Zdławienie

- literatura obyczajowa, romans
- Brudne powietrze (tom 1)
- Throttled
- 2021-06-22
- 2021-06-22
- 2020-01-09
- Anna Piechowiak
Maya
Moje plany po studiach obejmują: vlogowanie, picie w różnych miejscach świata i wyjazdy z bratem, który bierze udział we wszystkich Grand Prix Formuły 1. Nie był w nich uwzględniony playboy Noah Slade, Mistrz Świata F1. Jego wrażliwość zaskakuje mnie, zniewala i zamyka moje serce dla każdego mężczyzny, który ośmieliłby się pojawić po nim. Nie ma sensu prosić o jego zwrot, bo wiem, że zanim uda mi się je odzyskać, zostanie roztrzaskane w drobny mak.
Noah
Jestem jedynym synem legendy Formuły 1, a fani nazywają mnie Amerykańskim Księciem. Żyję po to, by po wyścigu stać na najwyższym stopniu podium, przed tłumami skandującymi moje imię, z szampanem cieknącym po twarzy i adrenaliną buzującą w żyłach. Kobiety chcą ze mną sypiać, mężczyźni pragną mną być. Jednak nikt nie rzuca mi większego wyzwania niż Maya Alatorre, siostra mojego rywala i nowego członka zespołu. Razem tworzymy tykającą bombę i wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by doszło do wybuchu. Ale przy niej chcę podpalić lont, eksplodować wspólnie w pasji i bólu. Bo, koniec końców, w pożądaniu i na wojnie wszystkie chwyty są dozwolone.
Kup Zdławienie w ulubionej księgarni
- Legimi 17
- E-book 10
- Romans 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdławienie
Naprawdę bardzo długo zbierałam się do przeczytania tej serii. Twórczość Lauren Asher uwielbiam i jestem na bieżąco z jej nowościami, ale „Brudne powietrze” musiało swoje odczekać. Dlaczego? Te paskudne okładki totalnie mnie odstraszały 😅 Serio - w życiu bym nie powiedziała, że to romans. Raczej jakaś biografia sportowca.
Nie jestem (a raczej nie byłam) fanką Formuły 1. Wyścigi kojarzyłam z dzieciństwa, niedzielnym rosołem i czasami Roberta Kubicy… czyli wieki temu. Aż do teraz. Po tej książce jestem TOTALNIE zakochana w F1.
Maya kończy studia i kompletnie nie wie, co dalej zrobić ze swoim życiem. Przyjmuje więc propozycję brata - kierowcy F1 - i rusza z nim w trasę po świecie. Właśnie wtedy poznaje Noaha, jego rywala. Między nimi szybko zaczyna iskrzyć 🔥
Noah to klasyczny bad boy: zero zobowiązań, zero uczuć, same jednorazówki. A Maya? Ona chce czegoś więcej.
Noah nigdy nie zaznał rodzinnego wsparcia. Materialistyczna matka, ojciec-dupek - zero zaplecza emocjonalnego. Tym bardziej cieszy mnie, że w końcu znalazł rodzinę w rodzinie ukochanej.
Niestety… sama relacja Mai i Noaha mocno mnie rozczarowała. Brakowało rozmów, bliskości i wspólnego czasu poza łóżkiem - w pewnym momencie ich relacja właśnie do tego się sprowadzała.
Za to Formuła 1 została przedstawiona GENIALNIE. To naprawdę książka o zawodniku F1, a nie tylko romans, w którym bohater „przy okazji” jeździ bolidem. Wyścigi, emocje, adrenalina - wszystko grało i wciągało jak szalone 🏁
Mam nadzieję, że pierwszy tom był tylko rozgrzewką, a kolejne dostaną lepsze wątki romantyczne. Motyw „wróg mojego brata” działa na mnie dokładnie tak samo jak „przyjaciel brata” - nie kupuję tego.
Czy sięgnę po kolejne tomy?
Tak.
Czy liczę na więcej emocji sercowych?
Zdecydowanie tak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem (a raczej nie byłam) fanką Formuły 1....
7,5
Ciekawa fabuła
7,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła
Jeszcze nigdy nie wymachiwałam tak rękami i nogami na żadnej książce - z frustracji i pod wpływem głupot jakie przeczytałam.
