I kissed Shara Wheeler

- literatura młodzieżowa
- 2022-05-03
- 2022-05-03
- angielski
From the New York Times bestselling author of One Last Stop and Red, White & Royal Blue comes a debut YA romantic comedy about chasing down what you want, only to find what you need...
Chloe Green is so close to winning. After her moms moved her from SoCal to Alabama for high school, she’s spent the past four years dodging gossipy classmates and a puritanical administration at Willowgrove Christian Academy. The thing that’s kept her going: winning valedictorian. Her only rival: prom queen Shara Wheeler, the principal’s perfect progeny.
But a month before graduation, Shara kisses Chloe and vanishes.
On a furious hunt for answers, Chloe discovers she’s not the only one Shara kissed. There’s also Smith, Shara’s longtime quarterback sweetheart, and Rory, Shara’s bad boy neighbor with a crush. The three have nothing in common except Shara and the annoyingly cryptic notes she left behind, but together they must untangle Shara’s trail of clues and find her. It’ll be worth it, if Chloe can drag Shara back before graduation to beat her fair-and-square.
Thrown into an unlikely alliance, chasing a ghost through parties, break-ins, puzzles, and secrets revealed on monogrammed stationery, Chloe starts to suspect there might be more to this small town than she thought. And maybe—probably not, but maybe—more to Shara, too.
Fierce, funny, and frank, Casey McQuiston's I Kissed Shara Wheeler is about breaking the rules, getting messy, and finding love in unexpected places.
Kup I kissed Shara Wheeler w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
I kissed Shara Wheeler
Historia skupia się na nastolatce(Chloe) , która kilka lat temu zamieszkała z mamami w pewnym miasteczku i niedługo kończy szkołę i ma zamiar studiować w Nowym Jorku. A razem z nią do szkoły chodzi córka dyrektora(Shara) , która jest uważana za ideał. A sama Chloe postrzega ją jak rywalkę i zawsze robi wszystko by ja pokonać. Jednak pewnego wieczoru dzieję się coś zaskakującego. A konkretnie Shara całuję Chloe w usta , a ta odwzajemnia pocałunek. Jednak po tym wydarzeniu Shara znika i nikt nie ma pojęcia gdzie się podziała. Choć jej ojciec twierdzi , że wyjechała do rodziny. I Chloe , która wciąż o niej myśli postanawia dowiedzieć się co się z nią stało i dlaczego ją pocałowała i , gdy rodziców dziewczyny nie ma w domu włamuje się do nich i przeszukuję pokój Shary. Jednak niespodziewanie przez okno wchodzi sąsiad Shary(Rory) i okazuję się , że Shara jego również pocałowała i , że chłopak jest w niej zadurzony. I oboje postanawiają spotkać się z chłopakiem Shary(Smith) i o wszystkim mu mówią i wychodzi na jaw , że Shara przed zniknięciem zostawiła im różne listy ukryte w różnych miejscach i tylko Oni mogą je odnaleźć dzięki wskazówką , które są ukryte w tych właśnie listach i mimo , że bohaterowie obracają się w różnych grupach postanawiają współpracować i dowiedzieć się o co chodzi Sharze. I wychodzi też na jaw , że Rory i Smith przyjaźnili się kilka lat temu , ale wszystko się skończyło , gdy Smith dołączył do drużyny w szkolę. I teraz dzięki wspólnemu śledztwu ich przyjaźń powraca. I cała trójka odkrywa , że Shara wcale nie jest taka idealna i np: szantażowała znajomych lub bawiła się w różne gierki z ludźmi. I po jakimś czasie Smith i Rory mimo , że wciąż pomagają Chloe to robią to niechętnie i po prostu mają już dość. A Chloe w rozmowie z Rory’m odkrywa , że ten jest prawdopodobnie zakochany w Smithu. A sam Smith także się zmienia i wyznaję osobie niebinarnej, że czasami nie czuję się jak chłopak. A po jakimś czasie Chloe znajduję list od Shary , który jest przeznaczony tylko dla niej i tam Shara wyznaje , że na początku traktowała Chloe jak rywalkę i chciała za wszelką cenę ją zniszczyć , a gdy odkryła , że ta lubi dziewczyny postanowiła ją w sobie rozkochać i złamać jej serce , ale szybko zrozumiała , że Chloe jest inna niż pozostali i nie działają na niej sztuczki Shary i z tego listu wynika , że Shara zakochała się w Chloe. I dziewczyna jest wściekła i za wszelką cenę chcę ją znaleźć , ale wciąż tłumaczy sobie , że robi to tylko dlatego , że chce ją pokonać. I w końcu po miesiącu Chloe odnajduję Sharę na łódce jej rodziny i podczas rozmowy Shara kategorycznie zaprzecza by się w niej zakochała i wyznaję , że nie dostała się na Harvard i zrobiła to wszystko by Chloe ścigając ją również obniżyła swoje oceny , a co do Smitha i Rory’go to wciągnęła ich w to , bo zrozumiała , że obaj są w sobie zakochani. I dodaję , że jej rodzice od początku wiedzą , że tu jest , bo w pobliżu jest monitoring , ale tak naprawdę mają ją gdzieś. Jednak Chloe widzi , że dziewczyna kłamię co do tego , że jej nie kocha i nazywa ją zwykłym tchórzem , który boi się co ludzie o niej powiedzą , bo żyją w takim miasteczku , że ludzie gadają jeśli ktoś zakocha się w osobie tej samej płci i już ma zamiar odejść , ale niespodziewanie Shara ją łapię i przyznaję , że może i jest tchórzem , ale Chloe również się boi i niespodziewanie Chloe się do niej przysuwa , a Shara od razu się odsuwa tak , że upada na ziemię i Chloe w tym zachowaniu widzi prawdę , a konkretnie , że Shara faktycznie ją kocha i po tym jak Shara wstaję to całuję Chloe i przez jakiś czas się całują , ale nagle Chloe się odsuwa i mówiąc tylko – „Mówiłam” popycha Sharę i ta wpada do wody , a Chloe wraca do domu. I tam myśli o dziewczynie i o jej słowach , że jest tchórzem i dociera do niej , że Shara mogła mieć rację. A sam Smith przyznaję rację Sharze , która twierdziła , że jest zakochany w Rory’m. I niespodziewanie Shara nagrywa filmik dla wszystkich uczniów w szkolę i tam wyznaję , że oblała egzamin na Harvard i , że tak naprawdę fałszowała listy , które mówiły , że dziewczyna dostała się na Harvard , bo chciała by inni nadal patrzyli na nią jak na ideał. I wyznaję również , że zniknęła , bo chciała zwrócić na siebie uwagę pewnej osoby(Chloe) i na koniec dodaję , że nawet jeśli wszyscy ją znienawidzą Ona ma to gdzieś , bo i tak zaraz skończy się szkoła. I następnie Shara wraca do szkoły , ale nie jest taka jak wcześniej , a konkretnie z premedytacją łamię szkolny regulamin i np: farbuję sobie włosy na różowo. A wszyscy w szkolę o niej o plotkują. A Chloe jest na nią zła. I jest między nimi napięcie , a sama Chloe często ją podpuszcza chcąc by ta oficjalnie przyznała , że ją kocha , ale wciąż upiera się , że Ona nic do niej nie czuję i jak tylko Shara wyzna jej miłość ma zamiar złamać jej serce. A w trakcie rozmowy z Rory’m ten wyznaje jej , że pogadał z Sharą i wszystko między nimi jest w porządku i dodaję , że zarówno On jak i Shara są homoseksualni. I w pewnym momencie Chloe dowiaduję się , że Jej najlepsza przyjaciółka(Georgia) została przyłapana w łazience jak całowała się z dziewczyną , a konkretnie z najlepszą przyjaciółką Shary(Summer) i okazuję się , że dyrektor , który jest strasznym homofobem ma zamiar wyrzucić Georgię ze szkoły i Chloe od razu bierze na siebie winę i mówi , że to Ona całowała się z dziewczyną i zadowolony dyrektor mówi jej , że w takim razie ma zakaz wstępu na zakończenie szkoły i na pewno nie wygłosi swojego przymówienia , które szykowała cały rok. I , gdy tylko przyjaciele bohaterki(nowi i starzy) dowiadują się o tym postanawiają zrobić protest w szkolę i zniszczyć dyrektora , który zdążył już zniszczyć wiele uczniów , którzy mu się sprzeciwili. I chcą sobie również zorganizować