- 2021-09-29
- 2021-09-29
- 9788327719553
Tęsknił, uwodził, porzucał. Czy geniusz potrafi kochać?
Fryderyk Chopin – blady, chudy, z charakterystycznym nosem, ale ma w sobie coś, co sprawia, że kobiety nie mogą mu się oprzeć. Skandalizująca George Sand, uwodzicielska Maria Wodzińska, młodziutka śpiewaczka Konstancja Gładkowska i bogata Jane Stirling. Każda szaleńczo w nim zakochana. Każda oddałaby za niego serce.
To dla niego sprzątałam i prałam, chodziłam na pola po kwiaty ślazu i macierzankę, to dla niego przygotowywałam napary i poiłam go nimi, znosząc jego narzekania i wymówki. George Sand
Kocham go za te ułomności i słabości, za upadki, za niezręczności, za – rzadką, ale jednak – nieczułość. Jane Stirling
Taką samą wstążkę jemu dałam, kiedy wyjeżdżał.
Ale o tej wstążce mniej się opowiada niż o listach od innej. Z tamtą miał się żenić. Konstancja Gładkowska
Wyszłam za hrabiego. A Fryderyk? On się jedynie oświadczył, tęsknił, został odrzucony i cierpiał. Wstyd przyznać, ale nawet mi się trochę śmiać chciało. Maria Wodzińska
Pasjonująca powieść o poplątanych ścieżkach miłości, płomiennych namiętnościach, salonowych plotkach i uczuciach, które nie dają o sobie zapomnieć.
Cztery niezwykłe kobiety i jeden mężczyzna, Fryderyk Chopin. Za co go kochały? A on – kogo kochał naprawdę?
"W listach, które zostawił Chopin, czuć błyskotliwość, wrażliwość i namiętność. Zainspirowana tym powieść porusza nasze czułe struny."
Natalia Kukulska
Kup Narzeczone Chopina w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Narzeczone Chopina
Wiadomo kim był Chopin, wielki artysta, kompozytor. Muzycy z całego świata znają konkurs Chopinowski i tłumnie na niego przybywają. Naszym słynnym pianistą możemy się chwalić i mamy z czego być dumni. Moja wiedza o Chopinie to pojedyncze utwory, życie spędzone poza granicami naszego kraju, jego choroba, a z miłości związek z George Sand. Magda Knedler nie przedstawia samego Chopina, nie jest to tak naprawdę powieść o nim, a o kobietach jego życia, jego miłościach czy też tych które go kochały. To obraz człowieka oczami kobiet, którym nie był obojętny. Dowiadujemy się o nim wiele, poznajemy nie tylko jaki jest na scenie ale i w życiu. Konstancja Gładkowska, Maria Wodzińska, George Sand, Jane Stirling te cztery kobiety miały niesamowity wpływ na artystę, każda z nich towarzyszyła mu na innym etapie jego życia i kariery. Miłość tych kobiet tak różna, jednak do końca życia wierna. Czy podobał im się z urody? W każdym przypadku wydaje mi się że te kobiety kochały go przede wszystkim za jego piękną, artystyczną duszę. Konstacja Gładkowska - ta miłość była pierwsza, romantyczna, pierwsze ukradkowe spotkania, spojrzenia w oczy. Tu dało się wyczuć to ciepło, tęsknotę. Oboje kochali muzykę, ona śpiewała, on grał, dla mnie para idealna. Maria Wodzińska rozpieszczona panienka z dobrego i bogatego domu. Miałam wrażenie że chciała mieć Chopina po to żeby nazywać się jego muzą, jak i mieć bogactwo, salony, przyjęcia. Geoge Sand dla mnie to ta prawdziwa miłość, dojrzała, niespokojna ale mimo to stabilna. Dwa różne bieguny, Chopin wstydził się swojej cielesności, coś z czym jego partnerka nie miała problemu. Razem stworzyli prawdziwy dom, George opiekowała się nim podczas choroby, a wielu niesłusznie oskarża ją, że zniszczyła Chopina. Jane Stirling dla niego nudna dziewczyna, która niewiele dla niego znaczyła, a ona kochała go całym sercem, do końca swojego życia już się z nikim nie związała. Dla Chopina była w stanie zrobić wszystko. Po śmierci dbała by pamiątki i pamięć po nim nie zniknęła. Wszystkie cztery opowieści są w formie monologu, co jest bardzo ciekawe. Autorka oddaje nam książkę która porusza uczucia, na pewno nie u każdego ale jak dla mnie ta opowieść to uczta literacka, powieść o której długo nie zapomnę. Całość pisana w formie monologu, co dało bardzo ciekawy efekt. Ja czytałam słuchając przy tym utworów Chopina. Na koniec nasuwa mi się tylko jedno pytanie, czy artysta kochał którąś z kobiet tak bez reszty, czy jego jedyną prawdziwą miłością była muzyka?