"Zdławienie" ma bardzo mało wspólnego z Formułą 1 i mówię to jako osoba, która ogląda ten sport mniej więcej od 13 roku życia. Nie wiem czy autorka kiedykolwiek widziała jakiś wyścig, a jeśli nawet, to nie ma pojęcia jak wygląda świat i realia Królowej Motorsportu. Ubolewam też nad tym, że Asher umacnia w tej książce stereotypowy obraz kierowcy wyścigowego - problematycznego, zapijaczonego i zaliczającego wszystko co się rusza. Może jeszcze dwadzieścia lat temu tak było, ale współcześnie kierowcy starają się walczyć z takim postrzeganiem. Przedstawienie Formuły 1 w taki sposób jest według mnie bardzo krzywdzące.
Styl autorki pozostawia wiele do życzenia. "Zdławienie" jest też pełne żenujących sytuacji, rozmów przez radio (nikt w życiu nie dopuściłby dziewczyny do radia, a co dopiero do podium!!) i tak słabych dialogów, że nawet mnie to raziło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zdławienie" ma bardzo mało wspólnego z Formułą 1 i mówię to jako osoba, która ogląda ten sport mniej więcej od 13 roku życia. Nie wiem czy autorka kiedykolwiek widziała jakiś wyścig, a jeśli nawet, to nie ma pojęcia jak wygląda świat i realia...
Nie czytałam romansu motoryzacyjnego od czasów serii Driven. Seria od Lauren Asher jest bardzo polecana więc się skusiłam. Całość ogólnie mi się spodobała, cała otoczka F1 była ciekawym dodatkiem. Podobała mi się komunikacja głównych bohaterów, nie było między nimi jakis gówniarskich kłótni spowodowanych nieporozumieniami. Oboje wiedzieli czego oczekują od tej relacji i nie pchali się w nią mimo wszystko. Polubiłam Noah i to jak się zmienił dla Maye. Nie przypadło mi do gustu upychanie jak największej ilości intymnych scen w ostatnich 100 str książki. Nie polubiłam też Santiego czyli brata głównej bohaterki. Jestem ciekawa jak wypadnie w książce poświęconej swojej osobie. Daje mocne 7 i zobaczymy co mnie czeka w pozostałych częściach serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna otoczka F1, ciekawi bohaterowie, choć fabularnie dość jednowymiarowi.
Fajna otoczka F1, ciekawi bohaterowie, choć fabularnie dość jednowymiarowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofuj i ble
fuj i ble
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło OK. Przyjemnie się czytało choć nie wciągnęło mnie tak, żebym te 330 stron pochłonęła w 1 wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRobiłam re-read po angielsku i kocham tę historię jeszcze bardzie😭
Robiłam re-read po angielsku i kocham tę historię jeszcze bardzie😭
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka, doceniam że porusza temat terapii i toksycznych relacji w rodzinnie. Przyjemnie się ją czytało. Cieszę się, że relacja miedzy bohaterami rozwijała się stopniowa a nie, że powstawała niewiadomo skąd. Ogromnym plusem tej książki i ultra subiektywnym jest wątek Formuły 1, którą uwielbiam jako sport i śledzę od lat. Czytając zatem książkę osadzoną w tych realiach czułam się trochę jak oglądając dokument Netflixa o Formule 1, dlatego myśle że gdyby ta książka nie miała wątku F1 dałabym jej 6 ale ten wątek wywindował tą książkę dla mnie do 7 ⭐️. Ogólnie polecam tym bardziej, że to debiut a według mnie nie czuć jakby był 😆💜
Fajna książka, doceniam że porusza temat terapii i toksycznych relacji w rodzinnie. Przyjemnie się ją czytało. Cieszę się, że relacja miedzy bohaterami rozwijała się stopniowa a nie, że powstawała niewiadomo skąd. Ogromnym plusem tej książki i ultra subiektywnym jest wątek Formuły 1, którą uwielbiam jako sport i śledzę od lat. Czytając zatem książkę osadzoną w tych realiach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam pomysł na fabułę jest ciekawy, akcja osadzona w świecie Formuły 1 nie zdarza się często. Mam jednak pewne zarzuty co do wykonania. Ze strony pisarskiej mogłoby być lepiej. W pewnym momencie wszystkie te podteksty i sceny erotyczne naprawdę działały mi na nerwy. Liczyłam chyba trochę więcej na rozwinięcie fabuły i oczywiście świata F1. Co nie zmienia faktu że myślę że dla osób lubiących ten sport może to być ciekawa odskocznia.
Sam pomysł na fabułę jest ciekawy, akcja osadzona w świecie Formuły 1 nie zdarza się często. Mam jednak pewne zarzuty co do wykonania. Ze strony pisarskiej mogłoby być lepiej. W pewnym momencie wszystkie te podteksty i sceny erotyczne naprawdę działały mi na nerwy. Liczyłam chyba trochę więcej na rozwinięcie fabuły i oczywiście świata F1. Co nie zmienia faktu że myślę że...