ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać419
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać15

- 2024-11-12
- 2024-11-12
- 2024-08-06
- Magdalena Moltzan-Małkowska
Wyborna podróż po Europie, która pobudzi wasz apetyt!
Theo i Kit byli przyjaciółmi z dzieciństwa, zauroczonymi sobą nastolatkami, zakochanymi dorosłymi, a teraz – cóż, byłymi partnerami. Po nieprzyjemnym rozstaniu na lotnisku przed czterema laty ich drogi rozeszły się na dobre… a przynajmniej tak im się wydaje.
Rozłąka dobrze im zrobiła. Theo wreszcie udało się odnaleźć pewność siebie. Noce teraz spędza za barem, gdzie tworzy niesamowite drinki, a w ciągu dnia zgłębia tajniki sztuki sommelierskiej. Kit nie wrócił do Ameryki i ukończył szkołę cukierniczą, a obecnie pracuje w jednej z najlepszych paryskich restauracji. Jasne, nic tak naprawdę nie może się równać z tym, co kiedyś mieli, ale wspólne życie to już, niestety, przeszłość…
Jest jednak coś, co nie daje im spokoju: niewykorzystany voucher na tour po Europie, ważny cztery lata od daty zakupu.
Dopiero w autokarze okazuje się, że przypadkiem obydwoje wpadli na pomysł, aby wreszcie wyruszyć w wymarzoną podróż. Teraz czekają ich trzy tygodnie wypełnione zachwycającymi widokami, smakowitymi daniami oraz najbardziej romantycznymi miastami Francji, Hiszpanii i Włoch. Trzy tygodnie razem. Żeby jakoś to przetrwać i przy okazji udowodnić sobie, że ich uczucie dawno się wypaliło, Theo i Kit zakładają się, które z nich zaliczy więcej przystojnych europejskich nieznajomych.
A jeśli najlepiej smakuje zakazany owoc?
Kup The Pairing. Sztuka dobierania w ulubionej księgarnii
The Pairing. Sztuka dobierania
“The Pairing. Sztuka dobierania” Casey McQuiston to pełna ciepła i humoru opowieść o miłości, jedzeniu i nowych początkach. Historia Theo i Kita, którzy po latach ponownie się spotykają i wyruszają w kulinarną podróż, jest wzruszająca, zabawna i niesamowicie wciągająca. Autorka doskonale łączy romantyczne napięcie z lekkim stylem i błyskotliwymi dialogami. Opisy jedzenia i podróży sprawiają, że czytelnik czuje się, jakby sam przemierzał europejskie miasta i smakował lokalne potrawy. To książka, która poprawia nastrój i zostawia z uśmiechem na twarzy. Idealna dla fanów uroczych romansów i smakowitych historii – gorąco polecam!
Oceny książki The Pairing. Sztuka dobierania
150 użytkowników ma tytuł The Pairing. Sztuka dobierania na półkach głównych- Chcę przeczytać 95
- TBR 1
- Reading Books 2026 1
- Jednotomówki/ostatnie części 1
- TBR posiadane 1
- Ebook 1
- Romans 1
Tagi i tematy do książki The Pairing. Sztuka dobierania

Inne materiały dotyczące książki The Pairing. Sztuka dobierania

Literatura amerykańska – od czego zacząć? Najważniejsze amerykańskie powieści w nowej odsłonie
Cytaty z książki The Pairing. Sztuka dobierania
Kochać Kita to jak być truskawką w kieliszku szampana. Unosić się na bąbelkach, kręcić w kółko i nasiąkać wyjątkowością, która udziela się zakochanemu. Bycie z Kitem to co innego. Teraz mogę to przyznać: jedyna rzecz lepsza od miłości do Kita to być kochanym przez niego.

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Pairing. Sztuka dobierania
Mało jest powieści, które kochają być powieścią, więc po fenomenalnym "Red, White and Royal Blue" i miernym "I Kissed Shara Wheeler", Casey McQuiston oddało nam w ręcę coś, do czego miło będzie wracać.
