Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament

Okładka książki Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament autora Maria Miduch, 9788327746146
Okładka książki Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament
Maria Miduch Wydawnictwo: WAM religia
religia
2025-10-15
2025-10-15

Kup Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament

W świecie, gdzie kobiety często czują się niewidoczne lub marginalizowane, książka Marii Miduch "Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament" staje się jak delikatny promień światła, przypominający o niezmiennej miłości Boga. Jako biblistka o wyjątkowej wrażliwości, Miduch zabiera nas w podróż przez strony Ewangelii, gdzie spotykamy osiem niezwykłych kobiet – Annę prorokinię, Marię i Martę z Betanii, Samarytankę, kobietę cierpiącą na krwotok, córkę Jaira, kobietę pochwyconą na cudzołóstwie oraz Marię Magdalenę. Te postacie, często bezimienne lub niedopowiedziane w biblijnych narracjach, ożywają pod piórem autorki, stając się lustrem dla naszych własnych doświadczeń.

Czytając tą książką, trudno nie dostrzec, jak Miduch mistrzowsko wydobywa esencję tych spotkań z Jezusem. On nie ocenia, nie narzuca – po prostu jest blisko. Widzimy Samarytankę, zagubioną w swoich wyborach, która przy studni odnajduje źródło prawdziwej wody żywej. Albo kobietę z krwotokiem, poranioną fizycznie i społecznie, której dotyk szaty Jezusa przynosi uzdrowienie nie tylko ciała, ale i duszy. Miduch podkreśla, że w królestwie Bożym liczy się miłość, nie płeć czy status społeczny. To porządek, w którym kobiety – odważne i ciche, pełne nadziei i bólu – stają się aktywnymi uczestniczkami historii zbawienia. Autorka wzbogaca te opowieści o kontekst teologiczny i obyczajowy, odsłaniając szczegóły, które wcześniej mogą umykać, a co sprawia, że Ewangelia staje się bliższa, bardziej ludzka.

Czytanie tej książki było dla mnie czasem głębokiej refleksji. Pochylając się nad tymi kobietami sprzed dwóch tysięcy lat, poczułam, jak wlewa się we mnie nadzieja. One, spychane na margines społeczeństwa, stygmatyzowane czy potępiane, okazują się kreatywniejsze i zdeterminowane niż wielu mężczyzn wokół nich. Jezus dostrzega ich emocje, rozmawia z nimi jak z równymi, uzdrawia i nawet wskrzesza. To nie jest tylko historia z przeszłości – to zaproszenie dla nas, współczesnych kobiet, by zobaczyć siebie w tej opowieści miłości. Miduch pisze z fascynacją i emocjonalnym zaangażowaniem, upominając się o miejsce kobiet w Kościele i ich indywidualną tożsamość.

"Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament” to książka, która inspiruje do tego, by spojrzeć na własne życie przez pryzmat Bożej miłości – tej, która nie dyskryminuje, ale podnosi. Polecam ją z całego serca każdej kobiecie, która szuka nadziei, odwagi i przypomnienia, że jest widziana i kochana. W świecie pełnym hałasu, "Kobiety, które kochał Bóg" to cichy, ale potężny głos, który mówi: jesteś kochana, jesteś ważna i jesteś częścią tej samej, wiecznej historii!

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @wydawnictwo_wam (współpraca reklamowa) 🩷.

Prorokini Anna
Córka Jaira
Kobieta pochwycona na cudzołóstwie
Maria z Magdali

Osiem kobiet.

Kobiet w czasach Jezusa spychanych na margines, niedopuszczanych do głosu, stygmatyzowanych czy potępianych. Opowieści o nich są często w Ewangelii urwane, niedopowiedziane albo niejasne, a one same pozostają bezimienne.

Ale są!

Maria Miduch zauważa, że są obecne w historii zbawienia nie tylko jako barwne tło, ale aktywne, i często bardziej kreatywne i zdeterminowane od mężczyzn, uczestniczki biblijnych wydarzeń.

Jezus patrzy na nie z miłością, rozmawia z nimi, dostrzega ich emocje, uzdrawia je, a jedną z nich nawet wskrzesza! To dzięki temu, że On pojawia się w centrum ich życia, ich historie są tak głębokie i inspirujące.

„Jezus prezentuje porządek królestwa Bożego, a w tym porządku liczy się miłość, nie zaś płeć czy status społeczny”.

Idąc tym tropem, Maria Miduch, opisując spotkania Jezusa z nowotestamentowymi bohaterkami, odchodzi od schematów interpretacyjnych i prezentuje je jako kobiety z krwi i kości. Przywołuje też bogaty kontekst teologiczny i obyczajowy, wydobywając na światło szczegóły wcześniej pomijane.

A opowiada w sposób żywy i obrazowy, z dużym zaangażowaniem emocjonalnym - jak kobieta świadoma wartości swojej wrażliwości i szerokiej wiedzy. Opowiada z wyraźną fascynacją, upominając się o miejsce kobiet w Kościele i ich indywidualną tożsamość.

„Jak bardzo pasujemy do Ewangelii!
Musimy to wspólnie celebrować!”

Czyż nie jest inspirujące i dowartościowujące stwierdzenie?

Mnie ono mocno poruszyło, a całą książkę przeczytałam z niesłabnącym zainteresowaniem, co i Wam z serca polecam!

„Spójrzmy na siebie oczami Jezusa - nie bójmy się!”

Prorokini Anna
Córka Jaira
Kobieta pochwycona na cudzołóstwie
Maria z Magdali

Osiem kobiet.

20 użytkowników ma tytuł Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament na półkach dodatkowych

Okładka książki Mamy głos. Świeccy, Kościół, kryzys. Dawid Gospodarek, Marcin Kędzierski, Ewa Kiedio, Tomasz Krzyżak, Maria Miduch, Zuzanna Radzik, Tomasz P. Terlikowski, Marta Titaniec, Marcin Zieliński, Piotr Żyłka, praca zbiorowa
Okładka książki Boskie świętowanie Maria Miduch, Szymon Żyśko
Boskie świętowanie Maria Miduch, Szymon Żyśko
Maria Miduch
Maria Miduch
dr judaistyki i hermeneutyki biblijnej, mgr teologii (UPJPII),mgr studiów bliskowschodnich (UJ),wykładowca języka hebrajskiego i Starego Testamentu (Seminarium Salezjanów Kraków). Członek Stowarzyszenia Biblistów Polskich. Lider we wspólnocie Głos na Pustyni, zaangażowana w inicjatywę TJCII Polska.

Cytaty z książki Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament

Dodaj cytat z książki Kobiety, które kochał Bóg. Nowy Testament