Historia panny von Sternheim

- Geschichte des Fräuleins von Sternheim
- 1771-01-01
- 1771-01-01
Jest to pierwsza niemiecka powieść napisana przez kobietę. Moralistyczno-sentymentalna powieść została anonimowo wydana w 1771 r. (w epoce oświecenia) dzięki wydawcy Christophowi Martinowi Wieland. Powieść, niedługo po wydaniu, oczarowała czytelników i czytelniczki. Książka zalicza się do dzieł, które znacznie wpłynęły na epokę sentymentalizmu i powieści kobiece. Tytułowa bohaterka sprzeciwiła się szlacheckim konwencjom i dzięki temu zaczęła stanowić wzór samodzielności dla czytelniczek.
Kup Historia panny von Sternheim w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia panny von Sternheim
8 użytkowników ma tytuł Historia panny von Sternheim na półkach głównych- Chcę przeczytać 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia panny von Sternheim
Matka Sophie umiera, gdy Sophie była dzieckiem, a kiedy miała 19 lat umiera jej ojciec. Po jego śmierci Sophie przybywa do swojej ciotki Charlotte, na dwór w D. Sophie była zmuszana do zostania metresą księcia. Jej ciotce zależało na poparciu księcia w pewnej sprawie sądowej. Sophie bierze ślub z Lordem Derby; jednak okazuje się, że ślub był sfałszowany (pastora udawał sługa Derby'ego). Sophie przybiera pseudonim Madam Leidens i zajmuje się uczeniem biednych dziewcząt. Potem Sophie wyjeżdża na wakacje do Anglii do Lady Summer. Derby chciał poślubić krewną Lady Summer i przypadkiem spotyka Sophie. Bojąc się, żeby ona nie zepsuła mu planów, karze ją uwięzić u swego przyjaciela.