Oceny książki Narzeczone Chopina
485 użytkowników ma tytuł Narzeczone Chopina na półkach głównych- Chcę przeczytać 264
- 2021 10
- Legimi 5
- 2022 3
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narzeczone Chopina
Egzaltowana I nierówna, wątek Krzysztofa niewiarygodny i moim zdaniem niepotrzebny. Warta przeczytania chociażby dla prześledzenia tych mniej znanych faktów z życia Chopina.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwierzenia kolejnych ukochanych Chopina są nudne. Nadmiernie rozbudowane opisy uczuć. Zwykła i rzeczowa narracja trzecioosobowa uczyniłaby tę książkę ciekawszą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama dałam się oszukać, bo byłam święcie przekonana, że to jest biografia. A przecież miałam już kilka książek Magdy Knedler na koncie i mogłam się spodziewać takiej a nie innej książki. To opowieść o kobietach Chopina, stylizowana na przeprowadzone z nimi wywiady.
I niestety muszę przyznać, że trochę przemęczyłam tę książkę. Zdarzało mi się już mieć problemy z narracją u tej autorki, jednak przy "Narzeczonych Chopina" miewałam momenty, kiedy chciałam po prostu jak najszybciej mieć to za sobą, ale nie mogłam. Po prostu ciężko się czytało, każda z kobiet opowiadała w inny sposób, ale każdy momentami nużył lub nawet irytował. Bardzo nie podobały mi się próby nawiązania kontaktu z Krzysztofem, który przeprowadzał wywiady, bo i tak przecież nie dostawaliśmy żadnego odzewu w tych monologach i to wychodziło po prostu dziwnie. W ogóle postać Krzysztofa, choć poniekąd konieczna do przedstawienia historii w taki a nie inny sposób, jakoś mi tu nie pasowała. On był tutaj najsłabszym ogniwem.
A szkoda, bo widać, ile pracy włożono w tę książkę, ile badań było przeprowadzonych, żeby w ogóle ona mogła powstać. Byłam zaciekawiona tymi historiami, chciałam wiedzieć więcej, lepiej poznać te kobiety oraz to, jak wyglądały ich relacje z Chopinem. W kartach tej książki ich osobowości są naprawdę widoczne. Autorka w świetny sposób uchwyciła głębię każdej osoby oraz ich uczuć. Dzięki temu formatowi można było poznać człowieka, a nie same suche fakty.
Gdyby nie narracja, byłabym tą książką naprawdę zachwycona. A tak to tak jestem "tylko" pod ogromnym wrażeniem. Bo trzeba przyznać, że jest to kawał dobrej literatury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI niestety muszę przyznać, że trochę przemęczyłam tę książkę. Zdarzało mi się już mieć problemy z narracją u...
"Narzeczone Chopina" to opowieść o czterech najważniejszych kobietach w życiu Fryderyka Chopina, które we własnych słowach opisują relacje z wybitnym kompozytorem. Pierwszą z nich była Konstancja Gładkowska- śpiewaczka. To kobieta z wczesnej młodości Frycka, kiedy skryte pocałunki były czymś zakazanym, romantycznym, wyrazem największej miłości. Ich miłość po wyjeździe Chopina nie przetrwała. Konstancja wyszła za mąż, urodziła dzieci, ale do końca życia trzymała wspomnienia i pamiątki po swojej pierwszej miłości. Kolejną kobietą Chopina była Maria Wodzińska. Ich miłość można nazwać platoniczną i na odległość. Moment, w którym Chopin zobaczył Marię zbiegł się z radosnym okresem w jego życiu, dlatego pod wpływem tego szczęścia oświadczył się jej, ale także i w tym przypadku, ta relacja szybko się zakończyła. Trzecią kobietą Fryderyka była (chyba najbardziej znana) George Sand. To z nią Chopin spędził wiele lat, pomimo powszechnie złej opinii na temat Pani S, to ona nim opiekowała, troszczyła, zapewniała opiekę medyczną, poświęcała się mu w całości, gdy przechodził zaostrzenie choroby. Stawiała go przed swoimi dziećmi. Pokazała mu czym jest miłość. Niestety nawet i ten związek nie przetrwał. Ostatnią kobietą Fryderyka, która była z nim do końca (dosłownie) była Jane Stirling, nazywana nawet wdową po Chopinie. Jane kochała Fryderyka ponad wszystko, lecz była to miłość nieodwzajemniona. Chuda Szkotka, jak mawiał o niej Chopin, była zakochana w swoim Panu bez pamięci, lecz w zamian dostawała tylko chłód, brak czułości i miano co najwyżej przyjaciółki. Chopin często uskarżał się innym, że jest nudna i mówiąc wprost- mam jej dość. Ale ona się nie poddawała - płakała i cierpiała, jednak trwałą przy nim dalej. Troszczyła się o niego do dnia jego śmierci. Po jego odejściu to ona zadbała o jego pomnik i grób, wszelkie formalności. Kochała go nadal aż do swojej śmieci, która nastąpiła kilka lat po Chopinie.