własne zakończenie szkoły. I niespodziewanie zaczynają im pomagać inni uczniowie. Jedynie Shary nie ma , bo nic nie wiedziała o tym spotkaniu , bo rodzice zabrali jej komórkę. Jednak w trakcie przygotowań ktoś rozwiesza w szkolę e-maile dyrektora z których wynika , że mężczyzna pobierał pieniądze od bogatych rodziców by ich dzieci dostały lepsze oceny. I Rory mówi Chloe , że to Shara to zrobiła by pogrążyć ojca i teraz mężczyzna ma problemy , a Chloe dzięki rozmowie z Georgią uświadamia sobie , że naprawdę zakochała się w Sharze i znów wkrada się do jej pokoju(tym razem przez okno) i dziewczyny szczerze rozmawiają i w końcu się całują obiecując sobie , że kończą z gierkami. I w końcu nadchodzi koniec roku i bohaterowie urządzają sobie własne zakończenie , a Chloe wygłasza mowę i wychodzi na jaw , że ojciec Shary może się wywinąć , bo ma zdolnych adwokatów i wtedy Smith wpada na pomysł , że jeśli ta sprawa wyjdzie poza ich miasteczko to mężczyzna będzie miał przerąbane. I chłopak zgłasza się do reporterów i wyznaje prawdę o dyrektorze. A na koniec bohaterowie mają ognisko i będąc na nim Chloe wyobraża sobie wspólne życie z Sharą z którą już oficjalnie jest razem, a konkretnie , że dziewczyna będzie ją odwiedzać w weekendy w Nowym Jorku , a po studiach będą podróżować samochodem po świecie i mimo , że czasem się pokłócą to i tak zawsze się pogodzą. I wychodzi też na jaw , że ojciec Shary został zwolniony i nikt go już nie szanuję i , że Rory i Smith są razem i niedługo wyjeżdżają. Tak samo Georgia jest w związku z Summer i będą razem chodzić na miejscowy uniwersytet. I mimo , że Shara jeszcze nie wie co z jej studiami to Chloe i tak wie , że jej ukochana sobie poradzi. I tak się kończy książka. Historia jest naprawdę świetna i wciągnąłem się od początku. Polubiłem też pozytywnych bohaterów. A relacja Chloe i Shary była cudowna. Te ich pojedynki słowne były rewelacyjne. I super , że ostatecznie są razem choć w zasadzie można się było tego spodziewać już po samym opisie. Zaskoczyło mnie też , że Georgia i Summer się w sobie zakochały. I poczułem wielką satysfakcję jak bohaterowie załatwili dyrektora. Od początku tej postaci nie znosiłem. Jedynie żałuję , że książka skończyła się na ognisku. Autorka mogła jeszcze napisać jeden rozdział lub epilog , który dzieję się kilka lat później jak Chloe kończy studia i wraca do miasteczka i dzięki temu moglibyśmy się dowiedzieć na jakie studia poszła Shara i jak potoczyły się losy Georgii i Summer oraz innych bohaterów. I książka mogłaby się skończyć jak Chloe i Shara rozpoczynają podróż samochodem tak jak to sobie wyobraziła Chloe. Jednak mimo wszystko książka jest super i podobała mi się nawet bardziej od „One Last Stop”
Oceny książki I kissed Shara Wheeler
1124 użytkowników ma tytuł I kissed Shara Wheeler na półkach głównych- Przeczytane 615
- 2023 32
- 2022 28
- 2024 17
- LGBTQ+ 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce I kissed Shara Wheeler
Shara Wheeler, najpopularniejsza dziewczyna i wzorowa uczennica w katolickim liceum w Alabamie, znika w noc balu maturalnego. Jej zniknięcie jest tym dziwniejsze, że wydaje się zaplanowanym działaniem – Shara pozostawiła liściki ze wskazówkami, które rozwiązać mogą tylko trzy osoby:
Chloe Green, jej klasowa rywalka i zadeklarowana biseksualistka, która cztery lata temu przeniosła się wraz z mamami do Alabamy.
Rory Heron, jej sąsiad i szkolny bad boy.
Smith Parker, jej chłopak, z którym tworzy idealną parę.
Trzy osoby, które Shara pocałowała tuż przed swoim zniknięciem. Choć pozornie niewiele ich nie łączy, teraz muszą współpracować, by rozszyfrować tę dziwną łamigłówkę.
Co spowodowało, że Shara chciała zniknąć? I do czego doprowadzą jej poszukiwania?
