Dzień przed Gwiazdką

- literatura obyczajowa, romans
- e-book
- 2020-12-10
- 2020-12-10
Maria to zwariowana, kochająca życie i podróże programistka. Przez przyjaciółkę bywa jednak pieszczotliwie określana mianem “Panny Grinch”. Dlaczego? Pewne wydarzenia z przeszłości sprawiły, że nie lubi Bożego Narodzenia, ani niczego, co chociaż pośrednio jest z nim związane. Zaś końcówkę grudnia tradycyjnie spędza gdzieś na drugim końcu świata, aby uniknąć widoku przystrojonych choinek i uśmiechających się na siłę ludzi.
Tym razem jednak przeznaczenie ma względem niej zupełnie inne plany. A wszystko to za sprawą życzenia, wypowiedzianego spontanicznie w czasie wyjazdu do Wiednia. Starsza pani zakochana w cudownej atmosferze świąt, kot - włóczykij, utalentowana nastolatka i tajemniczy sąsiad zrobią wszystko, by wnieść do jej życia nieco magii. Jednak czy nietuzinkowej grupce uda się odczarować ten niezwykły czas i sprawić, by Maria odwołała wyjazd do Malezji?
Kup Dzień przed Gwiazdką w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzień przed Gwiazdką
25 użytkowników ma tytuł Dzień przed Gwiazdką na półkach głównych- Przeczytane 14
- Legimi 2
- 2024 1
- Empik Go 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień przed Gwiazdką
„Dzień przed Gwiazdką” Monika Hołyk-Arora
Maria jest zdolną, bardzo uzdolnioną programistką. Pech chce, że w przeszłości (akurat w tym świątecznym czasie) zostaje oszukana i to przez jedną z najbliższych osób. Co sprawia, że nienawidzi całej tej magi świąt, lampek, choinek, bałwanków, pierniczków itp. itd. Więc żeby tego wszystkiego uniknąć postanawia wyjechać jak najdalej się da. Niestety tym razem pogoda krzyżuje jej te plany i kobieta jest zmuszona zostać, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo gdy próbuje dostać się do mieszkania pojawia się kotka - Śnieżynka, a za nią przystojny mężczyzna.
„Dzień przed Gwiazdką” to ciepła historia pokazująca, że każdy zasługuje na drugą szansę oraz że trzeba ze sobą rozmawiać, a nie słuchać tego, co ktoś tam mówi. Bardzo podobała mi się postawa Marii wobec pewnej dziewczynki. Zachęcam was do przeczytania tej krótkiej książki, aby już pozwoli wam poczuć zimowo-świąteczny klimat.
„Dzień przed Gwiazdką” Monika Hołyk-Arora
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaria jest zdolną, bardzo uzdolnioną programistką. Pech chce, że w przeszłości (akurat w tym świątecznym czasie) zostaje oszukana i to przez jedną z najbliższych osób. Co sprawia, że nienawidzi całej tej magi świąt, lampek, choinek, bałwanków, pierniczków itp. itd. Więc żeby tego wszystkiego uniknąć postanawia wyjechać jak najdalej...
Kiedy tylko zbliżają się święta i w powietrzu zaczyna unosić się zapach cynamonowych ciasteczek, a radio rozbrzmiewa bożonarodzeniowymi przebojami, to u mnie pojawia się chęć na powieści w tym właśnie klimacie. „Dzień przed gwiazdką” autorstwa Pani Moniki Hołyk-Arora to książka, którą czytałam latem, zatem powyższe okoliczności mi nie sprzyjały, ale przyznaję że nie były mi w tym przypadku potrzebne. Powieść może odrobinę naiwna, ale zdecydowanie świąteczna i wspaniale wprowadzająca w klimat.
Główną bohaterką jest zwariowana programistka o imieniu Maria, która kocha podróże. Niestety dziewczyna nie przepada za świętami Bożego Narodzenia i dlatego jej przyjaciółka określa ją wątpliwie pieszczotliwym mianem, czyli „Panną Grinch”. Pewne wydarzenia z przeszłości sprawiły, że Maria nie przepada za wszystkim co nawet pośrednio ma związek z nimi. W związku z tym, żeby uniknąć całego tego świątecznego blichtru, migających światełek i szalenie kolorowych choinek, dziewczyna zawsze końcówkę grudnia spędza gdzieś na końcu świata.
Robi tak zazwyczaj, ale nie tym razem. Przeznaczenie bowiem tym razem zaplanowało coś zgoła odmiennego dla naszej bohater, a wszystko to z powodu tylko jednego spontanicznego życzenia. Pewna specyficzna grupka, czyli starsza pani cudownie zakochana w atmosferze świąt, kot, utalentowana nastolatka i oczywiście tajemniczy sąsiad, zrobią prawie wszystko żeby Maria pokochała grudniową magię. Dziewczyny ma jednak już zaplanowany wyjazd do Malezji i raczej zwariowana grupka ludzi nie będzie jej w stanie powstrzymać.
„Dzień przed gwiazdką” autorstwa Moniki Hołyk-Arora otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Sztukater, bo opis tego ebooka tak mnie zaintrygował, że pora roku mnie nie zniechęciła i zabrałam się za czytanie świątecznej powieści w samym środku lata. Ilość tron wskazuje raczej na obszerne opowiadanie niż powieść obyczajową, ale świetnie wykreowane postacie i wciągająca fabuła sprawiły, że czytałam tego ebooka z zainteresowaniem. Lekkie pióro autorki i plastyczny język sprawiły, iż w samym środku lata poczułam magię świąt.
