Zwierzęta

Okładka książki Zwierzęta autorstwa Agnieszka Żelewska
Okładka książki Zwierzęta autorstwa Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Moja pierwsza encyklopedia polsko-angielska z okienkami interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
12 str. 12 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Moja pierwsza encyklopedia polsko-angielska z okienkami
2024-08-14
2024-08-14
12 min.
„Moja pierwsza encyklopedia polsko-angielska z okienkami” to seria edukacyjna, dzięki której najmłodsi poznają świat i uczą się angielskich słówek. W tej części pojawia się słownictwo związane ze światem zwierząt – w sumie ponad 200 słówek! Czytelnicy odwiedzą dom pewnego podróżnika, las, dżunglę, sawannę, zanurkują w morzu, a nawet dotrą do krainy całej pokrytej śniegiem. Na każdej rozkładówce można odszukać i otworzyć okienka (w całej książce jest ich 50),co pozwala odkrywać kolejne szczegóły i słowa.

Książka idealna dla miłośników zwierząt!

Kup Zwierzęta w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zwierzęta

Opinie i dyskusje o książce Zwierzęta

Zwierzęta moja pierwsza encyklopedia polsko-angielska

Ale mnie cieszy tak książka. Powiem Wam, że jak byłam małą dziewczynką widziałam u kogoś coś podobnego i marzyłam by to mieć 😊 Wtedy się nie udało, dlatego teraz z radością korzystam razem z synkiem.

Książka jest przepięknie wydana, cała składa się ze sztywnych kartek oraz zawiera to co dzieci lubią bardzo, otwierane okienka. Jest cała bardzo kolorowa, znajdziecie tu bardzo dużo sympatycznych obrazków zwierząt. Obok oczywiście każde jest podpisane po polsku i po angielsku. Całość podzielona jest w ciekawy sposób, na zwierzęta domowe, leśne, te żyjące w morzu, dżungli, na sawannie i na biegunie. Z tą książką na pewno nie będziecie się nudzić, a dziecko pozna słownictwo zwierzątkowe. Warto oswajać się z językiem angielskim już od najmłodszych lat, co z pewnością zaprocentuje w późniejszym procesie nauki. Mój pięciolatek z dużą chęcią powtarza angielskie nazwy zwierząt, a przyznam, że i ja się czegoś nauczę.

Zwierzęta moja pierwsza encyklopedia polsko-angielska

Jest to seria edukacyjna dzięki,której dzieci uczą się angielskich słówek.
W tej części są to słówka związane ze zwierzętami,a odwiedzamy takie miejsca jak dom i ogród pewnego podróżnika,las,morze,dżunglę,sawannę oraz krainę pokrytą śniegiem.Jest tutaj ponad 200 słówek i 50 okienek.

Wszystko jest pięknie zilustrowane i na pewno dzieciakom się spodoba. Moja córka jest bardzo zadowolona z tej książki. Polecamy

Jest to seria edukacyjna dzięki,której dzieci uczą się angielskich słówek.

W naszej biblioteczce jest to już drugi tom tej encyklopedii - pierwszy bardzo polubiliśmy.

Ta kolorowa kartonówka z otwieranymi okienkami przyciąga dzieci w dość szerokim zakresie wiekowym. Same okienka są frajdą zarówno dla 2 i 8-latków (a jak się okazuje i 32 lata to nie za wiele na radość i ich otwierania 🤪).

Znajdziemy tu 50 wspomnianych wyżej okienek i ponad 200 słówek, które dzięki barwnym ilustracjom łatwo zapadają w pamięć i wspierają naukę języka angielskiego.

Tym razem słownictwo dotyczy świata zwierząt - zanurkujemy w morzu, przedrzemy się przez dżunglę, odwiedzimy las i dom podróżnika.

Słówka są więc bardzo szeroko rozrzucone - mamy podstawowe jak kot czy pies, ale znajdziemy również mrówkojada, paproć czy harpię.