Tytuł "I kissed Shara Wheeler" swego czasu rzucał mi się w oczy tak często, że w myśl odkrywania i nadrabiania queerowych lektur, postanowiłam wreszcie dać mu szansę. Tym bardziej, że uwielbiam motyw wszelkich zagadek, podchodów, łamigłówek i małych prywatnych śledztw. Poczułam, że mogę się naprawdę dobrze bawić, śledząc perypetie Chloe, Rory'ego i Smitha.
I rzeczywiście. Tajemnicze listy i zagadki Shary okazały się najfajniejszym, najbardziej angażującym elementem tej opowieści. Aż żałuję, że nie pociągnięto go dłużej, bo reszta, no cóż...
Zamiast owijać w bawełnę, zacznę od czegoś, z czym mam największy problem. Słuchajcie, naprawdę rozumiem intencje osoby autorskiej, rozumiem, że wielu czytelników może odnaleźć w tej książce komfort a nawet nadzieję, ale, wybaczcie, jaka może być szansa, że w katolickim liceum w stosunkowo niewielkiej miejscowości tak duży odsetek uczniów okaże się nagle osobami queerowymi? Według mnie skala ta jest tak przerysowana, że odbiera realność całej sytuacji, w jakiej ostatecznie znaleźli się bohaterowie. Osobiście lubię szczęśliwe zakończenia, nie przepadam natomiast za zakończeniami aż do przesady idyllicznymi, a to w "I kissed Shara Wheeler" właśnie takie było. Wydaje mi się to czymś więcej niż tylko osobistą preferencją, raczej pewnym błędem logicznym (trochę jak u Colleen Hoover, u której wszystko dzieje się "niby przypadkiem"),odbierającym satysfakcję z poznania finału.
Przesłuchałam książkę w formie audiobooka i właśnie do tej formy również muszę się przyczepić. Miałam wrażenie, że lektorka robiła dłuższe pauzy w nieodpowiednich momentach, jak choćby między dialogami czy przypadkowymi zdaniami, podczas gdy z akapitu do akapitu czy z rozdziału do rozdziału przechodziła aż nazbyt płynnie. Nawet, gdy nie ma się tekstu przed oczami, da się dosłyszeć, gdzie znajduje się przerwa w tekście. Tutaj ewidentnie coś nie grało...
Nie uważam "I kissed Shara Wheeler" za książkę złą, lecz za książkę w pewnym stopniu rozczarowującą. Zwłaszcza, jeśli oczekuje się od niej suspensu i zagadek, jakie obiecuje blurb. Plus należy się na pewno za ogólny pomysł, za reprezentację również (mając jednak na uwadze to, co pisałam na ten temat wcześniej) i za przystępną formę. Czy jednak komuś bym ją poleciła? No, niekoniecznie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChloe Green, jej klasowa rywalka i zadeklarowana biseksualistka, która cztery lata temu...
To już druga książka tej autorki, którą mam przyjemność przeczytać i ta również prezentuje wysoki poziom. Czyta się ją niezwykle przyjemnie i ciężko oderwać się od niej choć na chwilę.
Podobał mi się przewijający się przez całą lekturę motyw jak wygląda życie w konserwatywnym miasteczku w Alabamie, jak postrzegana jest rodzina Chloe, jak jej perspektywa jest inna ze względu na wychowywanie się w Kalifornii i jak to kształtuje postrzegania świata jej rówieśników.
Sama kreacja Chloe mi się podobała, lekko trudna w obyciu, momentami wredna, ale w środku skrywająca dużo lęku. Jej otoczenie równie barwne jak ona, każdy znajdzie kogoś dla siebie. Wątek, w którym okazuje się, że nie każdy jest taki jaki się wydaje, nic odkrywczego, ale dobrze wplecione. Dialogi też są mocną stroną tej książki, dobrze oddają bohaterów i sytuacje w jakich się znajdują.
Zagadki oraz dlaczego poszczególne osoby zostały w nią zaangażowanie bardzo dobrze przemyślane. Sam motyw szukania Shary bardzo przypomina mi "Papierowe miasta" John'a Green'a i myślę, że nie jest to złe skojarzenie patrząc na to, że główna bohaterka ma na nazwisko Green. Jednak córka dyrektora nie przypadła mi do gustu, w ciągu poszukiwań mocno zagłębiamy się w jej dusze i poznajemy z tej mroczniejszej strony, niestety nie zyskuje tym ona w oczach czytelnika. Ciężko było mi z nią sympatyzować czy jej współczuć.
