Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność

- popularnonaukowa
- 2021-12-26
- 2021-12-26
Ludzie pytani o to, z kim kojarzy im się słowo „narcyz”, zwykle wspominają kogoś ze znajomych, kto zalewa media społecznościowe falą selfie i autopromocji, przesadnie dba o swój wygląd lub bardziej pręży mięśnie przed lustrem na sali treningowej, niż tam ćwiczy. Wiążą je z kimś zapatrzonym w siebie i głodnym podziwu. Ale to mylące uproszczenie. „Narcyzm” jest pojęciem niejednorodnym, a ludzie o takim stylu osobowości różnią się między sobą. Można spotkać jednostkę narcystyczną i być pod urokiem jej pozornej nieśmiałości, iluzorycznej wrażliwości lub złudnej refleksyjności. I nie przypuszczać nawet, że ma się do czynienia z narcyzem. Miłosny związek z narcyzem zaś jest wyniszczający i potencjalnie niebezpieczny.
Kup Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność w ulubionej księgarni
Oceny książki Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność
318 użytkowników ma tytuł Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność na półkach głównych- Chcę przeczytać 228
- Psychologia 7
- 2024 3
- Rozwój 2
- Top 1
- Love 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność
Książkę oceniam jako bardzo dobrą i szczegółowo obrazującą postać ukrytego narcyza, który często błędnie jawi się nam jako osoba "jedynie" mocno zapatrzona w siebie. Podczas lektury można dowiedzieć się jakie mechanizmy działają w głowie narcyza, z jakich doświadczeń one mogą wynikać oraz jakie konsekwencje niosą dla jego otoczenia. Jedyne na co mogę zwrócić uwagę to, że każdy kolejny rozdział i podrozdział powielał informację z poprzedniego co było nieco nużące. Odnoszę wrażenie, że pewne zdania pojawiły się w książce wielokrotnie. Zabrakło mi natomiast większej ilości przykładów komunikatów płynących od ukrytego narcyza, dzięki czemu moglibyśmy lepiej go zidentyfikować w swoim życiu. Być może dobrym dopełnieniem byłoby przedstawienie dialogów, wydarzeń z życia par mających styczność z tego rodzaju zaburzeniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma wystarczającej liczby gwiazdek, aby ocenić tę książkę. Nareszcie ktoś rozumie istotę tego zaburzenia. Świadomość społeczna jest żadna, wiedza psychoterapeutów szczątkowa. Polecam każdej osobie, która przeszła przez piekło związku z narcyzem, zwłaszcza narcyzem wielkościowym i została przeczołgana przez wszystkie cykle. Rany nigdy do końca się nie zagoją, ale wiedza na temat tego zaburzenia to pierwszy krok do wstania z kolan. Polecam. A pani Katarzynie Loreckiej dziękuję z całego serca.
Nie ma wystarczającej liczby gwiazdek, aby ocenić tę książkę. Nareszcie ktoś rozumie istotę tego zaburzenia. Świadomość społeczna jest żadna, wiedza psychoterapeutów szczątkowa. Polecam każdej osobie, która przeszła przez piekło związku z narcyzem, zwłaszcza narcyzem wielkościowym i została przeczołgana przez wszystkie cykle. Rany nigdy do końca się nie zagoją, ale wiedza...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podzielona jest na trzy części i opisuje na czym polega narcyzm ukryty, jakie są jego przyczyny i jak wyglądają relacje romantyczne ludzi dotkniętych tym zaburzeniem. Jako osoba z silnym rysem narcystycznym muszę przyznać, że autorka świetnie rozumie naturę narcyzów. Bardzo wiele fragmentów było żywcem wyjęte z mojej głowy. Konkretne przykłady zachowań i liczne porównania sprawiają, że książka pomaga zrozumieć na czym polega narcyzm ukryty. Jestem naprawdę pod wrażeniem warsztatu i doświadczenia pani Loreckiej.
Książka podzielona jest na trzy części i opisuje na czym polega narcyzm ukryty, jakie są jego przyczyny i jak wyglądają relacje romantyczne ludzi dotkniętych tym zaburzeniem. Jako osoba z silnym rysem narcystycznym muszę przyznać, że autorka świetnie rozumie naturę narcyzów. Bardzo wiele fragmentów było żywcem wyjęte z mojej głowy. Konkretne przykłady zachowań i liczne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie większość z Was pamięta mit o pięknym myśliwym i nimfie Echo? Chłopak zniszczył zakochaną nimfę swoją bezwzględną surowością, lekceważącą obojętnością, a potem, gdy ujrzał swoją twarz w wodzie - tak się w siebie zapatrzył i zakochał się w sobie i tak długo gapił się wodę, zapominając o innych czynnościach z jedzeniem i piciem włącznie, aż umarł... W mitach jest wiele życiowej i psychologicznej prawdy, dlatego tak bardzo je lubię...