Polecam wszystkim miłośnikom zwierząt, wiedzy i nauki czerpanej "przy okazji". 😉

Znajdziemy tu 50 wspomnianych wyżej okienek i ponad 200...

8 użytkowników ma tytuł Zwierzęta na półkach głównych

Okładka książki O bracie, który nie opowiadał bajek Magda Lic, Agnieszka Żelewska
O bracie, który nie opowiadał bajek Magda Lic, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Koteczek Kiciuś Małgorzata Strzałkowska, Agnieszka Żelewska
Koteczek Kiciuś Małgorzata Strzałkowska, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Historia czerwonego kameleona Marta Zaremba, Agnieszka Żelewska
Historia czerwonego kameleona Marta Zaremba, Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska
Ukończyła studia i uzyskała dyplom w PWSSP w Gdańsku na Wydziale Malarstwa i Grafiki. Zajmuje się ilustracją dla dzieci. Brała udział w Międzynarodowych Biennale Ilustracji dla Dzieci w Bratysławie i Japonii, w ekspozycjach PRO BOLONIA w Warszawie, wystawie FILU pt. „Polscy ilustratorzy” we Frankfurcie, w Biennale Europejskich Ilustratorów w Japonii, wystawie polskiej ilustracji w Bolonii 2003, Triennale Ilustracji Krajów Nadbałtyckich w Tallinie 2003 i in. Nagrody: główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2000 za ilustracje do książki „Marcel Szpak dziwi się światu” Joanny Pollakówny; wyróżnienie PRO BOLONIA 2001 za ilustracje do książki „Sznurkowa historia” Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel; główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2002 za ilustracje do książki „Bajki o rzeczach i nierzeczach” Zofii Beszczyńskiej; wyróżnienie Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2003 w dziedzinie grafiki za autorską książkę pt. „Gdzieżeś ty bywał, czarny baranie?”.

