Dom numer pięć

Justyna Bednarek Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
2021-04-21
2021-04-21

Kup Dom numer pięć w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dom numer pięć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom numer pięć

Bohaterowie: Piotrek, Eryk, Kapitan, Magda, kot Rozalia, duch Rotmistrz Marian Walicki, babka Alicja, pan Gliwiusz,

Tematy: inność, przemoc rówieśnicza, poczucie bycia gorszym, odrzucenie, przyjaźń, miłość, samoakceptacja

W książce śledzimy losy dwunastolatka, dla którego szkoła i związane z nią przeżycia nie są niczym pozytywnym. Piotrek ma trudności w relacjach z innymi, jest wykluczany przez rówieśników na co bez wątpienia ma wpływ wada wzroku. Szczególnie nieprzyjemny okazuje się dla niego Eryk, młody, lubiany, wysportowany chłopak.

Główna część histori wiąże ze sobą obu chłopców, którzy trafiają do innej rzeczywistości w której muszą sobie poradzić. Nie zabraknie w niej niebezpieczeństw, które przezwyciężą jedynie dzięki współpracy. Poznamy kolejnych bohaterów, tych pozytywnych dzięki którym chłopcy dużo się nauczą, jak i tych negatywnych z którymi będą sobie musieli poradzić. Dołączy do nich dziewczyna, kot, babcia, oraz nie zabraknie też żołnierzy, dronów i duchów.

Książkę czytało mi się bardzo szybko. Bez problemu wciągnęłam się w fabułę, byłam ciekawa dalszych losów bohaterów. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno młodzi jak i trochę starsi czytelnicy.

Bycie "innym" nie powinno być powodem do wstydu, ani czymś złym... a jednak staje się ono często powodem drwin, przemocy rówieśniczej.

Piotrek ma bardzo duże problemy ze wzrokiem. By móc cokolwiek wiedzieć, nosi grube okulary. To właśnie one stają sie powodem wyśmiewania i kpin. Chłopiec ich nienawidzi. Eryk jest zupełnym przeciwieństwem Piotrka - wysportowany, towarzyski, lubiany. Niestety, to właśnie on najbardziej dokucza koledze.

Pewnego dnia ich role zupełnie się odwracają. Chłopcy trafiają do domu numer pięć i przenoszą się do równoległego świata. Tutaj nic nie jest już takie samo, Piotrek odzyskuje wzrok, natomiast Eryk traci. Aby wrócić do domu, obaj muszą ze sobą współpracować. Czy zaufają sobie nawzajem i wypełnią powierzona im misję?

"Dom numer pięć" to książka, która skłania do refleksji i przemyśleń. To historia o odwadze, akceptacji i pokonywaniu barier. Bycie innym nie powinno być powodem do żartów, ani żadnej innej formy przemocy rówieśniczej. Łatwo jest kogoś skrzywdzić lecz naprawić to później jest już znacznie trudniej. Niestety, często dopiero znalezienie się w takiej samej sytuacji otwiera oczy, uczy empatii i uwrażliwia.

Gdyby ktoś powiedział mi, że historia o chłopcu w okularach „jak denka od butelek” wciągnie mnie bardziej niż serial z szybkim montażem i dramatyczną muzyką, to nie uwierzyłbym wcale. A jednak! Dom numer pięć robi robotę (jak mawia młodzież),i wciąga, wzrusza, i jeszcze po drodze podsuwa kilka mądrych myśli.

Piotrek to chłopak, który w szkolnej hierarchii zajmuje zaszczytne miejsce… gdzieś między „niewidzialny” a „ostatni do wszystkiego”. Gdyby życie było grą w piłkę, Piotrek siedziałby na ławce rezerwowych i jeszcze podawał bidony. Na szczęście pojawia się pan Gliwiusz, nauczyciel WF-u, który najwyraźniej wierzy w motywację przez krzyczenie „możesz szybciej!” (czyli klasyk gatunku). I, o dziwo, to działa.

Momentem przełomowym staje się ucieczka bez okularów przed szkolnym osiłkiem. Brzmi jak początek katastrofy, a okazuje się początkiem przygody, bo właśnie wtedy Piotrek trafia do tajemniczego domu numer 5. A tam… no cóż, jest trochę dziwnie, trochę magicznie i zdecydowanie nie tak, jak w zwykłym szeregowcu.

Największa siła tej książki to to, że mówi o trudnych sprawach (dokuczanie, samotność, bycie „tym innym”),ale robi to lekko, z humorem i bez moralizatorskiego zadęcia w stylu „a teraz, drogie dzieci, zapamiętajcie”. Zamiast tego jest jasny przekaz, że odwaga nie zawsze wygląda jak w filmach akcji, bo czasem to po prostu decyzja, żeby nie uciekać (albo uciec, ale we właściwym kierunku).

Dom numer pięć to opowieść, która rozgrzewa serce, poprawia humor i otula ciepłem. Tak więc, nawet jeśli czujesz się jak „ostatni wybór”, to wcale nie znaczy, że jesteś najmniej ważny. A czasem wystarczy skręcić w odpowiednią ulicę… najlepiej taką z tajemniczym domem.

Piotrek to chłopak, który w szkolnej hierarchii zajmuje...

146 użytkowników ma tytuł Dom numer pięć na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Dom numer pięć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dom numer pięć

Okładka książki Skarpetki kontra nicość, czyli kosmiczna misja otulistópek Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Okładka książki Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Skarb na budowie Justyna Bednarek, Magdalena Kozieł-Nowak
Okładka książki Stary Testament. Opowieści biblijne Justyna Bednarek, Marcin Minor
Stary Testament. Opowieści biblijne Justyna Bednarek, Marcin Minor
Okładka książki Jaja nie z tej ziemi Justyna Bednarek, Bartek Brosz
Jaja nie z tej ziemi Justyna Bednarek, Bartek Brosz
Okładka książki Wypadek na stacji metra Justyna Bednarek, Diana Karpowicz
Wypadek na stacji metra Justyna Bednarek, Diana Karpowicz
Okładka książki Sandałem w czarną dziurę, czyli kosmiczne urodziny skarpetek Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Justyna Bednarek
Justyna Bednarek
Polska poetka, pisarka i ilustratorka. Z wykształcenia jest romanistką, ale od lat pracuje jako dziennikarka i redaktorka w pismach kobiecych. W 2004 roku opublikowała trzy wierszowane bajeczki o skrzacie Lenku (wydane przez krakowskie wydawnictwo Skrzat). W 2015 roku wydała „Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek”, które są jej powtórnym bajkowym debiutem. Nie zrobiła doktoratu w Szkole Nauk Społecznych (choć zaczęła),za to urodziła troje dzieci: Bartka, Antka i Basię. Mieszka w małym domku na warszawskich Bielanach, do którego dostępu broni bardzo brzydki rudy kundelek o imieniu Merda. Kiedyś wygrała serwis obiadowy z porcelany z Limoges, w konkursie na wiersz o miłości. Talerze przechowuje dla najstarszej wnuczki, wiersz gdzieś się zgubił.

Cytaty z książki Dom numer pięć

Dodaj cytat z książki Dom numer pięć