Sherlock Holmes. Znak czterech

- e-book
- Sherlock Holmes (tom 2)
- 2020-04-22
- 2020-04-22
- Eugenia Żmijewska
W „Znaku czterech” Sherlock Holmes i doktor Watson szukają dwóch niezwykłych morderców. Wielki skarb z Agry, szaleńczy pościg po Tamizie, chciwość i zbrodnia…
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Sherlock Holmes. Znak czterech w ulubionej księgarni
Oceny książki Sherlock Holmes. Znak czterech
10056 użytkowników ma tytuł Sherlock Holmes. Znak czterech na półkach głównych- Przeczytane 8 216
- Chcę przeczytać 1 736
- Posiadam 2 171
- Kryminał 126
- 2021 68
- Kryminały 63
- 2014 57

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sherlock Holmes. Znak czterech
Wiele tu rozumowania, jak to u Sherlocka.
Ale jak myślimy analitycznie, to ze wszystkimi szczegółami. Autor chciał się pochwalić znajomością plemion z krajów tropikalnych. Chciał się pochwalić znajomością chemii - nie weryfikowałem. Niemniej, część szczegółów budzi wątpliwośći. Np. czy krokodyl z Gangesu mógł równiutko obciąć nogę? Chyba jednak nie. Może wyrwać, może zmiażdżyć, ale równo to chyba nie ( AI podpowiada więcej nieścisłości, m.in. wzrost pana Tonga, używanie dmuchawki zamiast typowego tam łuku itp. ).
Równocześnie - zabawa dobra.
Wiele tu rozumowania, jak to u Sherlocka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jak myślimy analitycznie, to ze wszystkimi szczegółami. Autor chciał się pochwalić znajomością plemion z krajów tropikalnych. Chciał się pochwalić znajomością chemii - nie weryfikowałem. Niemniej, część szczegółów budzi wątpliwośći. Np. czy krokodyl z Gangesu mógł równiutko obciąć nogę? Chyba jednak nie. Może wyrwać, może...
Sherlock Holmes jak zawsze dowozi. Duża sprawa, fajny klimat + zaginiony skarb. Znalazł się nawet wątek romantyczny 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna książka. Sama historia jakoś nie poruszyła. Bawi swobodne podejście do kokainy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracam sobie do czasów nastoletnich, gdy czytałem pierwszy raz przygody Holmesa i Watsona, ale nie każda ich wyprawa dziś trzyma poziom. Chyba się starzeję XD
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzacunek za konsekwencję. Napisana w tym samym stylu co i pierwsza część. Czuć kontynuację. Sherlock taki sam jak i w pierwszej części, "nienormalny" odstający bardzo od większości z dużym ego ale i z dużym dystansem do siebie. Rozumiejący że mimo swojej wyjątkowości nie umniejsza "za bardzo" innym a czasem nawet ich rozumie. Nie można nie polecić ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książki sprawa była ciekawa , jednak co stronę traciła swój pęd. Bardzo mi się to nie podoba bo jednak na tym mi zależało. Zakończenie bardzo mnie rozczarowało,ale za to podobał mi się klimat w jakim ta książka została napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy dochodzi do morderstwa wezwany na pomoc zostaje Sherlock Holmes. Ten chce wynająć mieszkanie ale potrzebuje współlokatora wtedy pojawia się doktor John Watson i oferuje, że chętnie z nim zamieszka.
Tych dwoje nie połączy jedynie wspólne mieszkanie i przyjaźń ale też praca Holmsa, którą Watson jest zafascynowany. Obserwowane przy pracy Sherlocka wydaje mu się niezwykle i postanawia zacząć spisywać dokonania najsłynniejszego z detektywów.
Muszę przyznać,że nie pamiętałam za wiele z tych książek. Co prawda minęło kilka lat odkąd je czytałam ale i tak byłam zaskoczona,ale to chyba dobrze bo miałam jeszcze większą radość z czytania tych książek.
Zagadki kryminalne są na najwyższym poziomie. To jak jest opisywane dochodzenie i każdy szczegół zapiera dech w piersi. Sherlock to postać fascynująca. Jest tak złożonym bohaterem że z wielką przyjemnością i ciekawością śledzi się jego losy.
Oczy ważnym elementem tych książek jest relacja i ogólna dynamika między Sherlockiem i Watsonem. Uwielbiam ich razem. Są tak różni a jednak perfekcyjnie się uzupełniają. To duet ,który zachwyca i wywołuje uśmiech na twarzy.Przez to ,że są tak różni często dochodzi do zabawnych sytuacji i to bardzo w tym lubię.
Książki oczywiście skupiają się w dużej części na wątkach kryminalnych ja to uwielbiam,bo każda z zagadek jest inna i unikatowa na swój własny sposób. Te książki czyta się błyskawicznie zarówno dzięki pióru autora jak i fabule czy bohaterom. Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTych dwoje nie połączy jedynie wspólne mieszkanie i przyjaźń ale też praca Holmsa, którą Watson jest zafascynowany. Obserwowane przy pracy Sherlocka wydaje mu się niezwykle...
Tym razem Sherlock z Watsonem mają rozwiązać sprawę sprzed lat dotyczącej pewnego skarbu. Historia nie jest bardzo zawiła, zagadki niezbyt wyszukane. Akcji jest dość mało. Mało jest też tu wątków i wydaje się że samo opowiadanie mogło by być dłuższe. Mimo to dobrze się poznaję kolejne popisy dedukcyjne Sherlocka z historią z Kompanią Wschodnioindyjska w tle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3.75 ⭐
3.75 ⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZagadka zapowiadała się na ciekawszą i bardziej tajemniczą. Finał jednak okazał się dość słaby i mało zaskakujący. Na plus klimat dziewiętnastowiecznego Londynu i Sherlock Holmes jako taki :)