Książka jednak nie kończy się znalezieniem uciekinierki, możemy zobaczyć bezpośrednie konsekwencje tej zabawy na jej uczestników oraz ich otoczenie. Znajdzie się też tu gorzka lekcja o planach na przyszłość i odczuje się smutek na myśl, że każdy jedzie w swoją stronę.
Plot twist z Rory'm i Smith'em był ciekawy i dość niekonwencjonalny, lecz dało się domyśleć, że tak to się zakończy.
Niestety autorka na początku historii zbyt dobrze odwaliła robotę, bo nie lubiłam Shary aż do końca, przez co nie jestem fanką tego, że wiąże się z Chloe. Niby obie dzielnie walczyły by tak się nie stało, to gdzieś pod koniec jakoś za szybko odpuściły.
Mimo to uważam, że książka warta uwagi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątki poruszane w tym utworze są podobne do "Red, white and royal blue", jednak ujęte od innej strony, bliżej nam jako czytelnikowi i osadzone na innym skrawku USA.
Podobał mi się...
✨To jest naprawdę dobra książka młodzieżowa✨
✨To jest naprawdę dobra książka młodzieżowa✨
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza, ciekawa i inna, mimo że opiera się na jednym z najbardziej oklepanych motywów.
Świetna historia dla nastolatków
Świetna historia dla nastolatków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciężko się to czytało. Bohaterowie byli nijacy.
Bardzo ciężko się to czytało. Bohaterowie byli nijacy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3,2? tak zeby nie bylo 7/10 na lubimy czytac
Pierwsza ksiazka 2026, feels so weird, ale anyway
Na początku (podkreślam, dosłownie początku, jakas 10. strona) byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. To było takie oczywiste, takie widoczne w tym, jak Chloe opisuje Sharę.
Ale szybko się to skończyło bo przeszliśmy do poszukiwań panienki Idealnej. STRASZNIE mi się to dłużyło, przestało dopiero 50 stron przed końcem powieści, kiedy wszyscy przyszli do szkoły i wyszła na jaw pewna prawda.
Obiektywnie to bardzo mądrą młodzieżówka z dużą liczbą przydatnych i ważnych lekcji. Porusza m.in. motywy odkrywania siebie, walczenia o swoje, nastoletnich miłości, presji w szkole itp. (ten drugie uwielbiam gdy jest wykonany przez grupe nieletnich)
Natomiast nie rozumiem jak narodziła się główna bohaterka. W sensie to jajeczke jednej mamy dano jakis plemnik i umieszczono w brzuchu drugiej mamy?
Wątpie, by zapadła mi na dłużej w pamięc, ale nie żałuję jej przeczytania.
3,2? tak zeby nie bylo 7/10 na lubimy czytac
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza ksiazka 2026, feels so weird, ale anyway
Bardzo opornie się to czytało, nikt nie wie co chce, wszystkie postacie są płaskie jak kartka, nie mają jakiegokolwiek charakteru. Wątek z ucieczką i zostawianiem listów jest abstrakcyjny. Są lepsze książki w tym stylu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3.5 może 3.75??
3.5 może 3.75??
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tototalnie nie wiem co sądzę. bardzo wciągająca, zamysł świetny, ale wykonanie trochę gorsze. nie poczułam klimatu i trudno było mi polubić bohaterów, ale pod koniec się do nich przywiązałam i dała mi trochę komfortu. jednocześnie miłe wrażenie jak i rozczarowanie, że mogła być moją miłością, ale coś nam poszło nie tak.
Takie średnie...
Raczej nie polecam.
Takie średnie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem, jakieś z dupy zupełnie były niektóre wątki, np.: liściki od Shary. Po co??
Raczej nie polecam.
Początkowo miałam obawy, że zgodnie z blurbem dostaniemy po prostu "Papierowe miasta" w wersji queerowej. Niezbyt przepadam za tamtą książką, ale jednocześnie mam zaufanie do Casey McQuiston. I chociaż mniej więcej do połowy historii wydawało się, że wszystko zmierza w podobnym kierunku, a zachowanie jednej z głównych bohaterek zaczęło mnie mocno irytować, szybko okazało się, że osoba autorska ma do zaoferowania więcej niż tylko pogoń za wyidealizowanym obrazem dziewczyny z sąsiedztwa.
Nie znajdziecie tu skomplikowanych zagadek czy intryg, ale za to możecie liczyć na całkiem przyjemną młodzieżówkę z dobra reprezentacją osób LGBT+ i naprawdę sympatycznymi bohaterami drugiego i trzeciego planu