Stałam z Theo i Kitem nimi na polach Prowansji czując zapach rozmarynu, szałwii i lawendy. Smakowałam głębokiego, ciemnego wina w Rzymie i jasnego, delikatnego, o cytrusowej nucie, w Paryżu. Czułam na sobie orzeźwiającą morską bryzę na San Sebastián. Widziałam sady pełne pięknych owoców W Hiszpanii i dzieła sztuki we Florencji. Słyszałam muzykę płynącą z małej knajpki w Nicei. Piekłam bagietki, próbowałam czekolady i podróżowałam w sposób, jakiego wcześniej nie znałam.
Chociaż Theo do samego końca, pozostała dla mnie postacią drażniącą, przesadną i ciężką do polubienia, to Kit, od pierwszej strony, na której się pojawił, sprawił, że go pokochałam, ale to nic dziwnego - każdy kocha Kita.
Nie miałam oczekiwanlń wobec tego tytułu, a dostałam tak wiele. To była piękna podróż.
A tłumaczenie tutaj jest mistrzowskie, dawno nie czytałam tak cudownego przekładu.
Polecam. Naprawdę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie pamiętam kiedy ostatni czytałam księżkę, którą mogłam poczuć wszystkimi zmysłami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka doskonale łączy romantyczne napięcie z lekkim stylem i błyskotliwymi dialogami. Opisy jedzenia i...
Dziękuję za cudowną książkę do recenzji!
Autorko, wielkie chapeau bas dla Ciebie - splecienie piękna europejskich krajobrazów z kulinarnymi przyjemnościami to było coś, czego potrzebowałam, idealny moment gdy dostałam książkę jak i samo czytanie. Ta cudowna podróż przez Francję - którą dawno temu odwiedziłam i marzyłam o ponownym odwiedzenia (czułam się, jakbym znowu tam była, dziękuję!) - Hiszpanię - w której nigdy nie byłam, a dzięki tej książce mogłam tam być choć przez chwilę - oraz Włochy - moje kochane państwo!
Dwójka bohaterów - Theo i Kit. Postacie pełne życia z relacją która nie jest taką zwykłą relacją - co daje dodatkowych plusów do książki - już sam fakt że wchodzą sami ze sobą w ten zakład gdzie już wiadome było, jak to się skończy. Niestety, im dalej brnęłam przez książkę tak oni w pewnym momencie... jakoś mnie zrazili do siebie. Bo z jednej strony dorośli ludzie, ale z drugiej... lekko dziecinni.
Tutaj jestem chyba jedną z tych, którym niezbyt podoba się fakt iż fabuła jest przewidywalna - od początku podejrzewałam dokąd zmierza ta historia. Są książki, gdzie nawet jak się domyślamy to jednak autor czasami potrafi to jakoś uwikłać bardziej - tutaj tego mi zabrakło. Jednakże ta wrażliwość... to wstawia ogromny plus, przed tym małym minusem.
Czy polecam? Tak, bowiem każdy ma własne zdanie i każdemu polecam przeczytać i samemu oceniać.
Dziękuję za cudowną książkę do recenzji!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorko, wielkie chapeau bas dla Ciebie - splecienie piękna europejskich krajobrazów z kulinarnymi przyjemnościami to było coś, czego potrzebowałam, idealny moment gdy dostałam książkę jak i samo czytanie. Ta cudowna podróż przez Francję - którą dawno temu odwiedziłam i marzyłam o ponownym odwiedzenia (czułam się, jakbym znowu tam...
Jest styczeń, a ja czuję, że to będzie jedna z lepszych książek, które przeczytałam w tym roku. Cudowna, ciepła, delikatna i mocna za razem. Kocham to jak ukazano w niej miłość, nie tylko do drugiej osoby, ale też do sztuki, poezji, literatury, jedzenia i każdej innej pasji głównych bohaterów.
Dla takich książek i takich emocji tyle czytam i właśnie tego szukam w każdej z nich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla takich książek i takich emocji tyle czytam i właśnie tego szukam w każdej z...
