Pies ogrodnika

- Agencja Detektywistyczna Czajka (tom 1)
- 2022-02-28
- 2022-02-28
Co zrobić, kiedy mąż cię zdradza? Możesz spróbować go przechytrzyć, a potem… założyć kobiecą agencję detektywistyczną!
Gaja jest zmuszona, by zmienić swoje pozornie poukładane życie. Wspiera ją przebojowa rudowłosa modelka Klara i najlepsza przyjaciółka – urzędniczka Matylda. Pech (albo szczęście?) sprawia, że właśnie wtedy w Milanówku zostaje popełnione morderstwo. Ofiarą jest uczennica liceum, a agencja Czajka dostaje pierwsze zlecenie: ma udowodnić niewinność jedynego podejrzanego – przystojnego nauczyciela matematyki, którego właśnie aresztowano.
By rozwikłać tajemnicę morderstwa, Gaja wchodzi w konflikt z miejscową policją i będzie musiała stawić czoło uczuciom, o których dawno zapomniała.
Kup Pies ogrodnika w ulubionej księgarni
Oceny książki Pies ogrodnika
751 użytkowników ma tytuł Pies ogrodnika na półkach głównych- Przeczytane 382
- 2023 19
- 2022 17
- 2024 9
- Egzemplarz recenzencki 5
- 2025 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pies ogrodnika
Momentami dość mocno przewidywalna, ale wciąż bardzo przyjemna - polecam :) Lektorka idealnie dobrana do książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealna na te ciemne, długie wieczory. Poprawna, szybko się czyta, plusem są krótkie rozdziały. Główna bohaterka dała się polubić, chce się jej tylko dobrze życzyć. Sprawa tajemniczego morderstwa też ciekawa, jak dla mnie humor akceptowalny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego mi było na dzisiaj potrzeba. Lekka, jednak zupełnie nie banalna. Ciekawy pomysł na fabułę. Inteligentna intryga. No i wątki otwierające cykl.
Dobry czas. Dziękuję 💛
A.
—-
kazdywaznywdrodze.pl
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry czas. Dziękuję 💛
A.
—-
kazdywaznywdrodze.pl
Świetna komedia kryminalna. Nie oczekiwałam, że aż tak dobrze będę się bawić. Lekka, dynamiczna akcja. Do końca nie odgadłam sprawcy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostaci ciekawie zarysowane. Z przyjemnością poznam dalsze przygody pań detektywek.
Ciekawy, lekki kryminał z sympatycznymi bohaterkami. Dobrze się czyta, intryga ciekawa i dość zaskakujące zakończenie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMorderstwo w Milanówku - mieście, w którym mieszkałam. Miło było osadzić historię w znajomych miejscach.
Czy to jest kryminał? Raczej obyczajówka z kryminalną zagadką. Fabuła toczy się nieśpiesznie wokół przyjaciółek Gai i Matyldy. Jedną z nich życie niejako zmusza do otworzenia własnego biznesu - agencji detektywistycznej. Pierwszą sprawę - udowodnienie niewinności, wskazanie mordercy - prowadzi po omacku, intuicyjnie, ale odważnie. Do pomocy ma Klarę, byłą modelkę, której największym atutem jest licencja detektywa...
Zakończenie wprowadza w kolejny tom serii, i mimo że czytałam bez większego polotu to zajrzę jeszcze do Agencji Detektywistycznej Czajka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to jest kryminał? Raczej obyczajówka z kryminalną zagadką. Fabuła toczy się nieśpiesznie wokół przyjaciółek Gai i Matyldy. Jedną z nich życie niejako zmusza do otworzenia własnego biznesu - agencji detektywistycznej. Pierwszą sprawę - udowodnienie niewinności,...
Dobry kryminał do czytania na leżaku.
Dobry kryminał do czytania na leżaku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopiero poznaję twórczość pani Katarzyny Gacek i całkiem dobrze się zapowiada... Pies Ogrodnika to lektura na wakacje, przyjemna, z poczuciem humoru, lekka i zabawna, a fabuła pełna intryg bardzo wciąga. Z radością sięgam po kolejną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Pies Ogrodnika” to zachwycająca i angażująca powieść otwierająca trzyczęściowy cykl, którego tłem jest Agencja Detektywistyczna Czajka. Katarzyna Gacek wykreowała lekką i przepełnioną błyskotliwym humorem historię, pierwszorzędnie wpisującą się w kocykowy podgatunek kryminału. Książka ta będzie więc doskonałą towarzyszką relaksującego czytelniczego wieczoru…
Elegancka i poukładana Gaja Stawska jest główną bohaterką tej powieści. Spokojne, wypełnione satysfakcjonującą pracą w fundacji oraz pasją do ornitologii życie skutecznie unicestwia zdrada męża. Okoliczności sprawiają, że kobieta postanawia założyć agencję detektywistyczną, której specjalizacją byłoby oczywiście… demaskowanie niewiernych partnerów. Pierwsza sprawa Agencji Detektywistycznej Czajka okazuje się jednak znacznie poważniejsza i skomplikowana niż małżeńskie nieporozumienia - Gaja ma udowodnić niewinność nauczyciela oskarżonego o morderstwo uczennicy. Wszystkie dowody niemalże jednoznacznie wskazują na mężczyznę, a śledztwa nie ułatwia żywe zainteresowanie zbrodnią całego podwarszawskiego Milanówka.
Gaja nie jest jednak jedyną pierwszoplanową postacią książki “Pies Ogrodnika”, ponieważ w centrum wydarzeń znajdują się aż trzy nietuzinkowe kobiety. Towarzyszkami Gai są Matylda - ceniąca sobie rodzinną atmosferę miejscowa urzędniczka, obdarzona wyjątkową intuicją miłośniczka dziennikarstwa oraz Klara - bohaterka nieprzewidywalna, chaotyczna, ale jednocześnie sympatyczna i czarująca. Trzy zupełnie różne kobiety, które jednoczy chęć odkrycia prawdy, tworzą zdumiewająco sprawnie działający detektywistyczny zespół.
To książka udowadniająca, że wątek małżeńskiej zdrady nie jest nudny i wyeksploatowany. Historia głównej bohaterki pokazuje bowiem, że bolesne, budzące w nas wewnętrzny sprzeciw wydarzenia mogą stanowić nowy, ekscytujący początek. Zauroczył mnie ponadto sposób dokumentacji pożyczanych przez Gaję książek, tego rodzaju detale sprawiają, że literaccy bohaterowie stają się nam bliżsi, bardziej autentyczni.
“Pies Ogrodnika” jest powieścią kryminalną i przypomina o tym niebanalnie skonstruowana intryga. W książce nie pojawia się typowe, charakterystyczne dla organów ścigania dochodzenie, obejmujące przesłuchania, pościgi czy też nakazy sądowe, natomiast autorka umiejętnie połączyła amatorską detektywistyczną pracę z codziennością bohaterek. Zbrodnia nie przytłacza, ale jest interesującym tłem dla opowieści o przyjaźni, determinacji i kobiecej sile.
Mimo znacznej objętości i wielowątkowości, Katarzyna Gacek utrzymuje czytelniczą uwagę do ostatnich stron. Język powieści jest lekki, a sama historia przepełniona rozbrajającym humorem, ciepłem i kryminalnymi zagadkami. Efekt śledztwa stanowiącego fundament fabuły “Psa Ogrodnika” jest zaskakujący, a otwarte zakończenie zdecydowanie rozbudza apetyt na dalsze przygody Agencji Detektywistycznej Czajka.
***
Książka z domowej biblioteczki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElegancka i...