The Final Gambit

Okładka książki The Final Gambit
Jennifer Lynn Barnes Wydawnictwo: Little, Brown Books for Young Readers Cykl: The Inheritance Games (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Inheritance Games (tom 3)
2022-08-30
2022-08-30
angielski

Kup The Final Gambit w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Final Gambit

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Final Gambit

,,Ostatni Gambit" to najlepsza dotychczas książka z serii The Inheritance Games. O ile pierwsza część była w porządku, to ta była świetna.

Podziwiam autorkę za to jak zaplanowała całą serię, bo jest tu tyle zwrotów akcji, zagadek, które wynikają jedna z drugiej, że musiało to być nie lada wyzwanie.

Choć kiedyś główni bohaterowie mnie lekko irytowali, to teraz wydają mi bardziej realistyczni, ponieważ lepiej widać ich uczucia i problemy, z którymi się zmagają. Jest tutaj parę naprawdę emocjonalnych momentów, które zrobiły na mnie większe wrażenie niż w poprzednich tomach.
(Xander jest super! 😏)

Jedynym problemem jest to, że spora część akcji odgrywa się "wokół drzewa genealogicznego", które jest tak obszerne i skomplikowane, że ledwo nadążałam kto kim jest, ale ostatecznie poradziłam sobie!

Polecam Wam bardzo, bo nie zawiodłam się i otrzymałam takie zakończenie, jakiego oczekiwałam! 💖

Choć kiedyś główni bohaterowie mnie lekko irytowali, to teraz wydają mi...

"The Inheritence Games. Ostatni Gambit" autorstwa Jennifer Lynn Barnes przeczytałam jeszcze w zeszłym roku, ale dopiero dziś przychodzę by Wam ją polecić. Serię można by uznać za trylogię i zakończoną opowieść - jednakże ja jej tak nie traktuje i zachęcam by sięgnąć również po czwarty tom, o którym Wam niedługo również opowiem, bo był ostatnią książką jaką przeczytałam w zeszłym roku.

Jest to bardzo fajne zakończenie historii spadku, która rozpoczyna się w pierwszym tomie i tu mamy już pełne zakończenie. Dostajemy odpowiedzi na wszystkie pytania i kilka wątków zostaje otwartych, które będą wyjaśnione później. Mimo, że można powiedzieć, że jest to koniec to również jest to początek.

Bardzo polubiłam twórczość autorki i jest to jedno z tych nazwisk, które widząc na okładce książki wiem, że mogę sięgnąć po taki tytuł w ciemno. Pełno tu zagadek, tajemnic i również emocji.

Oczywiście nie będę Wam zbyt wiele tutaj pisać by nie zaspoilerować Wam poprzednich tomów. Bardzo polecam wszystkie trzy - a nawet cztery - tomy i zachęcam do sięgnięcia po tą serię.

Książka pochodzi z mojej prywatnej kolekcji - dawno temu została mi podarowana w prezencie przez przyjaciółkę.

Interesująca książka pełna tajemnic i zagadek.

Interesująca książka pełna tajemnic i zagadek.

3410 użytkowników ma tytuł The Final Gambit na półkach głównych
976 użytkowników ma tytuł The Final Gambit na półkach dodatkowych

Jennifer Lynn Barnes
Jennifer Lynn Barnes
Zwana głównie Jen jest amerykańską autorką kilkunastu uznanych wśród krytyków powieści dla dorosłych. Ukończyła studia magisterskie w dziedzinie psychologii, psychiatrii i kognitywistyki, w tym studia magisterskie na Uniwersytecie Cambridge, gdzie była stypendystką Fulbrighta i Yale University, gdzie uzyskała tytuł doktora. W 2012 r. Jen napisała swoją pierwszą powieśći, a swoje pierwsze pięć książek udało się jej sprzedać jeszcze w trakcie studiów. Oprócz pisania powieści YA, Jen napisała także oryginalne scenariusze pilotażowe dla sieci telewizyjnych takich jak USA i MTV, a także jest jedną z wiodących światowych ekspertów w dziedzinie psychologii fandomu i kognitywistyki fikcji i wyobraźni. Jen jest profesorem nadzwyczajnym na Uniwersytecie w Oklahomie, gdzie posiada podwójną nominację w dziedzinie psychologii i profesjonalnego pisania.

Cytaty z książki The Final Gambit