Pierwszy raz wystawiam opinię bez gwiazdek, może dlatego, że zawsze będę mieć słabość do Casey ze względu Red White & Royal Blue (na pewno znajdzie się na wysokim podium w pięciu moich ulubionych książkach/seriach literackich) ale po pierwsze i dla mnie najważniejsze, wiele osób pewnie uzna, że się czepiam ale po zakochaniu się w historii Alexa i Henry'ego czekałam, aż wreszcie napisze kolejny male slash. Zarówno opis jak i okładka, imiona bohaterów, na to wskazują. Otwieram książkę i okazuje się, że jedna z głównych postaci jest kobietą więc mamy do czynienia z parą hetero, zawiodłam się bo naprawdę liczyłam na historię na miarę First Prince, no przyznaję, że zdecydowanie wolę czytać książki o tematyce male x male. Fabuła się ciągnie, nie podobały mi się opisy miast, ogólna tematyka ciągłych rozjazdów po świecie nie porywa mnie, po prostu nie jest w moim stylu, przydługie opisy jedzenia, to również niezbyt mnie ciekawiło. Jak ktoś też napisał poniżej, wątek body count również mnie zniesmaczył, bohaterowie nie do polubienia.
Reasumując, tak naprawdę według mnie Casey wydała jedną dobrą książkę - która była jej debiutem - a z każdą kolejną było to coraz i coraz gorzej. Niemniej nigdy się do niej nie zrażę z ogromnego sentymentu i wdzięczności za historię Alexa i Henry'ego i będę czekać, aż powtórzy ich sukces, wierzę w nią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgorsza książka Casey.
Styl pisania i humor jak zawsze w punkt i chyba to w dużej mierze sprawiło, że mimo wszystko dałam aż 5/10. Do tego klimat, który momentami przenosił mnie do tych pięknych miejsc i miałam ochotę na coś pysznego…
I to tyle z plusów.
Co do wspomnianego jedzenia – wszystko fajnie, ale irytowało mnie, że nie wiem co w danym momencie jedli bohaterowie. Nazw nie umiałam nawet przeczytać i przy praktycznie żadnej z nich nie było opisów czy to zupa, deser, pieczywo czy napój. Czy mogłabym to sprawdzić sama? Jasne, ale było tego na tyle dużo, że takie sprawdzanie odrywało by mnie co chwila od lektury i odbierało całą przyjemność z czytania przez wyrywanie się co chwilę poza fabułę i rozkojarzenie się. Czytałam już kilka książek, gdzie wątek kulinarny odgrywa ważną rolę i wiem, że da się to zrobić lepiej.
Raziły mnie strasznie stereotypy wobec Europejczyków. Nie wiem, czy amerykanie traktują Europę jak jakieś miejsce rozpusty, do którego można wyskoczyć się wyżyć, ale taki to miało wydźwięk. Absolutnie każda osoba napotkana przez naszych bohaterów musiała być CO NAJMNIEJ bi, chętna i zjawiskowo piękna. Z autopsji wiem, że tak to nie działa. Do tego cały romantyzm i piękno Europy sprowadzone to żenujących żartów o penisach (a przyznaję, że ja akurat jestem osobą, która uwielbia taki humor w książkach o ile ma on sens),spania z kim popadnie i ogólnie seksualności. Mam wrażenie, że chciano tu powtórzyć humor z Red white & Royal blue, tyle że w tym przypadku kompletnie nie było w tym wyczucia i nie było też potrzeby robienia tego.
Rozumiem też chęć osoby autorskiej do pokazywania w książkach różnych rodzajów miłości i bliskości, ale było to dla mnie nie smaczne. Jeśli bohaterowie się kochają to chcę, żeby widzieli tylko siebie, a nie na swoich oczach spali z każdą napotkaną osobą. I debatowali o tym.