Czytelnicy Zwierzęta przeczytali również

Słowa pierwsze Jerzy Bralczyk
Słowa pierwsze
Jerzy Bralczyk Jarosław Mikołajewski Ewa Poklewska-Koziełło
Dziś za sprawą książki „Słowa pierwsze” pobawimy się językiem polskim. A przewodzić tej zabawie będą bardzo kompetentne osoby, bo kto zna się na języku lepiej niż językoznawca (Jerzy Bralczyk) i poeta (Jarosław Mikołajewski)? Ideą książki jest zastanowić się nad słowami oczywistymi, nad takimi określeniami, które towarzyszą nam od początku (stąd tytuł),nad wyrazami, których znaczenie znamy, ale są dla nas tak oczywiste, że stworzenie definicji mogłoby przysporzyć problem. I tu „wchodzą na scenę” szanowni panowie autorzy. Jerzy Bralczyk, z nieco filozoficzną swadą, tworzy krótkie opisy i gdyby nie to, że są krótkie chętnie użyłabym określenia „rozprawa”. Natomiast Jarosław Mikołajewski napisał o tych słowach (z tymi słowami?) wierszyki, aczkolwiek zaznaczyć trzeba, że „Słowa pierwsze” to nie jest zbiór rymowanek dla maluchów. To też nie jest książką dla dzieci lubujących się w akcji i przygodzie. To publikacja dla czytelnika świadomego, dociekliwego. A ja dodałabym, że i dla młodego i tego starszego. W mojej ocenie nie sposób tu wyznaczyć jakąkolwiek granicę wieku. Czytelnik, albo poczuje z tą książką chemię, a ta uaktywni jego wrażliwość i chęci do eksperymentowania ze słowami, albo chociaż zachęci nad refleksją nad ich znaczeniem. Zamiast podsumowania zostawiam małą próbkę z tekstów zgromadzonych w tej publikacji. Przekonacie się, czy poruszą one wasze językoznawcze, językoodkrywcze struny: „Zupa Rozlewa się na talerze, a potem bywa, że na stół. Trudno wytrzeć.”[1] „Babcia Babcia, babunia To jak córka, córunia. Ktoś do przytulenia Z ogromnego wzruszenia.”[2] „Ryba Dobrze się czuje w wodzie. I kiedy my się dobrze czujemy to mówimy, że jak ryba. W wodzie.”[3] „Jest - Jesteś? - Jestem!... I oto jest najprostszy test, by się przekonać, że ktoś jest.”[4] „Człowiek Ktoś taki jak ja i ktoś taki jak ty. Właściwe to ktoś taki jak inni, jak ona, jak on.”[5] [1] Jerzy Bralczyk, Jarosław Mikołajewski, „Słowa pierwsze”, wyd. Agora, Warszawa 2024, s. 44. [2] Tamże, s. 15. [3] Tamże, s. 28. [4] Tamże, s. 9. [5] Tamże, s. 13.
Asia_czytasia - awatar Asia_czytasia
oceniła na61 rok temu
Kicia Kocia i Nunuś. Zabawki Anita Głowińska
Kicia Kocia i Nunuś. Zabawki
Anita Głowińska
Seria o przesympatycznej kotce, stworzona przez Anitę Głowińską to obecnie bestseller na polskim rynku bajek dla dzieci. Kicia Kocia – tytułowa bohaterka jest jedną z ulubionych postaci maluchów, zarówno chłopców, jak i dziewczynek. Dla wielu dzieci stała się jednak kimś więcej – przewodniczką i przyjaciółką, dzięki której mogą lepiej poradzić sobie z własnymi lękami i problemami. Kocia bohaterka cieszy się także ogromnym zaufaniem wśród rodziców, ze względu na przekazywanie pozytywnych wartości i dobrych wzorców zachowania. Nie zapomnijmy również o Nunusiu, który jest odpowiednikiem książkowego braciszka Kici Koci i jednocześnie bohaterem tekturowych książek dla małych dzieci. Młodszy brat ulubienicy przedszkolaków wraz z małymi czytelnikami poznaje świat i pierwsze zasady związane z życiem w rodzinie. Niedawno swoją premierę miała książka „Kicia Kocia i Nunuś. Zabawki”. Tym razem Kicia Kocia dopytuje swojego braciszka czy ma ochotę na zabawę wybraną zabawką. Oczywiście największą radość sprawia mu zabawa z siostrą. W treści znajdziemy mnóstwo słów dźwiękonaśladowczych, które zachęcają naszych najmłodszych czytelników do powtarzania. Do tego tekturowe strony, które idealnie sprawdzą się w małych dziecięcych rączkach. Krótki, zwięzły tekst oraz kolorowe ilustracje spodobają się niejednemu małemu dziecku. Bardzo lubię całą serie tych książeczek, ponieważ autorka w prosty sposób prezentuje w nich podstawowe czynności, takie jak zabawa, spacer czy choćby robienie zakupów. Polecamy bardzo! Ta książka idealnie nadaje się dla najmłodszych odbiorców, którzy dopiero uczą się odkrywać świat.
