Historia kotów

Okładka książki Historia kotów autora Madeline Swan, 9788324079407
Okładka książki Historia kotów
Madeline Swan Wydawnictwo: Znak Horyzont literatura piękna
A Curious History of Cats
2021-05-10
2015-03-09
Miłosz Wojtyna

Kup Historia kotów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia kotów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia kotów

Kotki są wspaniałe, jestem stuprocentową kociarą, jednak ta książka wymęczyła i wynudziła mnie kompletnie. Wydaje mi się, że temat kotów w czasach starożytnego Egiptu lub motyw kota czarownicy można ugryźć w o wiele bardziej interesujący i ekscytujący czytelnika sposób. Tutaj czułam jakbym czytała pracę licencjacką "kociej mamy".

Na niekorzyść działa sam fakt, że w czasie czytania "Historii kotów" przeczytałam trzy inne książki, byle jak najbardziej odwlec powrót do lektury (bolą mnie niedoczytane książki na półce).

Na niekorzyść działa sam fakt, że w czasie...

Zacznijmy od tego, że jestem miłośnikiem kotów. Sam posiadam 3 koty i uwielbiam je z całego serca - zatem przyznam szczerze ostrzyłem sobie czytelnicze zęby na tę książkę. Niestety, zawiodła mnie ona. Madeline Swan zabiera nas w historyczną podróż po wszystkich okresach dziejów i stawia w centrum swojego pisarskiego zainteresowania KOTA. Począwszy od czasów prehistorycznych i starożytnych autorka ukazuje nam kota jako obiekt świętości, bóstwo i konieczność każdego szanującego się władcy. Tak było chociażby w Egipcie. Następnym przystankiem są czasy średniowieczne, które zapisały się ciemną kartą w kocich dziejach. Posądzanie o czary czy o wcielenie diabła, koty były często torturowane oraz palone na stosach - najczęściej wraz z właścicielką (czarownicą). Ostatnim etapem w kociej historii są czasy nowożytne i najnowsze. Autorka ukazuje nam losy kotów, które były natchnieniem dla różnych twórców literackich, malarskich i muzycznych. Czymś co najbardziej mnie zaciekawiło był fakt, że istnieli tzw. koci celebryci np. kot znany z roli Kota w Śniadaniu u Tiffanego, gdzie u boku Audrey Hepburn zrobił międzynarodową karierę.
Dlaczego zatem książka jest oceniona przeze mnie jako przeciętna? Po pierwsze jest dosyć monotonna (w sumie jaka miałaby być?),bo autorka w każdym rozdziale mówi praktycznie o tym samym (zmieniają się jedynie okoliczności). Po kilkunastokrotnym przeczytaniu o tym jakim to kot jest łowcą mniejszych zwierząt i jak jest niedoceniany jako przyjaciel - osobiście miałem już dosyć. Minusem są też dziwne przeskoki "fabuły". Swan najpierw opisuje jedną sprawę by chwilę później całkowicie zmienić oś swoich przemyśleń. Kolejnym minusem są przedstawione postacie, które czasami mi osobiście nic nie mówiły. Nie chodzi tu o moją ignorancję - autorka przedstawia przykłady znane chyba jedynie Anglikom.
Reasumując - tak jak wspominałem zawiodła mnie ta książka - być może dlatego, że spodziewałem się czegoś więcej lub czegoś ciekawszego. Temat poruszany przez Madeline Swan jest dosyć ciekawy i zachęcający dla miłośników kotów. Moim zdaniem można by go jednak ugryźć w bardziej ciekawy sposób. Są w tej książce interesujące miejsca - jednak przyznam szczerze, że jest ich niewiele. Uważam jednak, że każdy powinien się przekonać o tym osobiście. Książkę bardzo szybko się czyta więc nie jest to jakaś kolosalna strata czasu. Na koniec pragnę dodać, że książka jest prezentem moich byłych współpracowników z okazji zmiany przeze mnie miejsca pracy - ma więc dla mnie wartość sentymentalną.

Książka, w której mamy dosłownie przekrój historii naszych puchatych towarzyszy życia. Zaczynamy oczywiście w czasach starożytnego Egiptu gdzie to koty były czczone na równi z Bogami. Przechodzimy przez mroczne czasy średniowiecza gdzie uważano je za wcielenie diabła by na nowo zacząć je kochać w późniejszych epokach, aż po czasy współczesne. Książka opisuje nam z jednej strony jak lubiono i szanowano koty, a z drugiej jak je torturowano i zabijano. Mamy wiele odniesień do pisarzy czy malarzy, którzy w swych dziełach odnosili się do tych puchatych kuleczek. Książkę pochłonęłam w dwa wieczory, czyta się ją szybko i przyjemnie, zawiera dużo zdjęć czy obrazków historycznych co bardzo mi się podobało i sprawiało, że czytanie było jeszcze przyjemniejsze. Zawarte są w niej też fragmenty tekstów literackich, w których jest mowa o kotach. Ja z czystym sumieniem książkę polecam i zachęcam do sięgnięcia po nią.

1170 użytkowników ma tytuł Historia kotów na półkach głównych
355 użytkowników ma tytuł Historia kotów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Historia kotów

Cytaty z książki Historia kotów

Dodaj cytat z książki Historia kotów