Sama relacja głównych bohaterów też była dla mnie mocno wątpliwa. Nie mogłam pojąć jak osoby, które szczerze się kochały, mogły nagle rozstać od tak przez jakieś niedopowiedzenie? Gdyby choć raz w tej książce szczerze ze sobą porozmawiali to nie byłoby żadnego problemu. Z jednej strony znają się pół życia, a z drugiej każde z nich było przekonane, że ta druga osoba mogła bez mrugnięcia ich potwornie zranić. Nie jest to zbyt romantyczne i tylko kwestionuje całą ich znajomość. No i też ciężko kibicować komuś, kogo się nie lubi, a niestety Theo nie zyskało mojej sympatii. Podobnie jak polskie tłumaczenie, które mam wrażenie zabrało tej książce wiele sensu (co jest kwestią jedynie samego języka, który ma swoje ograniczenia, a nie stricte tłumaczenia).
Podsumowując jestem okrutnie rozczarowana, pęka mi serce i jestem zwyczajnie zła i zniesmaczona całą historią i na pewno po kolejne książki McQuiston będę sięgała ostrożniej i bez żadnych oczekiwań.
Najgorsza książka Casey.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że miałam co do niej wysokie oczekiwania, bo uważałam książki McQuiston za niesamowicie komfortowe i do tej pory żadna mnie nie rozczarowała. Bardzo podobało mi się One Last Stop, uwielbiam I kissed Shara Wheeler i kocham RW&RB. Nic więc dziwnego, że po The pairing sięgnęłam bez zastanowienia.
Styl pisania i humor jak zawsze w punkt i...
„The pairing. Sztuka dobierania” – Casey McQuiston~~
🍇 Tło całej historii, było naprawdę piękne. Czytanie o tych wszystkich krajobrazach, zapierało dech w piersiach i naprawdę mogłam poczuć, jakbym zwiedzała te miejsca z bohaterami.
🍇 Mimo że bohaterowie byli mierni, tak mieli naprawdę ciekawe zainteresowania, które przeplatały się przez całą historię. Gdyby nie to najprawdopodobniej, zrobiłabym DNF, ze względu, iż bardzo nie podobał mi się wątek, w którym bohaterowie ścigali się, kto będzie miał większy body count. Bardzo mnie to zniesmaczyło.
🍇 Natomiast, jeśli chodzi o wątek romantyczny, to widać, że osoba autorska włożyła dużo wysiłku, żeby zbudować napięcie między Theo i Kitem. Z każdą stroną napięcie było coraz bardziej wyczuwalne i momentami czułam się wręcz, jak nieproszony gość.
🍇 Styl Casey, jak zawsze sprawia, że przez historię się płynie. Jednak w tym przypadku bohaterowie zostawiają wiele do życzenia, bo zdecydowanie lepiej bym się bawiła, gdybym poczuła, że są osobami, z którymi mogłabym się zaprzyjaźnić.
╰┈➤ Szczerze, nie spodziewałam się, że będę się tak średnio bawić, przez co mam ogromne zawahanie do następnych książek Casey.
[Współpraca reklamowa]
„The pairing. Sztuka dobierania” – Casey McQuiston~~
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍇 Zaczynając książki Casey, już od początku wiem, że pokocham postacie. Niestety tym razem było inaczej. Bohaterowie, szczególnie Theo byli niemiłosiernie irytujący. I tak jak Kita dało się jeszcze polubić, tak Theo z każdą stroną, sprawiało, że miałam ochotę wyrzucić książkę.
🍇 Tło całej historii, było naprawdę piękne....
Casey McQuiston skutecznie podbija serca czytelników swoimi romantycznymi opowieściami. Nic więc dziwnego, że z rosnącymi zaciekawieniem wypatrujemy jej kolejnych historii. "The Pairing. Sztuka dobierania" była moim priorytetem w wyborze lektur i jednoczesnym strzałem w dziesiątkę pod względem emocjonalnych doświadczeń.
Lubię prozę autorki, ponieważ potrafi ona idealnie oddać to co zamknięte w duszy bohaterów. Jej lekki styl, precyzyjne skoncentrowanie się na jednostce a także czerpanie inspiracji z prozy życia przekładają się na swobodnie poprowadzoną opowieść. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że każdy czytelnik odnajdzie coś dla siebie, młodzież bowiem doceni fantazję i pomysłowość autorki, dorośli doszukiwać się będą mogli dodatkowej treści ukrytej między wierszami. Całość oparta jest bowiem na dość luźnej wariaci romantycznej, bo chociaż sercowe rozterki pojawią się na pierwszym planie, najważniejsze będzie życie dyktujące własne warunki.
Theo i Kit inspirowali swoim uczuciem. Jako dzieci byli nierozdzielni, jako nastolatkowie z przyjaźni przeistoczyli się w miłość. Jako dorośli nie udźwignęli bagażu doświadczeń. Rozstali się na dobre, a przynajmniej byli przekonani, że nic wspólnego już ich nie czeka. W dodatku wydaje się, że rozłąka podziałała na ich korzyść. A jednak ich drogi ponownie się skrzyżowały w najmniej spodziewanym momencie, gdy obydwoje zdecydowali się wykorzystać dawno zakupiony voucher na tour po Europie.
Motyw drogi odnalazł tutaj swoje miejsce co bardzo mnie ucieszyło. Autorka przedstawiła dwa procesy zachodzących w bohaterach zmian łącząc to w jedną, spójną całość. Z jednej strony obserwujemy jak kształtowały się charaktery postaci tuż po zerwaniu i jak radzili sobie w pojedynkę (całkiem nie najgorzej),następnie zaczynamy dostrzegać, że coś ponownie rodzi się pomiędzy nimi w podróży. To już są jednak dwaj zupełnie inni mężczyźni, którzy z większym dystansem oraz świadomością podchodzą do nowej sytuacji. Obserwujemy zatem bardzo dobrze przedstawiony motyw romantyczny, nienachalny i w pełni poparty konkretnymi emocjami, który opiera się na życiu pełnym zmian oraz nieprzewidywanych zwrotów akcji, jednocześnie zachwycając nas niepodważalną chemią pomiędzy bohaterami.
"The Pairing. Sztuka dobierania" to idealna lektura na leniwe popołudnie, która z kubkiem gorącej herbaty zapewni nam sympatyczny relaks po ciężkim dniu. Czytamy bowiem o typowych wyzwaniach jakie czekają na naszej drodze w dorosłym życiu, o nieporozumieniach oraz braku prawidłowej komunikacji. Casey McQuiston bawi, intryguje, daje do myślenia i robi to wszystko w bardzo niezobowiązujący sposób, aby jej lektura niosła przede wszytskim maksymalną przyjemność czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię prozę autorki, ponieważ potrafi ona idealnie...
The pairing jest kolejną powieścią McQuiston o miłości - bardzo odważną, a zarazem naiwną, ale czasem po prostu takiej potrzebujemy.
Theo i Kit znają się od dziecka. Wspierali się i przyjaźnili, aż w końcu zostali parą. Doszło do burzliwego rozstania na lotnisku, z ogromem niedomówień. Całkowicie zerwali kontakt, mieszkają na różnych kontynentach. Jedyne, co ich teraz łączy, to voucher na wycieczkę po Europie, którego termin wykorzystania niebawem mija. Oboje wpadają na pomysł, żeby go zrealizować i oboje są zdziwieni, spotykając się w autokarze. Czy wspólna podróż przez Francję, Hiszpanię i Włochy pozwoi im odnaleźć siebie na nowo? Czy miłość odrodzi się w ich sercach? Czy odgrzewane na siłę uczucia to nie jest dobry pomysł?
Na pewno niekonwencjonalny jest zakład, jaki zawierają na początku wycieczki - kto będzie uprawiał seks z większą liczbą partnerów, wygrywa. Oboje lubią zaliczać... i tutaj tkwi clue problemu, jaki mam z tą książką. Z jednej strony dodaje to pikanterii lekturze, z drugiej jednak bohaterowie, jako osoby biseksualne, są przedstawione dość stereotypowo, w negatywnym świetle - nie ważne z kim, gdzie i jak - przelecieć kogoś, to zawsze dobry pomysł.
