Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa

Okładka książki Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa autora Maria Miduch, 9788327719799
Okładka książki Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa
Maria Miduch Wydawnictwo: WAM religia
religia
2021-01-01
2021-01-01
9788327719799

Kup Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa

Świętego Józefa najczęściej się postrzega przez pryzmat kolęd. Ewentualnie wspomina się go w kontekście jego milczenia i pracowitości. Tymczasem był on mężczyzną, który miał swoje plany, przeżywał wielką miłość, pokonywał po męsku trudności, był głową rodziny. Nie były mu obce rozterki targały nim różne emocje. Wszystko to czyni go kimś tak bliskim, zwyczajnym a nie obrazkowym. Autorka świetnie to wydobywa opierając się wyłącznie na Piśmie świętym i znajomości òwczesnej kultury.

Napisana przystępnym językiem książka o świętym Józefie, mężu Najświętszej Maryi Panny i jego niektórych przodkach. Autorka w czytelny sposób wyjaśnia motywy postępowania Abrahama, Jakuba, Dawida czy Achaza. Pokazuje cały kontekst kulturowy, nieraz niezrozumiały dla współczesnego czytelnika, w którym toczą się ich historie. Analizuje ich relacje z Bogiem i pokazuje, że On nigdy nie łamie swych obietnic.

Najwięcej miejsca poświęca jednak Józefowi. Analizując wszystkie z dość nielicznych poświęconych mu fragmentów Ewangelii, stara się dociec co czuł i co stało za jego poszczególnymi zachowaniami.
Książka dzięki której Opiekun Naszego Zbawiciela może się stać nam bliższy.

Książka, która w centrum stawia świętego Józefa i próbuje przedstawić Jego życie i charakter w związku z jego starotestamentalnymi przodkami. Jest to dość ciekawe ujęcie tematu, dzięki któremu można dostrzec w Józefie pewne cechy, na które być może nie zwróciło się uwagi wcześniej.
Po prezentacji wybranych przodków Józefa, autorka przechodzi do swoich rozważań nad samym Opiekunem Zbawiciela i stara się ukazać go takim, jaki ukazuje jej się na kartach Ewangelii.

24 użytkowników ma tytuł Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mężczyźni wybrani przez Boga. Dzieje rodu św. Józefa

Okładka książki Mamy głos. Świeccy, Kościół, kryzys. Dawid Gospodarek, Marcin Kędzierski, Ewa Kiedio, Tomasz Krzyżak, Maria Miduch, Zuzanna Radzik, Tomasz P. Terlikowski, Marta Titaniec, Marcin Zieliński, Piotr Żyłka, praca zbiorowa
Okładka książki Boskie świętowanie Maria Miduch, Szymon Żyśko
Boskie świętowanie Maria Miduch, Szymon Żyśko
Maria Miduch
Maria Miduch
dr judaistyki i hermeneutyki biblijnej, mgr teologii (UPJPII),mgr studiów bliskowschodnich (UJ),wykładowca języka hebrajskiego i Starego Testamentu (Seminarium Salezjanów Kraków). Członek Stowarzyszenia Biblistów Polskich. Lider we wspólnocie Głos na Pustyni, zaangażowana w inicjatywę TJCII Polska.

Teologia Tolkiena Stanisław Adamiak
Teologia Tolkiena
Stanisław Adamiak
Byłam tam. Trzy tysiące lat temu, gdy odcinki podcastu "Teologia Tolkiena" wychodziły regularnie na YouTube. Słuchałam i byłam zachwycona. Ksiądz i do tego fan Tolkiena jak ja. Nie dość, że się nie boi tej szatańskiej fantastyki, to jeszcze z prawdziwą pasją opowiada o Śródziemiu, które jest przesycone Duchem Świętym. Do tego widać jak na dłoni, że autor ma ogromną wiedzę o świecie Tolkiena czerpaną nie tylko z Władcy Pierścieni i Hobbita, ale też przede wszystkim Silmarillionu i innych mniejszych dzieł tj. Dzieci Hurina, Upadek Gondolinu czy Beren i Luthien, jak również biografii Tolkiena i jego listów do czytelników. W związku z powyższym rozważania i teorie wysnuwanie przez księdza są podparte sporą wiedzą, mają sens i nie są wydumane na siłę (tak jak te w "Znaleźć Boga w Hobbicie" na przykład). Te rozważania rzuciły mi nowe światło na pewne rzeczy i uświadomiły inne, które podskórnie przeczuwałam, ale jeszcze nie umiałam nazwać. Jakiś czas później wyszła książka z zapisem tego podcastu i gdy zobaczyłam okładkę, stwierdziłam, że muszę ją mieć. I faktycznie - warstwa graficzna tej książki jest po prostu świetna. Grafiki są przecudne 😍 W serduszku na zawsze grafika z Balrogiem i współczesną kopalnianą wieżą szybową ❤️ Teraz nadszedł czas, żeby odbyć jeszcze raz te rekolekcje, więc sięgnęłam tym razem po wersję książkową. Naturalnie nie było już efektu nowości, ale cieszę się, że sobie je teraz przypomnialam. Czytałam sobie jeden i ten sam rozdział przez kilka dni z rzędu, na spokojnie przyswajałam jego treść i nad nią rozmyślałam, a potem przechodziłam do następnego. Myślę, że to lepszy sposób, niż łyknąć wszystko na raz. Moje ulubione rozdziały to Grzech, Pokusa, Miłosierdzie, Stworzenie, Męstwo, Subkreacja i Śmierć. Polecam bardzo mocno, warto mieć na półce, ale warto też przesłuchać sobie odcinków na YT. Nie wiem czy to głos księdza, czy muzyka, czy efekt nowości, ale dla mnie mają one niesamowity klimat i z tego względu górują nad książką.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na81 miesiąc temu