Basia Ott - awatar Basia Ott
Rysorączka Hervé Tullet
Rysorączka
Hervé Tullet
Jak z kilku bazgrołów, mniejszych i większych kropek, plam, kresek może powstać coś ciekawego, twórczego, kreatywnego? Hervé Tullet - francuski pisarz i grafik, kolejny raz udowadnia, że nie ma nic prostszego niż zabawa kolorami, liniami czy gryzmołami. Nie potrzeba nawet kredek czy farb! Wystarczy, że użyjecie wyobraźni (i odrobiny magii - z pewnością poczujecie wibracje, przykładając rękę do wyznaczonego miejsca na początku książki - teraz Wasza ręka jest zaczarowana!) i sięgnięcie po 3 kolory na stronach tej książeczki, by, krok po kroku, słuchając poleceń autora, namalować fantastyczne obrazki - kwiatki, nuty na pięciolinii, kolekcję bazgrołków, ptaszka, autko, rakietę i mnóstwo innych rzeczy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zabawę z książki kontynuować na kartkach bloku czy zeszytu i tworzyć własne dzieła, tym razem już za pomocą farb czy kredek. W tym twórczym bałaganie i chaosie, jaki proponuje nam autor, jest logika i sens - zaczynamy od prostych elementów, by później tworzyć bardziej skomplikwane rysunki, dzieci rysują mniejsze i większe kropki, muszą je liczyć, malują linie z góry na dół, od lewej strony do prawej, łączą kropki w danym kolorze - to wszystko wymaga skupienia, uważnego słuchania poleceń i jest nagradzane brawami oraz pochwałami. Dzieci ćwiczą dłonie, rozwijają wyobraźnię, ale przede wszystkim dobrze się bawią. Lubimy takie aktywizujące książki, a Hervé Tullet jest mistrzem w tworzeniu tych najbardziej pomysłowych i nieszablonowych. Polecamy serdecznie.
książeczki_joanna - awatar książeczki_joanna
oceniła na82 miesiące temu
Na wakacjach Doro Gobel
Na wakacjach
Doro Gobel
Książka NA WAKACJACH autorstwa Petera Knorra i Doro Gobel, wydana przez Babarybę, to prawdziwa uczta dla małych odkrywców. Ta całokartonowa wyszukiwanka w formacie A4 wyróżnia się przede wszystkim bogactwem szczegółów, które sprawiają, że każda strona staje się fascynującą przygodą. Już od pierwszego otwarcia widać, że ilustracje są pełne precyzyjnych detali, pozwalających na długie godziny uważnego przeglądania i odkrywania coraz to nowych elementów. Akcja książki przenosi nas w różnorodne wakacyjne scenerie – od plaży, przez las, po kemping. To miejsca, w których dzieci mogą obserwować mnóstwo postaci i zwierząt, a także śledzić ich przygody. Każda strona wciąga jak miniaturowy świat pełen historii, które można snuć na nowo z każdą lekturą. Niezależnie od tego, czy nasze dziecko będzie szukać ukrytych przedmiotów, czy po prostu podziwiać ilustracje, zawsze znajdzie coś nowego do odkrycia. Twarde, wytrzymałe kartki sprawiają, że książka idealnie nadaje się do małych rączek, a format A4 zapewnia odpowiednią przestrzeń dla wszystkich tych maleńkich szczegółów, które kryją się w zaskakujących zakamarkach stron. Wyszukiwanki, takie jak NA WAKACJACH, doskonale rozwijają spostrzegawczość, koncentrację i wyobraźnię dziecka. Ilustracje Knorra i Gobel nie tylko cieszą oko, ale także zachęcają do interakcji – to nie jest książka, którą przegląda się raz i odkłada na półkę, lecz taka, która za każdym razem oferuje coś nowego. Czy już mieliście okazję poznać książkę NA WAKACJACH? Jakie ukryte historie udało się wam odkryć na jej stronach? A może znacie inne tytuły z tej serii wyszukiwanek? My mieliśmy okazję recenzować jeszcze NA RYNECZKU.
