Noli me tangere!

Okładka książki Noli me tangere! autora Andreas Hoff, 9788382190533
Okładka książki Noli me tangere!
Andreas Hoff Wydawnictwo: Novae Res kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2020-10-30
2020-10-30
9788382190533

Kup Noli me tangere! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Noli me tangere!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noli me tangere!

Bardzo nierówna i chaotyczna książka. Autor chyba za dużo chciał wcisnąć do powieści na raz. W rezultacie mamy mocno rozbudowany wątek religijno-historyczny, po macoszemu potraktowany wątek kryminalny, zakończenie szast-prast, a wszystko to poprzeplatane elementami ludowej fantastyki i pasującymi jak świnia do karety "rantami" na obecnie rządzących. Pomysł na policjantów też tandetny: ot, klną i gadają o cipkach i fiutach.

Kochani,
przychodzę do Was z recenzją książki autorstwa A. Hoffa pod intrygującym i tajemniczym tytułem „Noli me tangere!".
Dzięki uprzejmości @thecrimestory miałam możliwość poznania tej wyjątkowo mrocznej, tajemniczej i zarazem brutalnej historii, za co serdecznie dziękuję 🖤
Tytuł publikacji jest niczym innym, jak ostrzeżeniem ⚠ - „Nie dotykaj mnie!". Myślicie, że te słowa mogą być przestrogą? Wzięlibyście je do serca?
Przyznam, że mnie napawają przerażeniem.

Zabójstwo młodej, pięknej dziewczyny w lesie staje się priorytetową sprawą dla nowego, ambitnego szefa działu kryminalnego, który za wszelką cenę pragnie odnaleźć sprawcę. Jednakże ta sprawa jest wyjątkowo skomplikowana i trudna do rozszyfrowania. Od początku dzieją się bowiem dziwne, trudne do wytłumaczenia rzeczy.
Tamtejsi mieszkańcy uważali, że dziewczyna za życia była zmorą i zasłużyła na taką śmierć, więc policja stała przed nie lada wyzwaniem. Na znaczeniu zyskuje podobieństwo z postacią Marii Magdaleny widniejącą na ołtarzu w pobliskim kościele, co dodaje niepewności i tajemnicy.
W tej publikacji przeplata się wiele wątków, jest magia, są czary, czarownice, klątwa, dzieje historyczne, rola Papieża, moralność, sumienie, śmierć, wiara, niepohamowane żądze, zdrady, ludzkie słabości, kłamstwa...
W książce opisane są dzieje sprzed czterech wieków, gdzie wówczas pan na włościach, zagorzały przedstawiciel wiary katolickiej dopuścił się gwałtu na pięknej chłopce. To właśnie ona wypowiedziała słowa: „Noli me tangere!". Od tego brutalnego wydarzenia, Krzysztof Tuczyński de Wedel mierzy się z tragicznymi wydarzeniami. Jak się okazuje, zabójstwo młodej kobiety w lesie ma związek z tragedią sprzed kilku wieków, co oznacza, że zmory przeszłości nie odeszły...
Lektura wciągnęła mnie bez reszty, wzbudzała mieszane uczucia, od strachu, niepewności, po satysfakcję. Z pewnością dała wiele do myślenia w kontekście ludzkiej moralności. Uważam, że dla takich wrażeń i przemyśleń, warto po nią sięgnąć.
Moja ocena: 8/10

Kochani,

Ciekawa pozycja, którą mimo wszystko trudno mi było przypisać jednoznacznie do jednego gatunku. Świetnie napisana i świeża, co jest niezłym wyczynem pośród thrillerów. Szkoda, że chyba nigdy nie spotkałem się z jej reklamą, bo gdybym nie dostał jej w prezencie to nigdy nie wiedziałbym o jen istnieniu.

133 użytkowników ma tytuł Noli me tangere! na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Noli me tangere! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Noli me tangere!

Cytaty z książki Noli me tangere!

Dodaj cytat z książki Noli me tangere!