Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji

Okładka książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji autora Magdalena Czyrynda-Koleda, Monika Stromkie-Złomaniec, 9788366242562
Okładka książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji
Magdalena Czyrynda-KoledaMonika Stromkie-Złomaniec Wydawnictwo: Oficyna 4eM poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2021-04-28
2021-04-28

Kup Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji

Święty! Prosto, przejrzyście i ze zdrowym podejściem!
Żałuję, że nie miałam tej książki w swoich rękach 4 lata temu. Na pewno nasza przygoda mleczna z Zosią wypadłaby dużo spokojniej, pewniej i bez wiecznego zastanawiania się „czy ona się najada?”. Cieszę się, że się jednak nie poddałam i 1,5 roku karmiłam. Marcelka zamierzam podobnie, chociaż to jest nieco większy cycoholik 🙈
Jestem zdania, że każda matka ma idealne mleko dla swojego dziecka. Ten poradnik mnie w tej myśli upewnił. Jasne są różne przypadki, różne dzieci, różne zdarzenia i po prostu kobieta nie może karmić. Tu nie będę za bardzo wnikać. To również jest dobre, pamiętajcie szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko!
Jednak kiedyś zapytałam się mojej mamy ile mnie karmiła. Usłyszałam: „3 Msc.” Dlaczego tak krótko? „Bo ty się nie najadłaś. Budziłaś się w nocy.” A że na wszystkie mleka modyfikowane mnie uczulały to piłam kozie. 🤦‍♀️
Brak edukacji w tamtych czasach jest przerażający. Wystarczyło mnie częściej przystawić do piersi, przemęczyć się dwa dni na mrożonkach, aby organizm matki z potrzebą dziecka się dogadał co do ilości. Takie proste, a takie trudne. Szkoda! Może byłabym teraz geniuszem? Bo wiecie, że dzieci karmione piersią mają podobno wyższy iloraz inteligencji?
Poradnik, który podchodzi do karmienia ze zdrowym podejściem. Nie ujmuje mleku modyfikowanymi, ale pokazuje mnóstwo zalet karmienia piersią! Co więcej uspokaja i uczy jak karmić, żeby nie zwariować. Obala mity, które nadal sprzedają nam nasze babki. Proponuje mnóstwo rozwiązań wielu sytuacji i wręcz każe, wejść w ten cudny etap ze spokojem i pewnością siebie. Bo wiecie kiedy się rodzą największe problemy? Kiedy to my, wbijamy sobie do tych głów za dużo. Słuchamy głupich komentarzy (niestety najczęściej kobiet),denerwujemy się i czujemy się „kiepskimi matkami”, bo dziecko płacze. Kiedyś ktoś mi powiedział „to dobrze, że płacze. Dziecko ma dać matce w kość. To znaczy, że jest zdrowe.”
Także dziewczyny uwierzcie, że karmić może każda. Z małymi piersiami, jak i dużymi. W małymi brodawkami, jak i dużymi.

Święty! Prosto, przejrzyście i ze zdrowym podejściem!

Zdrowe odżywanie mojego dziecka jest teraz dla mnie sprawą priorytetową. Gdy wpadła w moje ręce książka "Karmię piersią i jem zdrowo" od razu postanowiłam zapoznać się z jej treścią. Jako świeżo upieczeni rodzice majowego malucha często błądzimy po omacku. Nadal poznajemy zachowania naszego synka i staramy się odpowiadać na każde jego potrzeby. Jednak wiem, że potrzebujemy czasu na wspólne poznanie. Dużym wsparciem jest fachową wiedzą.

Poradników dotyczących karmienia noworodków jest całkiem sporo, jednak książka, która chciałam Wam polecić, jest dla mnie wyjątkowa. Poradnik napisany przez dwie mamy dietetyczki, które chciały podzielić się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Książka obala wiele mitów dotyczących karmienia. Od teraz każdej mamie niestraszny już będzie brokuł, kawa z mlekiem czy czekolada. Warto jeść zdrowo i nie ma co się ograniczać. Jedzenie ma sprawić przyjemność, a nie stanowić presję. W końcu jak mówią szczęśliwa mama, szczęśliwe dziecko.
Poradnik napisany jest w bardzo przejrzystej formie, łatwy w zrozumieniu, bez niepotrzebnych zawiłości. Dodatkowym atutem jest świetna szata graficzna, która nie pozwala nam się nudzić w trakcie pochłaniania wiedzy. Świetna robota! Polecam każdej mamie.

Świetna książka dla wszystkich kobiet, które pragną karmić piersią dbając w tym czasie zarówno o siebie, jak i dziecko. Znajdziemy tutaj wiele cennych informacji o tym, jak wygląda karmienie piersią z praktycznego i teoretycznego punkt widzenia, na co warto zwrócić uwagę czy czego unikać. Dodatkowo autorki zawarły w tej pozycji wiele ciekawych przepisów na przykładowe dania do spożycia. Ciekawa pozycja, po którą warto sięgnąć, a mnie udało się ją znaleźć w najlepszym możliwym czasie :)

33 użytkowników ma tytuł Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji

Okładka książki Żywienie dziecka w pierwszym roku życia Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Monika Stromkie-Złomaniec, Ewa Sypnik-Pogorzelska
Okładka książki Dieta w ciąży Zdrowe przepisy na 9 miesięcy Magdalena Czyrynda-Koleda, Stromkie-Złoma

Cytaty z książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji

Dodaj cytat z książki Karmię piersią, jem zdrowo. Poradnik dietetyczny w laktacji