Skomplikowana

Okładka książki Skomplikowana autora Justyna Piec-Głogowska, 9788367036160
Okładka książki Skomplikowana
Justyna Piec-Głogowska Wydawnictwo: Borgis Cykl: Skomplikowana (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Skomplikowana (tom 1)
Skomplikowana
2022-01-11
2022-01-11

Kup Skomplikowana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skomplikowana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skomplikowana

"Prawda była taka, że zarwała prawie całą noc przez rozmyślania o Marcinie. Nadal męczyły ją myśli związane z przystojnym brunetem, mimo że podjęła decyzję o zerwaniu kontaktu."

Jak to mówią: serce nie sługa.
Bywa, że przez długi czas pozostaje niewzruszone, mimo naszych najszczerszych chęci i starań postronnych osób. Często zamyka się na innych, gdy na siłę szukamy jego drugiej połówki, za to potrafi uderzyć ze wzmożoną mocą w najmniej spodziewanym momencie.
Tak było i w przypadku Pauliny.
Młoda pani doktor długo wiodła samotne życie, choć zupełnie jej to nie doskwierało. Skupiona na nauce, nie widziała świata poza upragnioną medycyną.
Do czasu aż nie poznała Marcina. Przypadkowe spotkanie, które zburzyło dotychczasowy spokój kobiety, sprawiło, że nagle odczuła jak bardzo jest samotna. Serce przeszyła strzała amora i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że mężczyzna jest żonaty i ma już swoją rodzinę.
Tak, to skomplikowane.

Justyna Piec-Głogowska umiejętnie przedstawiła trudną sytuację dwójki osób, których połączyła niewygodna miłość. Choć przynosiła im ona radość i spełnienie, była też całkowicie nie na miejscu. Trudno jest osiągnąć pełnię szczęścia, gdy wyrzuty sumienia uwierają niczym niewygodne buty. W czasie upojnych spotkań znikają gdzieś za zasłoną namiętności, by potem wrócić ze zdwojoną siłą. Ta miłość okazuje się skomplikowana zarówno dla Marcina, jak i Pauliny, wolnej, niczym nie skrępowanej kobiety.
Czy takie uczucie ma szansę przetrwać?

Historia opowiedziana nam przez autorkę na kartach książki, jest taka jak jej tytuł, skomplikowana. Tu miłość rozgrywa się na tle rozterek moralnych oraz zakulisowych intryg (tak, intryg!),które narastają w miarę zbliżania się do finału powieści. Przyznam, że opowieść wzbudziła moje ogromne zainteresowanie, a momentami nawet wzburzenie! Oj, bywały chwile, że chciałam potrząsnąć Marcinem, który wydawał mi się zbyt opanowany i taki jakiś, bez życia? Rozumiem jego dylematy, ale czasem wydawało mi się, że bohater chciałby zarazem zjeść ciastko i mieć ciastko.

Pewnym minusem był też dla mnie sposób przedstawienia historii. Mam tu na myśli częste ukazywanie myśli bohaterów i ujmowanie ich w cudzysłowów. Wydawało mi się to trochę nienaturalne. Mam wrażenie, że gdyby narracja została poprowadzona w inny sposób, książka zdecydowanie by na tym zyskała. Zdaję sobie jednak sprawę, że są to moje osobiste odczucia i być może innym nie przeszkadzało to w takim stopniu jak mnie. Mimo wszystko czas spędzony z tą książką uważam za udany.
Z pewnością sięgnę po kontynuację tej historii przedstawioną w tytule "Skomplikowana. 5 lat później".

Moja ocena 7,5/10.

Jak to mówią: serce nie sługa.

Polecam świetnie się czyta rewelacyjni bohaterowie. Lekkie pióro autorki świetnie wciąga. Polecam

Przedstawiam Wam bardzo dobrze stworzoną historię romansu pt. "Skomplikowana" autorstwa Justyny Piec-Głogowskiej.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Borgis

Czy jeden dzień i przypadkowe spotkanie może skomplikować życie? W przypadku naszych bohaterów tak...

