen".
Nie oceniam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo to nie jest biografia Kory. To są wypowiedzi na jej temat.
A ja? Kocham Korę za "Krakowski spleen".
Słońca bez końca” to przypomnienie, że prawdziwej osobowości nie da się podrobić. Kora była zjawiskiem — jedyna, niepowtarzalna, bez filtrów i bez litości dla bylejakości. Znakomita!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKora była bardzo ciekawą i nietuzinkową osobą. Ta książka jest głównie zbiorem wspomnień osób będących w jej bliskim otoczeniu. Zadziwiło mnie jak różnorodnych ludzi miała wokół siebie, nie tylko artystów ale również intelektualistów, profesorów. Fajny jest obraz wspomnień lat 70 i 80, ówczesne życie grup artystycznych. Smutna jest część poświęcona jej walce z chorobą, zmusza do refleksji.
Kora była bardzo ciekawą i nietuzinkową osobą. Ta książka jest głównie zbiorem wspomnień osób będących w jej bliskim otoczeniu. Zadziwiło mnie jak różnorodnych ludzi miała wokół siebie, nie tylko artystów ale również intelektualistów, profesorów. Fajny jest obraz wspomnień lat 70 i 80, ówczesne życie grup artystycznych. Smutna jest część poświęcona jej walce z chorobą,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ułożona w podobny sposób co wcześniejsza publikacja autorki o Osieckiej. Niestety w książce jest kilka błędnych informacji. Najciekawszymi fragmentami są oczywiście opowieści z kręgu samej Kory. Pozycja dobra do kawy, czegoś się dowiemy, coś powspominamy, ale to kropla w morzu historii o Korze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej układance ciutkę za dużo puzzli zostało zduplikowanych. Drażniło mnie też eufemistyczne opisywanie zwyczajnie po ludzku niefajnych zachowań jako w zasadzie uroczych wybryków, równoważonych i usprawiedliwianych czułymi słówkami czy podarunkami. Może to różnica pokoleniowa, ale nie kupuję takiej wizji więzi między prawdziwie bliskim osobami.
Niemniej jednak całość szybko się czyta, widać pasję autorki. Szanuję poruszające, lecz taktowne ukazanie choroby i odchodzenia Kory. Polecam, mimo sporego piedestału w ocenach i nawet pomimo obecności horoskopu, który rozpatrywałabym w kategorii nieporozumienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak całość...
Jestem w trakcie zgłębiania kim tak naprawdę była Kora. Oprócz tego, że była muzykiem, poetką, kochającą mamą dumną ze swoich synów, miała wokół siebie oddanych przyjaciół, była kimś wyjątkowym o dużej wrażliwości zarówno społecznej, jak i artystycznej. Według mnie była efemeryczna, powietrzna taka, wymykała się schematom, oczywistości poddawała w wątpliwość a przy tym miała ogromne serce kruchego ptaka, który sobie z połamanym lata skrzydłem. Dobra, potrzebna biografia, która nie ma słabych punktów. Nie miałam wrażenia, że tematy się powtarzają tak jak pozostali Recenzenci / Opinodawcy na tym portalu. Może to wynika z tego, że nie miałam w głowie żadnych oczekiwań co do treści "Słońca bez końca" i sięgnęłam po książkę totalnie na luzie i spontanicznie. W biografii niniejszej jest nieco zbyt mało nawiązań muzycznych, wydaje mi się, że potrzebuję tego bardziej i nigdy nie jest mi mało... W istocie jednak, Kora stanowiła przykład kolorowego pięknego ptaka, któremu źli ludzie w dzieciństwie połamali skrzydła, ale miała odwagę oraz siłę, by czerpać z życia jak najwięcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa książki była baaardzo fascynująca, ponieważ nigdy nie byłam fanką Kory i Manaamu, to troszkę była taką skarbnicą wiedzy o artystce i jej życiu. Niestety w drugiej połowie zbyt dużo pojawiło się powtórzeń, w kółko wałkowanych tych samych pytań... Troszkę to umniejszyło całości, ale ogólnie fajna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc, nie zmęczyłem ten książki., chociaż bardzo się starałem. Wkoło te same wątki,