Diamentowa gorączka

- literatura dziecięca
- Mazurscy w podróży (tom 4)
- 2020-11-25
- 2020-11-25
Czwarty tom bestsellerowej serii podróżniczo-przygodowej Agnieszki Stelmaszyk!
Poznawaj Polskę, Holandię i Niemcy z najbardziej zakręconą rodzinką świata!
Mazurscy ponownie wyruszają w drogę, by przeżyć wyjątkowe przygody! Tym razem zwiedzą między innymi krainę rowerów i tulipanów - Holandię, wybiorą się na poszukiwanie skarbów w Karpaczu i zdobędą szczyt Śnieżki. Odwiedzą też Smoczą Jamę w Krakowie, obejrzą największy diament świata i wpakują się w sam środek niebezpiecznej afery. Rozpocznie się ona wizytą w pewnej amsterdamskiej szlifierni, a zakończy... porwaniem buni! Czy rodzinie uda się ją uratować?
Kup Diamentowa gorączka w ulubionej księgarni
Oceny książki Diamentowa gorączka
253 użytkowników ma tytuł Diamentowa gorączka na półkach głównych- Przeczytane 161
- 2021 5
- 2025 5
- Dla dzieci 4
- Z biblioteki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diamentowa gorączka
Tym razem wesoła rodzinka Mazurskich wybrała się w podróż do Holandii. Zwiedzali zabytki, podziwiali krajobrazy. W Amsterdamie w szlifierni diamentów Jędrek zauważył dziwne zachowanie babci Henrysi. Wyglądało to tak, jakby uśmiechała się do jakichś dwóch podejrzanych typów. Kilka dni później okazało się, że z owej szlifierni zaginęła cenna broszka, która bardzo podobała się staruszce.
Cała recenzja tutaj: https://milionyliter.blogspot.com/2026/03/agnieszka-stelmaszyk-mazurscy-w-podrozy.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Diamentowa gorączka" bardzo rozczarowuje i... przynudza. Pojawia się po raz kolejny wątek kradzieży diamentów. Nasi bohaterowie wciąż wykonują te same, powtarzalne czynności: przyjeżdżają do swojej destynacji, oglądają widoczki lub muzea, idą do restauracji na obiad, tata zawsze na pocieszenie kupuje lody, a na koniec dnia udają się do hotelu.
W części IV zwiedzamy kawałek Holandii i wiele miast Polski: Kraków, Pszczynę, Karpacz, Łańcut, Zamość, Sandomierz, Lublin, Bydgoszcz.... Samo zwiedzanie jednak, bez wątku przygodowego (jest połowa książki i totalnie nic się nie dzieje) to straszna nuuuuda. Tej części niestety nie polecamy:(
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW części IV zwiedzamy...
Zapraszam do zwiedzania Holandii, Polski i Niemiec z najfajniejszą rodzinką w całej Europie! Dzieci 7+, młodzież a nawet dorośli!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest ekstra. W tym tomie Mazurscy są w dwuch skarbcach i w każdym dochodzi do kradzieży. W ogrodzie botanicznym poiawia się inspektor Jaworek. Kilka dni potem Bunia zostanie porwana! Ale zakończenie jest ładne. Polecam. 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMazurscy zapraszają na kolejną, pełną przygód i ciekawych miejsc, wyprawę. Choć jest trochę schematycznie (babcia znów jest podejrzana o niecne czyny),ale nadal interesująco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetnie napinana jak wszystkie poprzednie jej części jak zawsze dużo przydatnych informacji i ciekawostek
zaczęłam 27 czerwca skończyłam 28
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozaczęłam 27 czerwca skończyłam 28
W tej części Mazurscy odwiedzili Holandię, słynącą z rowerów i tulipanów. Zobaczyli pałac Het Loo, najdłuższy kościół oraz szlifiernię diamentów w Amsterdamie, gdzie babcia Henryka dostała „diamentowej gorączki”. Akcja kryminalna dotyczy zakładu szlifierskiego, z którego ginie drogocenna diamentowa brosza. Mazurscy przejechali przez Niemcy. W Polsce szukali skarbów w Karpaczu, zdobyli szczyt Śnieżki, odwiedzili Smoczą Jamę w Krakowie i dom Jana Matejki, a także płynęli po Wiśle. W Zamościu był poważny problem z bunią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo fajna ale zakończenie takie sobie
Książka bardzo fajna ale zakończenie takie sobie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo dobra, ponieważ zaciekawiła mnie jej treść.
Książka bardzo dobra, ponieważ zaciekawiła mnie jej treść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Szybko się czyta. Ładne ilustracje i zdjęcia. Polecam
Fajna książka. Szybko się czyta. Ładne ilustracje i zdjęcia. Polecam