"On czyta ze mnie jak z otwartej księgi. Bronię się przed uczuciem, przed którym nie da się uciec. Prędzej czy później mnie dopadnie. Im dłużej staram się zdusić emocje, tym one stają się silniejsze."... "Rozsądek jeszcze nigdy nie wygrał z sercem".

"Od złości i nienawiści do miłości, tęsknoty i bezsilności. Czuła ogromną pustkę po jego odejściu, ale sama tego chciała."

Paulina Pietrzykowska - ma 26 lat, jest atrakcyjną kobietą, śliczną, niebieskooką blondynką. Jest lekarzem, w wolnych chwilach lubi czytać książki i biegać. Marzy o pracy w Zakładzie Medycyny Sądowej.

Marcin Kędzierski - ma 36 lat, to przystojny niebieskooki, brunet. Jest policjantem, aktualnie pracuje w prewencji, ale marzy o pracy w dochodzeniówce. Kocha motocykle. Ma żonę, dziecko, drugie w drodze.

Paulina i Marcin poznają się całkiem przypadkiem ratując życie nieprzytomnemu chłopakowi. Ich spotkanie zmienia ich życie. Paula początkowo nie chce się angażować, gdyż wie, że Pan policjant jest żonaty... Później, gdy dowiaduje się jak wygląda sytuacja Marcina widzi szansę i możliwość na "bliższą" relację. Ich sytuację kompiluje fakt, że wzajemnie zakochują się w sobie...

Czy będą mogli cieszyć się sobą? Marcin tkwi w trudnym małżeństwie z Julią, czy uczucie z Pauliną będzie miało szansę na przetrwanie? Jaki Marcin skrywa sekret przed swoją "kochanką"? Jaka będzie reakcja Pauli, gdy go odkryje?

Fabuła "Skomplikowanej" jest świetnie stworzona przez autorkę Justynę Piec-Głogowską czytelnik dostaje mnóstwo różnorodnych emocji, od uśmiechu, złości, smutek, aż po wzruszenie i łzy. Polubiłam postać Pauliny, która była silna i długo opierała się swoim emocjom, ale w końcu uczucia wygrały. Marcina za jego charakter. Kaśkę za to, że była prawdziwą przyjaciółką wobec Pauli. Powieść obrazuje nam czym jest tkwienie w nieszczęśliwym małżeństwie, z jakimi trudnymi decyzjami i wyborami mamy do czynienia, przedstawia nam jak może być skomplikowane życie i codzienność w sieci kłamstw. Mamy ukazane dylematy i rozterki bohaterów. Pani Justynie Piec-Głogowskiej gratuluję tak świetnie napisanej historii. A Wam z całego ❤️ polecam powieść.

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Borgis

61 użytkowników ma tytuł Skomplikowana na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Skomplikowana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Skomplikowana

Okładka książki Poezja naszych dni. Tom 5 Anna Magdalena Filipiak, Ewa Kaczmarczyk, Jacek Mroczek, Justyna Piec-Głogowska
Okładka książki Poezja naszych dni. Tom 4 Anna Magdalena Filipiak, Justyna Piec-Głogowska, praca zbiorowa
Okładka książki Księga bajek najnowszych Tom 1 Maja Baczyńska, Elżbieta Guźniczak, Bożena Kraczkowska, Justyna Piec-Głogowska, praca zbiorowa
Okładka książki Poezja naszych dni. Tom 3 Anna Magdalena Filipiak, Justyna Piec-Głogowska, praca zbiorowa
Justyna Piec-Głogowska
Justyna Piec-Głogowska
Justyna Piec-Głogowska – urodzona w 1992 roku. Obecnie mieszka w Kielcach. Pochodzi z Radoszyc. Prywatnie szczęśliwa żona Roberta i mama Fabiana. Z wyboru indywidualistka i romantyczka twardo stąpająca po ziemi. Amatorka pisania do szuflady i biegania. Z wykształcenia magister pielęgniarstwa. Z zamiłowania domatorka z książką w ręku. Największą przyjemność sprawia jej czytanie, pisanie, malowanie i bieganie. Czas wolny uwielbia spędzać z rodziną na długich spacerach albo przy filiżance dobrej herbaty. Uważa, że pasja jest w życiu najważniejsza.

Cytaty z książki Skomplikowana