Droga wiodła przez Narvik

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Droga wiodła przez Narvik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Droga wiodła przez Narvik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga wiodła przez Narvik

Kolejna z książek w tym temacie którą przeczytałem. Ciekawa. Czyta się szybko. Osobiście bardziej podobała mi się książka: "Saga Brygady Podhalańskiej" napisana przez szwagra Pruszyńskiego czyli J. Meysztowicza.

Poruszający i niezwykle ważny przekaz niesie z sobą ta wspaniała książka. Współczesnemu czytelnikowi nie łatwo jest wyobrazić sobie gorycz tamtych dni, te dzieło doskonale nam je przybliża. Autor opowiada o jednym z istotniejszych wyczynów oddziałów polskich na alianckich frontach, ale jak opowiada! Rzeczywiste opisy walk, środowiska i przede wszystkim wartościowe rozprawy o moralach w wojsku polskim, to ponadczasowe wartości, którymi warto się nasycić podczas czytania.
Współcześnie choć staramy się pielęgnować pamięć o poległych, nie zawsze wiemy jak robić to w najwłaściwszy sposób. Nie wszyscy w naszym społeczeństwie stawiają siebie przed pytaniem dlaczego oni ginęli, dlaczego chcieli byśmy pamiętali, jak mamy pamiętać. Powieść odpowiada dosadnie na te pytania, rozgrzewa drzemiące w nas iskry patriotyzmu, rozbudzając je w żywy ogień. Jestem wdzięczna autorowi za przekazane mi przez powieść wartości, czytając przez moment jeszcze mogłam poczuć się jakbym słuchała mojego kochanego św. pamięci dziadka. Książka pisana była w 1940 r "na gorąco" autor jednak przedstawił w niej wizję nowej Polski. Dzisiaj możemy analizować odmienności i podobieństwa jej wobec rzeczywistości, lecz możemy również zadawać sobie pytanie co my wynieśliśmy z lekcji danej nam przez starszych, jaką my tworzymy Polskę czy postępujemy wobec tych samych idei co polegli w imię naszej godności i wolności? Tak, z pewnością na prawdę przepiękne doznania, przekaz i przemyślenia budzi ta książka. Nawet, z powodu licznych i rozległych opisów, mogąca wydawać się momentami nudnawa, później okazuje się, że w cale taka nie jest. W serce każdego patrioty trafia już na zawsze, z pewnością powinna być bardziej popularna i trafić do szerszego kręgu odbiorców, jako budulec naszej kultury, morali i nowoczesnego społeczeństwa.

Pierwsza, i w sumie chyba ostatnia, powieść Pruszyńskiego. Napisana chyba już jesienią 1940 roku. Na gorąco, co pod pewnymi względami jej posłużyło pod innymi zaszkodziło.

Jak to u Pruszyńskiego jest to przede wszystkim reportaż. Nie da się w podchorążym Andrzeju Czeczelu nie dostrzec większej części podchorążego Ksawerego Pruszyńskiego, który przeżywa tu swój chrzest bojowy i oswaja się przy tym z frontową śmiercią tak jak i jego kilku kolegów z podchorążówki.

Jest tu też i warstwa beletrystyczna, akurat najsłabsza bo sprawa Ziemiańskiego i powiązana z nią sprawa Grudy są przekombinowane, zbyt melodramatyczne. Gdyby sprawa skończyła się na Karin to byłoby wiarygodne ale dodanie do tego szpiegostwa to przesada. Nie wiadomo, czy Pruszyński kiedyś nauczyłby się budowy dłuższych wątków, choć w sumie nie jest to istotne, bo nie to sprawiło, że był wielki.

Natomiast dla mnie najciekawsza jest strona polityczno-wizjonerska tej historii. W końcu to jest dopiero 1940 rok a już rozpatruje autor to, jaki będzie Świat i jaka będzie Polska po tym wszystkim co się dzieje i co się jeszcze stanie. Widzę tę całą historię jak pretekst do umieszczenia w niej rozmowy Kettlera z Gallenem a potem Czeczela ze Steckim i Banasiem. To jest jakby fotografia rozterek, z jakimi pojechali do Narviku nasi żołnierze. Zwłaszcza ten - widoczny od razu - konflikt pomiędzy sanacyjnymi oficerami "wiedzącymi lepiej jak rządzić", szeregowcami - w większości emigrantami, praktycznie już francuzami - którzy już nie tolerowali tego, że "ktoś wie lepiej jak rządzić" i podoficerami - w większości inteligentami cywilnymi, którzy uciekli przez Rumunię i Węgry - którzy widzą ten konflikt i wiedzą, że to musi doprowadzić do poważnych zmian. Kiedyś, kiedy już będą znów u siebie.

Oczywiście, życie poszło zupełnie inaczej, niż to sobie Pruszyński mógł wyobrazić, ale ten konflikt to była jedna z ważniejszych i dziś trochę już zapomnianych spraw całej wojennej historii Polski. I nie zakończyła się z końcem wojny.

112 użytkowników ma tytuł Droga wiodła przez Narvik na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Droga wiodła przez Narvik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Droga wiodła przez Narvik

Okładka książki Budzi się Łódź… Obrazy miasta – między literaturą a publicystyką. Antologia cz. II Leon Baumberg, Leo Belmont, Wiktor Bilski, Karola Bloch, Gustawa Bolkowska, Jerzy Bolski, St. Borawski, Ben Chanoch, Georg Cleinow, Aleksander Bolesław Cyps, Karl Dedecius, Wiktor Dłużniewski, Karol Doczkał, Ilia Erenburg, Stefan Gelski, Artur Glisczyński, Pola Gojawiczyńska, Jerzy Grohman, Czesław Gumkowski, Feliks Rafał Halpern, Otto Heike, Mieczysław Hertz, Antoni Humnicki, Gustawa Jarecka, Jan Karczewski, Jerzy Korwin, A. Krzewiński, Monika Kucner, Kuzmicz, Rafał Len, Stanisław Martynowski, Antoni Mieszkowski, Aleksander Mogilnicki, Zygmunt Nowakowski, Adam Ochocki, Władysław Pawlak, Marian Piechal, Zenon Pietkiewicz, Bolesław Prus, Ksawery Pruszyński, Maria Przedborska, Artur Rubinstein, Lucjan Rudnicki, Aleksy Rżewski, Wojciech Salwa, Carl Heinrich Schultz, Kazimierz Ślaski, Przecław Smolik, Kazimierz Sowiński, Adolf Starkman, Ludwik Starski, Stefan Świderski, Antoni Sygietyński, Henryk Szczygliński, Berta Teplitzka, Violetta Thurstan, Grzegorz Timofiejew, Julian Tuwim, Henryk Vimard, Zygmunt Waliński, Anna Warda, Jan Wojtyński, Konrad Wrzos, Josef Zelkowicz, Heinrich Zimmermann

Cytaty z książki Droga wiodła przez Narvik

Dodaj cytat z książki Droga wiodła przez Narvik