Pociąg

Okładka książki Pociąg autora Iza Maciejewska, 9788396013385
Okładka książki Pociąg
Iza Maciejewska Wydawnictwo: Wydawnictwo Magnolia Seria: Seria P literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Seria P
Pociąg
2022-05-17
2020-06-26

Kup Pociąg w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pociąg

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pociąg

„Pociąg” to historia, która nie pyta, czy jesteś gotowa — ona po prostu rusza z peronu i wciąga od pierwszych stron. Szybka, intensywna i chwytająca za serce, a przy tym zaskakująco refleksyjna. Dokładnie taka, jaka powinna być dobra podróż w każdej historii.
Ewa trafia do pociągu z kilku powodów: ucieka przed bólem, poczuciem winy, cudzym osądem i przeszłością, której nie da się cofnąć. Zamknięta przestrzeń wagonu w tej opowieści działa jak soczewka — wyostrza emocje, charaktery i konflikty. Spotkani w przedziale ludzie nie są jedynie tłem — każdy z nich coś wnosi, coś zabiera, ale też zmusza do konfrontacji z samą sobą.
Historia daje do myślenia i dostarcza wrażeń. Iza świetnie balansuje między humorem a ciężarem trudnych tematów. Są momenty lekkie, niemal zabawne, które za chwilę zderzają się z dramatem i moralną niejednoznacznością. Nic nie jest tu oczywiste, żaden z bohaterów nie jest krystaliczny, a ich decyzje mogą nam się podobać… albo nie. Nie jest to opowieść moralizująca — raczej pokazująca życie: często chaotyczne i pełne odcieni szarości.
Najbardziej w tej historii ujęły mnie relacje międzyludzkie, które bez wątpienia grają tu pierwsze skrzypce: przyciąganie, odpychanie, potrzeba bliskości i strach przed nią. Emocje są intensywne, czasem gwałtowne, ale w żadnym razie nie przerysowane. Owszem, wydarzenia pędzą jak pociąg, jednak nie są chaotyczne — tempo idealnie oddaje stan bohaterki, która, jak sama twierdzi, nie ma czasu na bezpieczne przystanki. Ona chce dojechać do stacji — Szczęście.
Fantastycznie tło i atmosferę stworzyły w tej opowieści postacie drugoplanowe, które były niczym plaster na rany — czasem przynosiły ulgę, czasem prowokowały do myślenia, ale zawsze zostawiały po sobie ślad. Niejednokrotnie doprowadzały też do uśmiechu.
To książka dla tych, którzy lubią historie z pazurem, dynamiką i emocjonalnym rollercoasterem. „Pociąg” nie obiecuje spokojnej przejażdżki — raczej podróż, po której wysiada się trochę poturbowanym, ale bogatszym o nowe spojrzenie. Polecam 🚆📖

„– Co to?
– Te klu­cze otwie­ra­ją drzwi do szczę­ścia.
– I co ja mam niby z nimi zro­bić?
– Każda de­cy­zja, jaką po­dej­mu­je­my, bu­du­je nasze ja. Sam więc zde­cy­duj, co z nimi zro­bisz.”

„– Po­win­nam ci po­wie­dzieć, żebyś na­pra­wił swoje mał­żeń­stwo, żebyś przy­naj­mniej spró­bo­wał to zro­bić, ale wiem prze­cież, że na­pra­wia­nie na siłę cze­goś, kiedy jedna osoba chce, a druga nie, jest po­zba­wio­ne sensu. Prze­ra­bia­łam to z moim byłym mężem. Nie mo­żesz się uwol­nić od swo­jej żony, w to wie­rzę. Życie nie jest tylko czarno-​białe, są też różne od­cie­nie sza­ro­ści, a moja hi­sto­ria jest tego naj­lep­szym przy­kła­dem. Chcę wie­rzyć, że spo­tka­li­śmy się po to, aby pomóc sobie na­wza­jem.”

pierwsza książka autorki i moje pierwsze spotkanie z Izą
pozycja zdecydowanie dla niegrzecznych dziewczynek ,jak na erotyk przystało

pierwsza książka autorki i moje pierwsze spotkanie z Izą
pozycja zdecydowanie dla niegrzecznych dziewczynek ,jak na erotyk przystało

Do tej pory książki Izy Maciejewskiej bardzo mnie poruszały. Jeśli natomiast chodzi o tę pozycję to szkoda mojego czasu na jej słuchanie. Pełna niespójności, absurdów, wulgaryzmów, bohaterowie nie mają duszy, tylko części ciała, które potrzebne są do uprawiania seksu. Zresztą opisy seksu budzą niesmak, to tylko brutalne wykonany akt. Nie chcę już czytać (słuchać) drugiej części.

646 użytkowników ma tytuł Pociąg na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Pociąg na półkach dodatkowych

Iza Maciejewska
Iza Maciejewska
Iza Maciejewska z powodzeniem i sukcesami odnajduje się w roli autorki i wydawcy. Na koncie ma osiem książek, które trafiły w gusta rzeszy czytelniczek i czytelników. Jej powieści to miks wielu gatunków, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Iza dała się poznać jako pisarka, która ma swój własny charakter pisma. W swoich powieściach zgrabnie łączy tematy trudne z radosnymi. Żongluje emocjami, zaskakuje czytelników i nie pozwala się oderwać od lektury aż do ostatniego rozdziału.

Cytaty z książki Pociąg

Iza Maciejewska Pociąg Zobacz więcej