Dobranoc, Punpunie #6

Okładka książki Dobranoc, Punpunie #6 autora Inio Asano, 9788366568464
Okładka książki Dobranoc, Punpunie #6
Inio Asano Wydawnictwo: Kotori Cykl: Dobranoc, Punpunie (tom 6) komiksy
komiksy
Dobranoc, Punpunie (tom 6)
おやすみプンプン (Oyasumi Punpun)
2021-07-09
2021-07-09
2012-11-30
Tomasz Molski

Kup Dobranoc, Punpunie #6 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dobranoc, Punpunie #6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobranoc, Punpunie #6

W poprzednim tomie bohater podjął bardzo kontrowersyjną decyzję, która mogła zaważyć na jego niestabilnym szczęściu. Czy mimo wszystko będzie potrafił zachować się dojrzale w zaistniałej sytuacji?

Punpun decyduje się zamieszkać z Aiko. Dochodzi jednak do tragicznego zdarzenia. Oboje muszą uciekać.

Początek tomu był bardzo mocny. Spodziewałem się dramatycznej sceny obyczajowej, ale fabuła poszła w bardzo szokującym kierunku. Na kolejnych stronach pokazane jest jak te wydarzenia wpłynęły bohaterów. Aiko staje się bardzo melancholijna i nie ma ochoty żyć dalej. Z kolei Punpun staje się bardzo bezwzględny i wyrachowany. Niestety czasami sceny z udziałem tych dwojga ciągnęły się i nie wnosiły nic do fabuły, ani nie miały ładunku emocjonalnego.

Gdzieś w tle rozgrywa się dramat Sachi. Młoda kobieta rusza w poszukiwaniu Punpuna kontaktując się z jego bliskimi. Jest to dobre podsumowanie dotychczasowych relacji bohatera, która pokazują jak był postrzegany przez innych.

W dalszym ciągu zupełnie do mnie nie przemawia wątek kultu Pegaza. Wszystkie sceny z nim związane były dla mnie męczące i niepotrzebne. Na dodatek wplątano w to dwóch kolegów Punpuna z dzieciństwa, którzy do tej pory byli ciekawymi postaciami.

Graficznie Punpun przechodzi tu kolejną przemianę. Po tragicznym wydarzeniu zaczyna wyglądać jak człowiek z głową ptaka. Jego głowa ma czarną barwę i w niektórych scenach pokazane widać diabelskie rogi.

Niestety tym razem wątku kultu jest zdecydowanie za dużo, żebym mógł polecić ten tom. W dalszym ciągu jednak pewne wątki są bardzo przejmujące.

Początek tomu był bardzo mocny. Spodziewałem się dramatycznej sceny...

Chwilami musiałem przerywać lekturę na papierosa - ładunek emocjonalny w tej mandze był ogromny.

TOTALNIE się nie spodziewałam wydarzeń z tego tomu, zwrot fabuły wziął mnie z zaskoczenia i w sumie trochę przetyrał

210 użytkowników ma tytuł Dobranoc, Punpunie #6 na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł Dobranoc, Punpunie #6 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dobranoc, Punpunie #6

Inio Asano
Inio Asano
Karierę komiksową rozpoczął w 1997 roku, a w 2001 zdobył nagrodę GX dla nowych talentów. Cechą charakterystyczną jego twórczości są szczegółowo zagospodarowane tła, na drugim planie można odnaleźć żarty czy ukryte przesłania. Asano w nienachalny sposób wplata w rysunki komiksowe elementy fotografii. Jeden ze stworzonych przez niego bohaterów, surrealistyczny ptaszek Punpun, już stał się swoistą ikoną popkultury – w Japonii sprzedawane są gadżety z jego podobizną.

Cytaty z książki Dobranoc, Punpunie #6