To ewidentnie największa wada, do której można dodać trywialność i przewidywalność... ale tak to już z romansami bywa - mają być lukrem na romantyczną część duszy czytelnika.
Zalet natomiast jest sporo. Po pierwsze - piękne oddanie słonecznej Europy wraz z jej smakami (Kit jest cukiernikiem, Theo sommelierem),dziełami sztuki i architektury (także oboje je doceniają),temperamentami mieszkańców, atrakcjami turystycznymi - osoba autorska odrobiła zdecydowanie lekcję, gdyż od tej strony książka to majstersztyk (przynajmniej w kategorii literatury popularnej). Czujemy smaki i pogodę każdego z odwiedzanych miejsc (w posłowiu można przeczytać więcej o pracy nad atrakcyjnością tła wydarzeń).
Nie zabraknie także licznych odniesień do najważniejszych lub najpopularniejszych filmów w historii kina (cała rodzina Theo jest związana z przemysłem filmowym),co również powinno zadowolić miłośników kultury.
Problemem bohaterów jest fakt, że wzajemnie przesadnie siebie gloryfikują. Wydarzenia w połowie poznajemy z perspektywy Theo, w połowie Kita, co akurat jest udanym zabiegiem.
Niuansem, na który zwróciłam uwagę, jest reprezentacja bohaterów z pod parasola LGBT. Jest ich tutaj naprawdę sporo i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że w tej książce niemal każdy chce się przespać z każdym (z małymi wyjątkami). Czy to magia wakacyjnego romansu, czy efekt seksappealu wiodących postaci? Nie wiem, jednak powoduje rażące odrealnienie historii i coraz śmielsze sceny seksu, czyniąc z powieści fragmentami niemal erotyk.
Pomimo wszystkich zalet i wad, trzeba The pairing oddać jedno - przez tę książkę po prostu się płynie. Lekka jak piórko, z całą gamą ciekawych charakterów, pięknych miejsc, słońca, sztuki, kuchni, miłości, seksu, uczuć w ogóle - nie potrafię jej dać oceny niższej niż 8/10. Przeżyłam wycieczkę nie wychodząc z domu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTheo i Kit znają się od dziecka. Wspierali się i przyjaźnili, aż w końcu zostali parą. Doszło do burzliwego rozstania na lotnisku, z ogromem niedomówień. Całkowicie zerwali kontakt, mieszkają na różnych kontynentach. Jedyne, co ich teraz...
Tytuł: The Pairing. Sztuka dobierania.
Autor: Casey McQuiston
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data premiery: 12.11.2024r.
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
"Nasz świat stał się nagle jakby dwa razy szerszy, jakbyśmy wreszcie mogli rozmawiać o kolorach, których nie dostrzega nikt inny."
Theo i Kit, którzy cztery lata temu w niesprzyjającej kłótni się rozstali, byli wieloletnimi przyjaciółmi. Od rozstania na lotnisku nie mieli ze sobą żadnego kontaktu, lecz każde z nich postanawia wykorzystać voucher przed końcem daty ważności na podróż po Europie. Na ich nieszczęście przyjdzie im tę podróż odbyć wspólnie. Aby móc cieszyć się podróżą postanawiają zakopać topór wojenny oraz zakład o to, któremu z nich uda się złamać więcej europejskich serc podczas podróży.
Przyznam, że to moje pierwsze spotkanie z piórem autorki i na pewno nie ostatnie.
Świetna historia, która zabiera czytelnika w podróż po Europie. (Ja też tak chcę!)
Książkę czyta się bardzo szybko, losy bohaterów wciągają a mocne sceny erotyczne rozpalają zmysły tworząc wypieki na twarzy.
Autorka pokazuje również jakie konsekwencje mogą przynieść niedomówienia i jak ważna jest szczera rozmowa.
Gorąco polecam.
Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.
#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl
Tytuł: The Pairing. Sztuka dobierania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Casey McQuiston
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data premiery: 12.11.2024r.
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
Theo i Kit, którzy cztery lata temu w niesprzyjającej...