Ze-bookiempodrękę - awatar Ze-bookiempodrękę
Kameleon Eric Carle
Kameleon
Eric Carle
Główny bohater, kameleon, widząc inne zwierzęta, marzy o posiadaniu ich cech — wielkiego niedźwiedzia, sprytnego lisa czy skocznego jelenia. Przemienia się, podążając za chwilowym pragnieniem, ale w końcu odkrywa, że utracił to, kim był. Na szczęście udaje mu się wrócić do własnej postaci i docenić siebie samego. 💫Dlaczego warto? 🔹ilustracje: żywe kolory, przyciągają wzrok i rozwijają wyobraźnię 🔸mądra treść: autentyczność, samoakceptacja, zagrożenia płynące z bezrefleksyjnego naśladowania innych. 🔹rozwój emocjonalny – książka to okazja do rozmowy z dzieckiem o tym, co czuje i jak rozumie swoją tożsamość. 📌Dla kogo? "Kameleona" ze względu na zaawansowaną treść, poleciłabym dzieciakom po 3. roku życia, choć kartonowa forma wskazuje, że jest ona przeznaczona dla maluszków. 📔Podsumowanie "Kameleon” to książeczka, która łączy zachwycające ilustracje z uniwersalnym przesłaniem — zachęca do refleksji nad tym, kim jesteśmy, i dlaczego warto przemyśleć każdy wybór. Polecana dla dzieci powyżej 3. roku życia, ale znakomicie sprawdzi się także w starszym wieku, jako punkt wyjścia do rozmów o akceptacji własnej osoby. Dla nas okazała się na ten moment za trudna pod względem treści, ale myślę, że za jakiś czas do niej wrócimy. Niemniej jednak obcowanie z ilustracjami było interesujące już dla maluszka. 👶 Warto też pochwalić publikację za nietypową formę - wycięte strony, na których odwrocie pojawiają się malutkie ilustracje to dodatkowa atrakcja dla czytelników w każdym wieku.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Tropicielonauci. Misja 1: Zaginiony kudłacz Wierciuch. Gra komiksowa Nikola Kucharska
Tropicielonauci. Misja 1: Zaginiony kudłacz Wierciuch. Gra komiksowa
Nikola Kucharska Michał Kubas
Innowacyjna. Nietuzinkowa. Angażująca. Pomysłowa. Po prostu rewelacyjna! Mogłabym tak długo, bo czuję, że to mała rewolucja na rynku wydawniczym. Coś, co Was zaskoczy, bo jest pomostem pomiędzy książką w tradycyjnym wydaniu, a technologicznymi bajerami, które w połączeniu dają czytelnikowi nowy wymiar doznać i satysfakcjonującą przygodę czytelniczą. Przede wszystkim podstawą jest sama książka. Pięknie wydana. W twardej oprawie i niesamowicie dopracowana pod względem szczegółów, wymyślonej tu historii komiksowej i elementów, które będziemy rozszyfrowywać jak runy, QR kody. Sama w sobie zawiera mało tekstu i może być tak po prostu czytana, ale! byłoby to absolutnym nie wykorzystaniem jej ukrytego potencjału, którą daje nam darmowa aplikacja Tropibota. To z jej pomocą ta opowieść nabiera barw, kształtu i sensu. A co najlepsze, o jej przebiegu sami będziemy decydować, bo ta książka to również gra paragrafowa, czyli w jej trakcie wybieramy jedną z kilku opcji. To pozwala nam wracać do niej po wielokroć i za każdym razem przeżywać inną przygodę. Po uruchomieniu aplikacji tworzymy sobie postać. To ona jako główny bohater będzie miała do wykonania misję 535A, czyli odnaleźć kudłacza Wierciucha 😄. Trzymam kciuki, aby ta sztuka Wam się udała. I jak Wam się podoba nowy wymiar czytelniczej aktywności? 😁 Skusilibyście się na taką lekturę z dziećmi?
mama_czyta_tuwima - awatar mama_czyta_tuwima
oceniła na82 miesiące temu