Świetna opowieść, oddany został klimat tamtych czasów. Jest to historia z duszą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKim był Fryderyk Chopin myślę, że każdy wie natomiast autorka w swojej książce postanowiła skupić się na kobietach, które go otaczały i niejednokrotnie miały ogromny wpływ na jego życie, a co za tym idzie również twórczość. Od pierwszej muzy i młodzieńczej miłości poznanej jeszcze w Polsce przed wybuchem powstania, po nieszczęśliwie zakochaną Szkotkę, która była przy nim do końca jego dni.
„Narzeczone Chopina” to przede wszystkim monologi czterech kobiet związanych z kompozytorem napisane na podstawie zachowanej korespondencji, gazet czy dzienników i to właśnie przez pryzmat tychże opowieści i wspomnień możemy ukształtować sobie obraz człowieka jakim był Fryderyk Chopin.
Co za tym idzie pani Magda Knedler wykonała ogrom pracy przygotowując się do napisania tej książki i za to ogromne brawa ponadto udało jej się ubrać wszystkie te fakty w całkiem zgrabną i ciekawą powieść przy zachowaniu klimatu tamtych lat.
Kim był Fryderyk Chopin myślę, że każdy wie natomiast autorka w swojej książce postanowiła skupić się na kobietach, które go otaczały i niejednokrotnie miały ogromny wpływ na jego życie, a co za tym idzie również twórczość. Od pierwszej muzy i młodzieńczej miłości poznanej jeszcze w Polsce przed wybuchem powstania, po nieszczęśliwie zakochaną Szkotkę, która była przy nim do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarzeczone Chopina
Magda Knedler
Cztery monologi czterech kobiet, określanych jako narzeczone Chopina, czyli po prostu kobiet z nim związanych, połączone narracją z roku 1889 na temat poszukiwania informacji o tych kobietach. Poszukujący, niejaki Krzysztof, ma swoje osobiste powody, by zając się tym tematem – i to jest bez wątpienia najsłabsza, najbardziej wątpliwa część książki. Również ze względu na język, w najmniejszym stopniu nie odpowiadający sposobowi mówienia w XIX wieku. A przecież ów Krzysztof to kolega i rówieśnik Bolesława Prusa; było się na czym wzorować.
Właśnie – książki. Mam wątpliwości, czy to beletrystyka, czy fikcja literacka, czy reportaż historyczny. Dział biblioteczny, do którego należałoby książkę przypisać, nie jest wcale oczywisty. Można ją zakwalifikować do rodzaju biografii fabularyzowanej. Najbardziej wartościową cechą jest jej warstwa poznawcza, informacje wydobyte z (nie cytowanych) listów Chopina i do Chopina, dokumentów, innych publikacji źródłowych.
Najgorzej czyta się część o Konstancji Gładkowskiej, najlepiej zdecydowanie monolog George Sand. Przyczyna jest oczywista: nie zachowały się listy ani dzienniki Gładkowskiej, za to pisarka George Sand sama dużo pisała na temat swojego związku z Chopinem, a przy tym jest dużo innych źródeł pochodzących od osób z ich otoczenia. Stylistyka monologu Konstancji jest więc bardziej współczesna, trochę harlequinowata, słownictwo uboższe, analiza uczuć i motywacji bohaterów dość nieciekawa. Na szczęście opowieść zawiera wiele faktów z życia Chopina i Gładkowskiej, szerzej nieznanych.
Za to monolog Marii Wodzińskiej jest bardzo dobry i trafnie oddaje charakter społeczeństwa epoki, dzięki któremu niemożliwe okazało się małżeństwo kompozytora i jego muzy. A przy tym postać Wodzińskiej wcale nie odpowiada naszym wyobrażeniom, to silna i niezależna kobieta, której w końcu udało się wyzwolić z ram konwenansu.
Przeczytałam z zainteresowaniem, dowiedziałam się albo przypomniałam sobie wiele, ale książka nie porywa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagda Knedler
Spojrzenie na Chopina przez pryzmat osobistych refleksji byłych powierniczek jego uczuć. Próba opisanaia psychiki kobiety na podstawie różnych relacji , opisów historycznych , dokumentów , czy listów- sporządzona na szczęście przez kobietę. Chopin był niewątpliwie geniuszem fortepianu ale czy jego miłości czymś odbiegają od dzisiejszych romansów? Czy zasługuje to na szczególne miejsce w literaturze? Chyba tylko z kronikarskiego obowiązku. I tak jest do momentu spotkania z George Sand . Ta kobieta wywarła ogromny wpływ na resztę jego życia oraz twórczość. Największe swoje dzieła komponuje przy jej boku. Od teraz już inaczej się słucha Chopina !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zgrabne fabularne połączenie faktów okołochopinowych. Czysta przyjemność czytania :)