Mroki III

Okładka książki Mroki III autora Katarzyna Szewioła-Nagel, 9788726834239
Okładka książki Mroki III
Katarzyna Szewioła-Nagel Wydawnictwo: Saga Egmont Cykl: Mroki (tom 3) fantasy, science fiction
Mroki (tom 3)
2022-03-16
2022-03-16

Kup Mroki III w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mroki III

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mroki III

Przebrnąłem, chyba tylko dlatego, by odkryć w jaki sposób autorka poradziła sobie z dość przewidywalnym zakończeniem. I nawet jeśli jest w tej książce kilka ciekawych zwrotów akcji, to jednak nie jest to szczególnie ciekawa książka.

Doskonałe zakończenie trylogii, emocjonujące, intrygujące. Ciekawie wykreowane uniwersum, pełne walki, magii i tajemnic. Zgrabnie zakończone wszystkie wątki. Gratuluję Autorce.

Leto, piękny dla oczu elf, parającym się ponurym zajęciem skrytobójcy oraz Lilian, obdarzona mocą, stanowią trzon tej finalnej historii. Wokół nich dzieją się sprawy i krążą ludzie, elfy, mieszańcy, krasnoludy, a niemal każdy z nich buduje klimat. Właśnie tło wzbudzi jako pierwsze Waszą uwagę. Opisy otoczenia, zwłaszcza od strony zapachu i szczegółów, są w tym tomie mocnym atutem, ale i momentami naciągną nieco cierpliwości. Oddanie, z jakim autorka opisuje nam, dając przykład, wnętrze domu bohaterów zasługuje na podziw, ponieważ niemal widzimy i możemy dotknąć te wnętrza, rozsmakowując się w szczegółach wystroju, mebli, ich obecnego stanu. Zarazem zwróciłam też uwagę, choć nie wiem czy ktoś jeszcze się ze mną zgodzi, że w całej trylogii, nie tylko w tym ostatnim tomie, dominuje motyw rozpadu, rozkładu i zniszczenia. Dzielnice pokrywa błoto i brud. Jasne strony w tej opowieści niemal tu giną, przytłoczone ogromem mroku. Mocny plus dla piszącej za opisanie świata w tak realny sposób.
Muszę jednak napomknąć, że konstrukcja przedstawionych krain, owa drobiazgowość od naczyń, po leśne ścieżki może nieco zmęczyć. Nie radzę się jednak poddawać, pod kołdrą ożywionego świata kryją się losy bohaterów i magia, które zainteresować mogą niejednego Czytelnika.
Celowo zbyt wiele nie opowiem o fabule, by czegoś nie zdradzić. Napiszę jednak, że spotkać tu można magię złowrogą, bezwzględną i pradawną, o jakiej na pewno gdzieś już słyszeliście, ale woleliście zapomnieć.
O jakiej magii piszę?
Nie, nie jest to machanie różdżką i tylko, lub aż pewne zaklęcia.
Radzę to sprawdzić.
Moją słabością w tej trylogii jest Leto, z czym raczej się nie ukrywam. Nosi na sobie lśniące w pewnych okolicznościach tatuaże, których wzór radzę również poznać samemu. Ponury zawód skrytobójcy dodaje mu charakteru. Relacje z przyjaciółką ocieplają jego wizerunek.
Jeśli chodzi o Lilian, dziewczyna irytowała mnie nad wyraz swoją zmiennością. W towarzystwie przyjaciół potrafiła mieć własne zdanie i tupnąć nogą. Wśród innych zachowywała się, jakby bała śię własnego cienia. Choć czasem było to konieczne, dla kamuflażu, szalenie mnie to denerwowało.
Jeśli chodzi o złą kobietę w tej historii, to mogę powiedzieć z własnego skromnego, pisarskiego doświadczenia, że nie jest łatwo stworzyć zły charakter. Autorce udało się to bardzo dobrze. By przedstawić tak na zimno podobną postać, nie wystarczy zamknąć się w lodówce, lecz ten chłód w sobie odnaleźć. Wyszło naprawdę intrygująco i ciekawie.
Tom trzeci, gdyż o nim jest głównie mowa, jest pisany w baroku. Nie znalazłam w niej wyrazów trudnych, może dlatego, że za sobą mam poważną ilość klasyków, a może z tej przyczyny, że miałam dobrych nauczycieli. Zdarzały się pewne powtarzające się słowa czy drobne potknięcia, ale to zdarza się u najlepszych. Naprawdę trzeba się dobrze wsłuchać, by je znaleźć.
Audiobook jest czytany rewelacyjnie i nie jest to przesada. Jeśli lubicie żeński ton, wpadający do ucha, to z całego serducha polecam Panią Magdalenę Zając - Zawadzką. To muzyka dla moich uszu, dopełnienie fabuły poprzez zmianę tonacji i nadanie tonu tam, gdzie wyraźnie trzeba było pomóc czytelnikowi, by się nie zgubił. czyli w opisach.
Audiobook mam z własnej woli i jestem z niego zadowolona.
Polecam zapoznać się z całą trylogią!
Cieszę się, że ją poznałam i czekam kiedy wreszcie ukaże się w wersji papierowej, by móc do niej wrócić, ponieważ do papieru miłość ma większa niż do słuchania książek 🙂
Dziękuję autorce za to, że poznałam jej świat!

28 użytkowników ma tytuł Mroki III na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Mroki III na półkach dodatkowych

Katarzyna Szewioła-Nagel
Katarzyna Szewioła-Nagel
Urodziła się w 1979 roku w Świętochłowicach. Jest z zawodu terapeutką zajęciową. Już w dzieciństwie interesowała się fantastyką i pisarstwem. Pierwsze próby literackie podejmowała tworząc opowiadania i fragmenty książek inspirowane twórczością m.in. Jacka Londona i Karola Maya. "Mroki" są jej pisarskim debiutem. Od 2013 roku jest członkinią Śląskiego Klubu Fantastyki.

Cytaty z książki Mroki III

Dodaj cytat z książki Mroki III