Atlas zaświatów Emily Hawkins
Atlas zaświatów
Emily Hawkins
Śmierć - temat, który dotyczy wszystkich, lecz nikt nie lubi o śmierci rozprawiać dniami i nocami. Jasne, ona przyjdzie, ale lepiej i tym nie myśleć, lepiej żyć. Lecz pomimo strachu budzi ona także niesamowitą, wręcz chorobliwą ciekawość a ludzie pragną wierzyć, że nie jest końcem... a dopiero początkiem czegoś znacznie większego. Wiemy też, że co kraj, to obyczaj, więc wizji życia po śmierci jest tyle, ile kultur, tradycji, narodowości i nawet folklorystycznych naleciałości - więc: co wieś, to obyczaj - można rzec. Emily Hawkins w swoim absolutnie zjawiskowym ATLASIE ZAŚWIATÓW dokonała próby przybliżenia nam tych obrazów życia po życiu biorąc na warsztat... cały świat. Autorka sięgnęła do zamierzchłej historii np. Starożytnego Egiptu, czy świata Inków, jak i do wierzeń wciąż obecnych np. Islamu, buddyzmu i chrześcijaństwa. Dostajemy zatem holistyczny obraz ZAŚWIATÓW tych religijnych, jak i tych mitologicznych. Książka została bardzo dobrze zaprojektowana. Podzielono ją ze względu na kontynenty i każdy zbiór ZAŚWIATÓW poprzedza mapa z uproszczonym widokiem krain pełnych duchów i zjaw. W dalszych częściach możemy poczytać o konkretnych niebach, rajach, piekłach, przewoźnikach, statkach pełnych duchów, demonach, bogach itd. Całość tworzy spójną i naprawdę piękną pozycję przeznaczoną dla dzieci, ale w praktyce dla każdego, dużego i małego. ATLAS ZAŚWIATÓW - PRZEWODNIK PO PODZIEMNYCH, ZIEMSKICH I NIEBIESKICH KRÓLESTWACH ZMARŁYCH, to nie tylko tekst, a także fenomenalne ilustracje! Manasawii to talent ilustratorski nie do podważenia. Dzięki tym obrazom nasza wyobraźnia szaleje i także szybciej przyswajamy podaną wiedzę. Cudowna perełka artystyczna, barwna, szalona, piękna podróż skłaniająca do refleksji nad życiem, historią ludzkości, nad śmiercią i nad tym, co będzie po ostatnim oddechu. Książka jest doskonale wydana. Mamy duży format, twardą oprawę, spektakularne złocenia, jakościowo bardzo dobry papier, dbałość o kolory - to jest po prostu cacko! Tutaj wszystko jest spójne i dopracowane do perfekcji. Pozycja IDEALNA na prezent UWAGA dla każdego, nie tylko dla dziecka. Wiedza nie tylko ważna, interesująca, ale także praktyczna, ponieważ w dzisiejszym świecie kultury i tradycje przenikają się szybciej i mocniej niż kiedyś. Zawsze warto poznać korzenie i wizje, jakie snuje człowiek - istota świadoma bliskości śmierci. Podsumowując, jeśli interesuje was życie po życiu, kultura, historia, tradycja, mitologia, folklor i religia - to jest to pozycja doskonała, wprost stworzona dla was. Ja jestem olśniona zarówno wnętrzem, treścią, ilustracjami jak i wiedzą, jaką ATLAS ZAŚWIATÓW jest przepełniony. Chcecie wiedzieć, czym jest MOST CZINWAT? A może BAG NOZ, tajemniczy i upiorny statek znajduje się w kręgu waszych zainteresowań? Lub zastanawiacie się, jak trudna będzie wspinaczka DRABINĄ JAKUBOWĄ? Tutaj odnajdziecie odpowiedzi i zaspokoicie pragnienie wiedzy o duszach, które opuściły ciało. POLECAM! życie po życiu Wydawnictwo Kropka egzemplarz recenzencki
πPi - awatar πPi
Guzikożerca na tropie słów Olga Ptak
Guzikożerca na tropie słów
Olga Ptak