Przyznaję, że książka jest odrobinę naiwna, ale pozytywnie wciągająca opowieść bożonarodzeniowa czasami powinna być do przesady pozytywna i nie widzę w tym nic złego. Sięgając po tę książkę czytelnik powinien być świadomy po co sięga i nie wymagać kryminalnej narracji od świątecznej powieści. Taki empatyczny czytelnik jak ja z pewnością bardzo szybko wczuje się w rolę głównej bohaterki i razem z nią będzie podążał przez świątecznie iskrzący się świat.
Reasumując zatem przyznaję że ten odrobinę przesłodzony świąteczny świat w ogóle mnie nie raził, bowiem autorka wynagrodziła mi wszystko wyjątkowo ciekawą i wciągającą fabułą. Maria w końcu uświadomiła sobie na czym tak naprawdę jej zależy w życiu, natomiast ja jako czytelnik bardzo się cieszę że mogła jej w tej drodze towarzyszyć.
Polecam zatem powieść autorstwa Moniki Hołyk-Arora pod tytułem „Dzień przed gwiazdką”, jako książkę cudownie wprowadzają w magiczny czas świąt Bożego Narodzenia.
Polecam
Zaczytana Joana
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomyślicie pewnie że niezła ze mnie wariatka co to na progu zbliżającej się wielkimi krokami majówki sięga po książkę o tematyce świątecznej. Są jednak takie książki które można i warto czytać nie tylko w okresie świątecznym i myślę, że do tego grona śmiało można zaliczyć "Dzień przed gwiazdką" autorstwa Moniki Hołyk-Arora, który w formie ebooka dziś dla was recenzuję.
Do rzeczy. Poznajemy tutaj Marię,którą nie boję się określić mianem siostry Grincha- tak tego zielonego obrzydliwie brzydkiego stworka który wyczuwając atmosferę Bożego Narodzenia dostawał szewskiej pasji. Ta oto Maria wyjeżdża służbowo chyba w jedno z najgorszych miejsc na świecie jeśli chodzi o atmosferę świąteczną czyli do stolicy Austrii-Wiednia.Gdzie jak większość pewnie wie odbywają się najpiękniejsze jarmarki bożonarodzeniowe, z ozdobami świątecznymi, przysmakami tradycyjnymi, grzańcem, i kolędami. Nie ma co Maria wpada jak śliwka w kompot. Czy miasto z którego wszystkich zakamarków w grudniu wyziera atmosfera świąt uleczy złamane serce naszej bohaterki? Przekonajmy się.
Wiedeń, miałam okazję zwiedzać podczas wycieczki szkolnej w liceum, wiele lat temu.Z tym większym sentymentem odwiedziłam podczas lektury słynną katedrę św Szczepana.Byłam pod wrażeniem wiedzy głównej bohaterki a raczej researchu jaki wykonała autorka jeśli chodzi o historię, sztukę, architekturę tego europejskiego miasta.Pora jednak wrócić do rzeczywistości.
Co mnie zaskoczyło? postać poczciwej sąsiadki Marthy która pojawia się jako dobry duszek nadchodzących świąt i od pierwszej chwili mam przed oczami panią Mikołajową.W końcu kobiecina przybywa z dalekiej północy, ma męża który dziwnym trafem ma teraz strasznie dużo roboty, czyżby święty Mikołaj nadzorował elfy przy produkcji prezentów?
Jak to mawiała Martha święta to czas cudów? i taki też mały czarny cud o uroczym zielonym spojrzeniu włazi w uporządkowane życie Marii tuż przed jej zaplanowanym wyjazdem w egzotyczne kraje.W tym miejscu mogę jej przybić piątkę bo sama mam takiego czarnego diabła więc mnie to rozczuliło.Ale Śnieżynka bo tak się zwie koteczka nie pojawia się sama.Kim okaże się jej przystojny właściciel Robert? kolejny cud?
Ta historia jest przepełniona motywami bożonarodzeniowych, zimowych opowieści które wielu z nas zna z czasów dzieciństwa. Jest Kasia-dziewczynka z ozdobami< jak baśniowa dziewczynka z zapałkami> jest też przywoływany przeze mnie wcześniej Grinch czy Dickensowski utracony duch świąt z "Opowieści wigilijnej" w towarzystwie ducha przeszłych i przyszłych świąt jest wreszcie pani Mikołajowa. Autorka otuliła mnie ciepłą, dającą nadzieję historią, wykreowała cudownych bohaterów których wprost nie da się nie lubić. Moją największą sympatię wzbudziła jednak najbardziej urocza miaucząca Śnieżynka i jej właściciel który wywołał spore zamieszanie w życiu Marii.Jeśli więc jesteście ciekawi czy egzotyczne święta Marii dojdą do skutku, jak Kasia poradzi sobie z prowadzeniem działalności w internecie,czy Robert w końcu przyzna przed sobą samym i swoją sąsiadką że uczucia z przeszłości wciąż w nim nie wygasły? Albo jeśli interesuje was czy Śnieżynka przemówi ludzkim głosem w wigilijny wieczór i co takiego powie naszej dwójce bohaterów to zachęcam by sięgnąć po "Dzień przed Gwiazdką" od Moniki Hołyk- Arora niekoniecznie w okresie przedświątecznym bo świąteczną radością należy się dzielić przez cały okrągły rok i tym optymistycznym akcentem zakończę tą swoją recenzję
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo...