Historia czerwonego kameleona

Okładka książki Historia czerwonego kameleona autora Marta Zaremba, Agnieszka Żelewska, 9788365479884
Okładka książki Historia czerwonego kameleona
Marta ZarembaAgnieszka Żelewska Wydawnictwo: Bajka literatura dziecięca
literatura dziecięca
2022-05-18
2022-05-18

Kup Historia czerwonego kameleona w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia czerwonego kameleona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia czerwonego kameleona

"Historia czerwonego kameleona" to bardzo wartościowa i pięknie ilustrowana opowieść.

Zbynio, dość nieśmiały kamaleon, zaliczył raz niefortunną wpadkę i spadł prosto do tortu. Jakby tego było mało, ta wstydliwa anegdotka zaczęła go potem prześladować na wszystkich rodzinnych spotkaniach, opowiadana żartobliwie przez wujków i ciocie. I chociaż od tej historii cały robił się czerwony ze wstydu, wciąż opowiadano ją od nowa. Dla niego nie była zabawną opowiastką, a złym wspomnieniem. Jednak gdy Zbynio poznał Brygidę, nauczył się jak nie przejmować się tak bardzo takimi rzeczami, a nawet w końcu polubił czerwony, który zawsze tak źle mu się kojarzył - z rumianą od wstydu twarzą.

To piękna bajka dla wszystkich, którzy boją się komentarzy innych i nie raz marzyli by zniknąć - a także dla tych, którzy bez przemyślenia rzucają takie uwagi, bo trafnie pokazuje, że choć śmiech jest zdrowy, trzeba pilnować, czy śmiejemy się z kogoś, czy z kimś. Warto pamiętać, że nie każdy żart jest śmieszny, tak jak nie każdy komentarz jest warty wygłoszenia - a nawet z pozoru niewinne uwagi mogą zranić.

Jednak ta urocza, czerwona książeczka uczy też o tym, jak nie brać wszystkiego do siebie. Nie łatwo pokonać nieśmiałość i poczucie wstydu, jeszcze ciężej nabrać dystansu.

Historia kameleona Zbynia to pełna humoru i wielu mądrości bajka z wartką akcją. A do tego myślę, że teraz, przed świętami, gdy wszyscy zbierają się w rodzinnym gronie, jest szczególnie na czasie. To cenna lekcja empatii i radzenia sobie ze wstydem.

Jestem pewna, że zawarta tu lekcja może dla wielu osób okazać się bardzo pomocna. A śliczne, barwne, czerwono-zielone ilustracje perfekcyjnie dopełniają opowiedzianą w książce historię!

Bardzo mądra ,pouczająca książeczka, w której autor zastosował personifikację w osobie kameleona.
Jak wszystkim wiadomo ubarwienie tego zwierzątka umożliwia upodobnienie się wyglądem do otoczenia.
Jest to zjawisko mimetyzmu .Dodatkowo kameleon potrafi spłaszczyć swoje ciało i znieruchomieć, a obserwować otoczenie ruchomymi gałkami ocznymi. Jeśli kameleon zauważy groźnego przeciwnika przybiera barwy jaskrawe, jak czerwoną ,aby przestraszyć drapieżcę. Tu korzysta ze zjawiska mimikry.
W treści książeczki wykorzystano trafnie te cechy.

Głównym bohaterem jest mały kameleon Zbynio.
Zbynio jest pośmiewiskiem całej rodziny i znajomych przez jeden niewydarzony przypadek na urodzinach kuzynki Kamelii. Huśtając się na wiotkiej gałęzi wpadł w sam środek urodzinowego tortu.
Było mu bardzo nieprzyjemnie i przykro z tego powodu , jak również jeszcze bardziej z tego, że wszyscy z niego śmiali się i żartowali. Najgorsze jednak to ,że tym obiektem kpin stał się na dłużej.
Potrzeba wtedy dużo dystansu do swojej osoby, żeby przełamywać wstyd.
Zbynio niestety nie potrafił. Ogromnie przeżywał swoją życiową porażkę i zaczął coraz częściej rumienić się na twarzy. A im bardziej się bał śmieszności, tym więcej się jeszcze wstydził i jego twarz stawała się purpurowa. Zaliczał raz za razem drobne lub większe wpadki. Nie dlatego ,że był niezgrabny czy nieudolny, tylko pod wpływem strachu ,który napędzał jeszcze większy lęk.
Najwięcej był na językach kuzynów bliźniaków : Kamyka i Leona. Był to czysty szczyt złośliwości z ich strony.
Na ich urodzinach Zbynio schował się przed całym światem ,w małym ustronnym miejscu. Nie był jednak tam sam. Poznał się lepiej ze swoją kuzynką Brygidą, która nie lubiła hałasu i też korzystała z tej samej kryjówki.
Dopiero przez zupełny przypadek ,dzięki niej poznał smak prawdziwej przyjaźni.
Nauczył się nie skupiać na swojej osobie z zewnątrz, wykorzystując swoje wewnętrzne przymioty.
Od czasu urodzin spotykali się codziennie.
Zbynio zaczął dochodzić do siebie i pokonywać niepotrzebne lęki. Nabrał pewności siebie.
I tak było do dnia obchodzenia urodzin babci.
Co się tam wydarzyło? Czy Zbynio znowu ,,utopił się'' w torcie? A może plamę dał zupełnie ktoś inny?
Przeczytajcie koniecznie!
Impreza u babci będzie swoistym apogeum dziwnych zdarzeń, nie do końca przewidywalnych.
Piękne ilustracje dominują odmianą czerwieni dopełniając całość lektury.
Polecam książkę małym i dużym, tym co byli lub są sponiewierani niepotrzebnym wstydem oraz tym co dominują nad słabszymi, prześladując ich.
Każdy z nich ,mam nadzieję trafnie wyciągnie wnioski.

A na koniec zacytuję adekwatne staropolskie przysłowie do sytuacji.
,,Nie śmiej się dziadku z czyjegoś wypadku''.

Nie należy się śmiać z cudzych nieszczęść i przykrości, bo mogą się one przytrafić każdemu.

Strzał w dziesiątkę! Dawno się tak nie śmieliśmy podczas wspólnej lektury! Juniorom bardzo się podobała wartka fabuła i zabawne perypetie małego kameleona. Skłoniła ich również do rozmowy o tym, czym jest wstyd i skąd się bierze, jakie są granice żartów. Wrócimy do tej historii na pewno.

19 użytkowników ma tytuł Historia czerwonego kameleona na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Historia czerwonego kameleona na półkach dodatkowych

Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska
Ukończyła studia i uzyskała dyplom w PWSSP w Gdańsku na Wydziale Malarstwa i Grafiki. Zajmuje się ilustracją dla dzieci. Brała udział w Międzynarodowych Biennale Ilustracji dla Dzieci w Bratysławie i Japonii, w ekspozycjach PRO BOLONIA w Warszawie, wystawie FILU pt. „Polscy ilustratorzy” we Frankfurcie, w Biennale Europejskich Ilustratorów w Japonii, wystawie polskiej ilustracji w Bolonii 2003, Triennale Ilustracji Krajów Nadbałtyckich w Tallinie 2003 i in. Nagrody: główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2000 za ilustracje do książki „Marcel Szpak dziwi się światu” Joanny Pollakówny; wyróżnienie PRO BOLONIA 2001 za ilustracje do książki „Sznurkowa historia” Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel; główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2002 za ilustracje do książki „Bajki o rzeczach i nierzeczach” Zofii Beszczyńskiej; wyróżnienie Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2003 w dziedzinie grafiki za autorską książkę pt. „Gdzieżeś ty bywał, czarny baranie?”.

Okładka książki Pola w lesie Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Pola w lesie Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Okładka książki Intruzi Susanna Isern, Sonja Wimmer
Intruzi Susanna Isern, Sonja Wimmer
Okładka książki Smok mojego taty. Wydanie specjalne Ruth Chrisman Gannett, Helena Pérez García, Ruth Stiles Gannett

Cytaty z książki Historia czerwonego kameleona

Dodaj cytat z książki Historia czerwonego kameleona