FeMYnizm. Dlaczego potrzebujemy feminizmu

- popularnonaukowa
- 2021-12-18
- 2021-12-18
Tak bardzo skupiliśmy się jako społeczeństwo na tym, że nie pasuje, nie podoba nam słowo „feminizm”, że ułożyliśmy się w nierównościach, które dotykają nas wszystkich_e. Dotkliwie wpływają na nasze życie, każdego dnia. Dlatego napisałam tę książkę.
Ceną tego, że wielokrotnie usłyszałyśmy w swoim życiu „feminizm to coś złego”, jest to, że naprawdę uwierzyłyśmy powtarzanemu sloganowi. I niekoniecznie szukałyśmy prawdy.
To książka, która jest pigułką siedmiu lat mojej wiedzy, którą zdobywałam, odkąd zrozumiałam, że jestem feministką. To książka, którą chciałabym przeczytać jako nastolatka. To książka, którą chciałabym, aby przeczytała każda osoba, która twierdzi, że „feminizm jest już niepotrzebny, bo mamy równouprawnienie”.
Kup FeMYnizm. Dlaczego potrzebujemy feminizmu w ulubionej księgarni
Oceny książki FeMYnizm. Dlaczego potrzebujemy feminizmu
521 użytkowników ma tytuł FeMYnizm. Dlaczego potrzebujemy feminizmu na półkach głównych- Przeczytane 372
- 2022 21
- 2021 9
- Feminizm 5
- Przeczytane 2022 4
- Przeczytane w 2022 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce FeMYnizm. Dlaczego potrzebujemy feminizmu
Jeśli znasz temat feminizmu to książka nie dla Ciebie.
Jak chcesz wiedzieć o co chodzi a nie chcesz być zarzucony informacjami, to lektura idealna na początek.
Polecam.
Jeśli znasz temat feminizmu to książka nie dla Ciebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma tu dużo treści. Jest ładnie wydana, ma duże litery i podstawowe informacje.
Polecam.
Wow. Czuję się jakbym przeczytała kiepskie kopiuj-wklej od pani C. C. Perez...
Wow. Czuję się jakbym przeczytała kiepskie kopiuj-wklej od pani C. C. Perez...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐️⭐️⭐️ Jedna z ostatnich z 2025, tym razem o feminizmie w wykonaniu Martyny Kaczmarek. Spodziewałam się tego co otrzymałam, czyli napisane w luźny sposób, dla mnie bez nowości, za to w pigułce sporo danych. Książka raczej dla tych, co dopiero zaczynają zagłębiać się w temat. Dodatkowo sporo stron to wykresy i grafiki, więc czyta się w mniej niż wieczór. Przeczytałam w ramach czyszczenia swoich półek.
⭐️⭐️⭐️ Jedna z ostatnich z 2025, tym razem o feminizmie w wykonaniu Martyny Kaczmarek. Spodziewałam się tego co otrzymałam, czyli napisane w luźny sposób, dla mnie bez nowości, za to w pigułce sporo danych. Książka raczej dla tych, co dopiero zaczynają zagłębiać się w temat. Dodatkowo sporo stron to wykresy i grafiki, więc czyta się w mniej niż wieczór. Przeczytałam w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam książkę ale mnie jakoś nie powaliła. Dużo statystyk, pokazany feminizm na przestrzeni lat ale nic więcej. Książka na weekend.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę dostałam gratis i nie oczekiwałam zbyt wiele ale jestem pozytywnie zaskoczona. Trochę ciekawych danych, książka dość krótka. Przyjemnie się czytało Pochłonęłam ją w niecałe 2 dni. Niektóre wykresy trochę nieczytelne, dziwne grafiki. Największy plus to pięknie pachnący papier.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadnie wydana i zawiera sporo dających do myślenia danych, ale na pewno nie warta swojej ceny, bo treści jest tam na jakieś 100 stron góra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tego zaoszczędzone na wykresach czy zdjęciach, a niektóre grafiki są kompletnie zbędne i nic nie wnoszą do treści.
Zebrane w jednym miejscu podstawowe informacje o feminizmie i o historii z tym związanej. Ale książka mogłaby mieć 50 stron mniej, gdyby nie duża kolorowa czcionka czy grafiki, które nic nie wnoszą. Niektórym wykresom brak wyjaśnienia i nie wiadomo co oznaczają liczby na nich. Ale największym minusem jest to, że wstawione kody QR nie działają. Porażka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja dla niewtajemniczonych, osób zaznajamiających się z tematem. Warto przeczytać, aby uświadomić sobie wiele kwestii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Femynizm" to zbiór informacji związanych z rozwojem feminizmu i równości płci. Autorka w bardzo przystępny i angażujący sposób przedstawia różnorodne aspekty feminizmu, analizując m.in. przemoc wobec kobiet, patriarchat, czy stereotypy płciowe. Książka jest dobrym zalążkiem do dalszej edukacji w tym temacie.
Książka jest niezwykle aktualna i ważna, szczególnie w kontekście obecnych debat na temat praw kobiet i walki o ich równouprawnienie. Ważne jest budowanie społeczeństwa opartego na wartościach równości i szacunku dla każdej jednostki, niezależnie od płci. Autorka zwraca również uwagę na kwestie związane z dyskryminacją kobiet, ich sytuacją na rynku pracy oraz przemocy domowej.
Kaczmarek zwraca również uwagę na to jak reagować w momencie, kiedy pojawiają się typowe zdania na hasła, że jest się feministką. Bo przecież wiadomo, że, feminizm kończy się tam, gdzie trzeba wnieść lodówkę na 4. piętro”, to pokażcie mi 20 facetów, którzy zrobią to sami ;) A i co bardzo istotne mężczyźni również mogą być feministami :)
Książka miała bardzo fajny i pomysłowy dodatek, do każdego artykułu były dodane kody QR, aby móc bardziej zagłębić się w opisywanej kwestii. Niestety te kody są już nieaktywne, a to ogromny minus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest niezwykle aktualna i ważna, szczególnie w...
Przykre jest to, że książka o takim ważnym temacie została napisana w tak grafomański sposób, kupiłam i żałuję, chciałam odsprzedać za ułamek kwoty, nikt nie chciał kupić.