Jak powstał „Obcy”

- 2021-09-29
- 2021-09-29
- 2019-11-18
- Robert Filipowski
J.W. Rinzler ma na koncie kilkanaście książek, w tym trzy bestsellery „New York Timesa” oraz jeden „London Timesa”. Napisał między innymi The Making of Star Wars, The Complete Making of Indiana Jones i najlepiej sprzedającą się powieść ilustrowaną – The Star Wars. Jego książki przetłumaczono na siedem języków, ich łączny nakład przekroczył 600 tysięcy egzemplarzy. Rinzler stworzył i wyreżyserował krótkometrażówkę Riddle of the Black Cat, wyświetlaną na wielu festiwalach, w tym Montreal World Film Festival. W 2018 roku wydał The Making of Planet of the Apes. Urodził się w Lakewood, w stanie New Jersey, dorastał w Nowym Jorku i w Berkeley. Dziś mieszka w północnej Kalifornii. [ jwrinzler.com ; @jwrinzler ]
Obcy przez wielu uważany jest za wzór horroru science fiction. Długa i zawiła historia jego powstawania zaczyna się od wizji Dana O’Bannona (zainspirowanych jego przewlekłymi bólami żołądka),doskonale oddających napięcie i atmosferę hollywoodzkiego przeboju.
Autor książki – J.W. Rinzler (The Making of Star Wars) – na jej potrzeby przeprowadził zupełnie nowe wywiady z Ridleyem Scottem oraz jego kluczowymi partnerami z planu, którzy pomogli mu opowiedzieć wyjątkową historię tego przełomowego dzieła współczesnego kina.
Książka zawiera niepublikowane dotąd zdjęcia, ilustracje oraz dokumenty z archiwów wytwórni FOX, a Ridley Scott rzucił nowe światło na cały proces twórczy, omawiając wiele trudności i niezwykłych chwil, których doświadczył. Wśród nich są:
przybycie na plan reżysera, który chciał nakręcić przełomowy dla siebie film;
zatrudnienie wizjonerskiego artysty, H.R. Gigera, który stworzył zapierającą dech w piersiach postać obcego;
wiele problemów twórczych napotkanych przy fazach powstawania obcego;
zaangażowanie nieznanej aktorki, Sigourney Weaver, w roli Ripley;
fizycznie wymagające zdjęcia wypełnione częstymi starciami pomiędzy reżyserem a producentami;
filmowanie słynnej sceny z Rozpruwaczem i jakie piętno odcisnęła na ekipie;
niezwykłe przedpremierowe pokazy filmu, z których ludzie uciekali z krzykiem.
Książka jest wzbogacona o fascynujące materiały graficzne, w tym słynne „Ridleygramy”, i stanowi obowiązkową lekturę dla każdego miłośnika tego klasycznego filmu.
8/10 - bardzo dobra.
8/10 - bardzo dobra.
Pokaż mimo toAbsolutnie obowiązkowa pozycja dla fanów obcego. Nieprzebrana skarbnica materiałów i ciekawostek, ale przede wszystkim, kompletna historia powstania filmu, od genezy pierwszych pomysłów, do rozliczeń finansowych na końcu.
Pokaż mimo toBo któż nie zna Obcego? Serii filmów z Sigourney Weaver w roli Ripley, późniejszych prequeli, crossoverów. Książek, komiksów, gier planszowych, komputerowych czy też rynku kolekcjonerskiego opartego na kseromorficznym motywie. Od premiery pierwszej części Obcego minęły już cztery dekady a ma się wrażenie, że temat ciągle żyje i ma się dobrze. Ale jak to się wszystko zaczęło?
Powyższa książka, album pozwala przenieść się w czasie i niemal zachłysnąć się atmosferą, jaka panowała podczas tworzenia pierwszej części tej kultowej serii. Od kanapowego pomysłu, poprzez plan produkcyjny, na nagrodach i podziękowaniach kończąc. Prezentowany materiał wygląda imponująco – mnóstwo anegdot, rysunków koncepcyjnych i fragmentów scenariusza, płynnie zmieniających się podczas postępujących prac i oczywiście zdjęć. Często wielkich jak ta książka.
Właśnie, rozmiar. Wielkość pozycji przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Umieszczenie tej książki na regale, by w pełni wyeksponować jej wartość, może stwarzać problemy. Jest ogromna i strasznie ciężka. Odpada więc czytanie na leżąco trzymając ją nad sobą, o czym bardzo szybko się przekonałem. Cena również, póki co, może odstraszać.
Mimo to, pozycja prezentuje się świetnie i co najważniejsze, pokazuję istotę Obcego. Pomysłu, który przedarł się przez ścianę krytyki i bardzo mocno zaznaczył swoje miejsce w otaczającym nas wszechświecie. Dla fanów tematu… niee, Oni pewnie już są po lekturze.
Bo któż nie zna Obcego? Serii filmów z Sigourney Weaver w roli Ripley, późniejszych prequeli, crossoverów. Książek, komiksów, gier planszowych, komputerowych czy też rynku kolekcjonerskiego opartego na kseromorficznym motywie. Od premiery pierwszej części Obcego minęły już cztery dekady a ma się wrażenie, że temat ciągle żyje i ma się dobrze. Ale jak to się wszystko...
więcej Pokaż mimo toWyczerpujący album ze zdjęciami o powstaniu Aliena. Teraz drugi taki o Decydującym Starciu poproszę.
Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla każdego fana obcego, ale także dla osób którzy chcą poczytać o ciekawym procesie powstawania filmów w latach 70-tych XX wieku. Bardzo fajnie wydane i interesujące.