Gdy zaczynasz czytać tę książkę nie czujesz niezrozumienia, ale szeroko otwierasz oczy ze zdumienia, bo uświadamiasz sobie jak trudne mogą być dla innych pewne aspekty naszego życia. Możesz mówić, układać zdania, konstruować wypowiedzi, opowiadać. Leon tego nie potrafi. W jego głowie słowa się nie układają. Błądzą, mylą się, szaleją lub blokują. Trzeba mówić prawdę, ale pewnych słów lepiej nie wypowiadać, tylko dlaczego? Tego Leon również nie potrafi zrozumieć. Dla niego wiele spraw jest trudnych, niezrozumiałych, chaotycznych, bolesnych. Zbyt wiele zmiennych każdego dnia go przytłacza i atakuje. A on chce być tylko zrozumiany, lubiany, akceptowany takim jaki jest. Leon jest dzieckiem w spektrum autyzmu. Jego świat różni się od naszego, co też próbuje nam przekazać w 10 krótkich historiach. Opowiada o swojej głowie, lękach, chaosie, małych marzeniach i trudnościach w życiu codziennym. Chociaż w jego opowieściach widzimy pewne zamieszanie, to słowa chłopca tłumaczą wiele, szczególnie nam czytelnikom, zarówno tym młodym jak i dorosłym. Ten doskonale ubrany w dziecięce słowa zamęt trafia dobitnie i mocno odzierając z pewnych złudzeń, jednocześnie wprowadza w świat, gdzie wszystko poukładane jest inaczej. W świat Leona. To książka, którą czyta się jednym tchem, a po odłożeniu jeszcze na długo w nas zostaje. Przewijające się po jej lekturze myśli wciąż i wciąż dają o sobie znać, a rodząca się w nas empatia i zrozumienie niezrozumianego jest ogromne.
malipasjonaci - awatar malipasjonaci
Ciekawe... co robią strażacy i strażaczki Magdalena Koźlicka
Ciekawe... co robią strażacy i strażaczki
Magdalena Koźlicka
Książka Magdaleny Koźlickiej „Co robią strażacy i strażaczki” wydana przez Naszą Księgarnię, to wyjątkowa pozycja, która w przystępny sposób przedstawia rzeczywistość służby pożarniczej ukazując ją z perspektywy zarówno zawodowej, jak i etycznej. Zawód strażaka, choć powszechnie kojarzony z gaszeniem pożarów, to w rzeczywistości znacznie bardziej złożona profesja, wymagająca odwagi i wszechstronnych umiejętności oraz ogromnego zaangażowania. Autorka prowadzi młodego czytelnika przez różnorodne aspekty pracy strażaków i strażaczek, ukazując ich jako niezastąpionych ratowników w sytuacjach kryzysowych. Strażacy to profesjonaliści działający na wielu frontach – od specjalistycznych akcji ratowniczych po precyzyjne działania poszukiwawcze w ekstremalnych warunkach. Autorka wnikliwie prezentuje codzienne obowiązki strażaków - ćwiczenia fizyczne, szkolenia czy konserwacja sprzętu, podkreślając ich profesjonalizm i gotowość do działania w każdej chwili. Dzięki szczegółowym opisom oraz ciekawym ilustracjom, dzieci mają możliwość zapoznania się z zasadami funkcjonowania jednostki Państwowej Straży Pożarnej, przyswojenia fundamentalnych zasad udzielania pierwszej pomocy oraz zachowania w obliczu niebezpieczeństwa, np. podczas pożaru. Solidne kartonowe strony, duży format i doskonała jakość ilustracji sprawiają, że publikacja jest trwała i atrakcyjna wizualnie. Każda rozkładówka tętni życiem, odtwarzając sceny pełne dynamiki i emocji, które przyciągają uwagę i pobudzają wyobraźnię małych czytelników. Dodatkowe elementy aktywizujące – pytania, zadania czy liczenie przedmiotów ukrytych na ilustracjach – sprawiają, że lektura staje się interaktywną zabawą, angażującą dzieci w sposób, który rozwija umiejętności analityczne i spostrzegawczość. „Co robią strażacy i strażaczki” Magdaleny Koźlickiej to znakomita pozycja literacka, która łączy w sobie wartości edukacyjne, społeczne i estetyczne. Książka przybliża dzieciom codzienną pracę strażaków rozwija ich świadomość na temat ról społecznych i odpowiedzialności. To publikacja, która powinna znaleźć się w bibliotece każdego dziecka, inspirując je do myślenia o przyszłości pełnej możliwości i wyzwań, niezależnie od płci.
Czytajibaw - awatar Czytajibaw

Cytaty z książki Zwierzęta

Dodaj cytat z książki Zwierzęta