Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny

- publicystyka literacka, eseje
- Pornotopía. Arquitectura y sexualidad en «Playboy» durante la guerra fría
- 2021-11-08
- 2021-11-08
- Grzegorz Piątek
„Playboy” był czymś znacznie więcej niż zwykłym magazynem erotycznym – współtworzył architektoniczne imaginarium drugiej połowy XX wieku. „Playboy” to rezydencje i imprezy, tropikalna grota i przeszklona podziemna bawialnia, w której goście mogą podziwiać króliczki pływające nago w basenie; to okrągłe łóżko, w którym Hefner baraszkuje z playmates; to garsoniera, prywatny odrzutowiec, klub z sekretnymi pokojami, zoo w ogrodzie, to tajemny zamek i oaza w wielkim mieście. Z czasem „Playboy” stał się pierwszą pornotopią epoki mass mediów.
Paul B. Preciado, fragment książki
Zimna wojna to czas zakwestionowania reżimu biopolitycznego, intensywnych działań ruchów feministycznych, pojawienia się pigułki antykoncepcyjnej, a także wykształcenia postindustrialnych mechanizmów produkcji i pracy niematerialnej. Nie tylko telewizyjne reality show, które jest wynalazkiem Hugh Hefnera, lecz także home office z podpiętym do multimedialnej sieci łóżkiem pełniącym funkcję biura wydają się dziś co najmniej prorocze.
Dorota Jędruch, fragment wstępu do wydania polskiego
Kup Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny w ulubionej księgarni
Oceny książki Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny
134 użytkowników ma tytuł Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny na półkach głównych- Chcę przeczytać 108
- 2022 3
- Studia kulturoznawcze 1
- Potencjalnie 1
- Architektura i urbanistyka 1
- Sam seks 1
Cytaty z książki Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny
We wczesnych latach 60. statystycznie najczęstszym użytkownikiem amfetaminy była przedmiejska gospodyni z klasy średniej. Drugie miejsce zajmował pracownik umysłowy z klasy średniej, a więc ktoś podobny do Hefnera.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny
Książka Paula B. Preciado, „Pornotopia. „Playboy”, architektura i biopolityka w czasach zimnej wojny”, to pozycja fascynująca, choć momentami kontrowersyjna. Autor, znany z radykalnego podejścia do kwestii płci i władzy, tym razem bierze na warsztat imperium Hugh Hefnera. Moja ocena to solidne 7/10 – to lektura obowiązkowa dla fanów teorii krytycznej, choć wymagająca pewnego dystansu do akademickiego żargonu.
Architektura jako narzędzie pożądania
Preciado stawia odważną tezę: Playboy nie był tylko magazynem z aktami, ale potężnym projektem architektonicznym i biopolitycznym. Autor analizuje, jak Hefner przekształcił męską tożsamość, przenosząc ją z tradycyjnego modelu „żywiciela rodziny” do wnętrza luksusowego kawalerskiego apartamentu. Dom przestał być azylem kobiety, a stał się technologicznym laboratorium uwodzenia.
Kluczowym elementem analizy jest słynne okrągłe łóżko Hefnera – naszpikowane elektroniką centrum dowodzenia, które służyło jednocześnie do pracy, jedzenia i seksu. Preciado genialnie pokazuje, jak granica między sferą publiczną a prywatną uległa zatarciu, co dziś, w dobie pracy zdalnej i mediów społecznościowych, brzmi proroczo.
Biopolityka i zimna wojna
Najmocniejszą stroną książki jest osadzenie Playboya w kontekście zimnowojennej paranoi. Autor argumentuje, że magazyn był formą oporu wobec rygorystycznych norm społecznych USA lat 50., a jednocześnie nową formą kontroli ciał. Poprzez architekturę (kluby, rezydencje, samoloty) Hefner stworzył „pornotopię” – przestrzeń, w której widzialność i obserwacja (panoptyzm) stały się towarem.
Mimo błyskotliwości, „Pornotopia” ma swoje wady:
Język: Preciado posługuje się gęstym, poststrukturalistycznym stylem. Terminy takie jak „farmakopornografia” mogą być barierą dla czytelnika szukającego lżejszej analizy kulturowej.
Momentami zbyt śmiałe tezy: Autor czasem nagina fakty historyczne, by pasowały do jego teorii, przypisując Hefnerowi niemal demiurgiczną moc projektowania społeczeństwa.
„Pornotopia” to intelektualna jazda bez trzymanki. To nie jest książka o erotyce, lecz o tym, jak design, media i technologia formują nasze pragnienia. Preciado zmusza nas do spojrzenia na architekturę nie jako na „budynki”, ale jako na systemy operacyjne kontrolujące nasze życie. Jeśli interesuje Cię, jak salonowa kanapa stała się narzędziem politycznym, jest to pozycja dla Ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pornotopia" to książka zaskakująca sama w sobie, bo kto by wpadł na pomysł, aby historię "Playboya" analizować przez pryzmat architektury i dopiero dalej, łącząc architekturę z historią i socjologią, wyciągać bardziej uogólnione wnioski?
"Playboy" jest tu magazynem... architektonicznym promującym domowy styl życia dla kawalera-domatora (w opozycji do wzorca mężczyzny zewnętrznego - myśliwego).
Dalej "Playboy" kreuje styl życia - opozycyjny wobec standardowej amerykańskiej rodziny z przedmieścia.
W końcu jednak "Playboy" staje się Disneylandem dla dorosłych, a nawet nawiązuje z Disneyem biznesową współpracę, łącząc się pod hasłem wspólnego dostarczania rozrywki.
Minusem książki jest jej język, naszpikowany naukowym słownictwem, czyniącym z niej coś w rodzaju sztucznie napuszonej naukowej rozprawy, do której gratis powinien być dodawany słownik wyrazów obcych ;). I piszę to ja - osoba, która bynajmniej nie poszukuje lektur przesadnie lekkich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Playboy" jest tu magazynem... architektonicznym promującym domowy styl życia dla kawalera-domatora (w opozycji do wzorca mężczyzny...