Polecam Wam bardzo ciekawą książkę pt. Kolekcjoner krzywd Katarzyny Loreckiej, autorka jest psychologiem i terapeutą. Książka jest bardzo dobrym studium dotyczącym narcystycznego zaburzenia osobowości, napisanym bardzo prostym i przystępnym językiem, który zrozumie każdy i to jest jej ogromny atut. Ponieważ każdy, kto miał do czynienia z osobą zaburzoną zapewne wie, że jest to bardzo toksyczna i wyniszczająca psychicznie relacja, że nie ma się do czynienia z normalnym człowiekiem, tylko z zimną, pozbawioną uczuć, psychopatyczną wydmuszką, często robiącą z siebie ofiarę ludzi i okoliczności, a tak naprawdę drapieżnikiem, jadowitym wężem, który was dusi i stopniowo, ale niezwykle skutecznie zabiera oddech. Jest połączeniem kameleona, hieny i bajkowego, chciwego i podstępnego liska - chytruska, to Dr Jekyll i Mr Hyde w jednym ciele bez duszy; pająk, który cię oplecie po to, aby wyssać cię całkowicie z energii. Jest też zakompleksionym kłębkiem tłumionych nerwów, który, gdyby spadł ze swojego urojonego ego, to zostałaby jedynie miazga. Bo to jest miazga. A w oczach tych ludzi jest tylko jedno: totalna pustka. Pani Lorecka cierpliwie i wnikliwie opowiada o narcyzach ukrytych i mechanizmach ich działania. Warto przeczytać tę książkę, bo jest to jedna z najlepszych w temacie zaburzenia osobowości NPD.
Pewnie większość z Was pamięta mit o pięknym myśliwym i nimfie Echo? Chłopak zniszczył zakochaną nimfę swoją bezwzględną surowością, lekceważącą obojętnością, a potem, gdy ujrzał swoją twarz w wodzie - tak się w siebie zapatrzył i zakochał się w sobie i tak długo gapił się wodę, zapominając o innych czynnościach z jedzeniem i piciem włącznie, aż umarł... W mitach jest wiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli podejrzewasz, że tkwisz w niezdrowej, niszczącej relacji z osobą NPD (narcystyczną) i chcesz mieć co do tego pewność, zrozumieć i odejść, to książka dla Ciebie. Pozycja szczególnie przydatna, jeżeli relacja dotyczy narcyza ukrytego (wrażliwego). Głównie z tego względu, że jest on trudny do wykrycia i zdiagnozowania. Autorka szczegółowo opisuje jak wygląda schemat działania takiego antyczłowieka, jakich technik używa dla osiągnięcia swoich celów, jak stosuje gaslighting, by zdezorientować przeciwnika i wywołać w nim dysonans poznawczy. Otwiera oczy.
Jeżeli podejrzewasz, że tkwisz w niezdrowej, niszczącej relacji z osobą NPD (narcystyczną) i chcesz mieć co do tego pewność, zrozumieć i odejść, to książka dla Ciebie. Pozycja szczególnie przydatna, jeżeli relacja dotyczy narcyza ukrytego (wrażliwego). Głównie z tego względu, że jest on trudny do wykrycia i zdiagnozowania. Autorka szczegółowo opisuje jak wygląda schemat...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita, wnikliwa analiza bardzo niebezpiecznego narcyzmu ukrytego.
Znakomita, wnikliwa analiza bardzo niebezpiecznego narcyzmu ukrytego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka,najdokładniej opisuje to zaburzenie i w bardzo prosty sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd poznania, pierwszych randek, przez kilka lat małżeństwa i rozwód - wszystko, słowo w słowo, jest realizacją narcystycznego programu wyzyskiwania. Wszystko, co wydaje się spontaniczne i wynikające z emocji, jest opisane w tej książce, bo jest tylko modelem, wzorem postępowania narcyza ukrytego. Tak jakby ta osoba nie istniała perse, istniał tylko jakiś model zachowania, który ona realizuje - dosłownie jak zaprogramowana maszyna.
To niesamowite, że można ze stuprocentową pewnością opisać model zachowania jakiejś osoby, wiedząc tylko jaką ma patologię....
Naprawdę polecam tą książkę po prostu wszystkim. Nigdy nie wiesz czy nie spotkałeś, albo za chwilę nie spotkasz narcyza.
Od poznania, pierwszych randek, przez kilka lat małżeństwa i rozwód - wszystko, słowo w słowo, jest realizacją narcystycznego programu wyzyskiwania. Wszystko, co wydaje się spontaniczne i wynikające z emocji, jest opisane w tej książce, bo jest tylko modelem, wzorem postępowania narcyza ukrytego. Tak jakby ta osoba nie istniała perse, istniał tylko jakiś model zachowania,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEureka! Wszystko w punkt. Książka przynosi ulgę (osobie, którea była w związku z narcyzem wrażliwym).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsze opracowanie jakie czytałem o narcyźmie ukrytym.
Najlepsze opracowanie jakie czytałem o narcyźmie ukrytym.