Czarne narcyzy cz. 2

- Kolekcja Katarzyny Puzyńskiej
- 2017-06-13
- 2017-06-13
- 9788380972063
Brodnica przygotowuje się do obchodów lipcowego Święta Policji. Daniel Podgórski nie ma jednak powodów do radości. Niektórym ludziom bardzo zależy, żeby jak najszybciej zapomniał o zamkniętej już sprawie śmierci trójki bezdomnych. Przy każdym z ciał z jakiegoś powodu pozostawiono niewielkie wahadełko. Pewna dziennikarka sugeruje policjantowi, żeby szukał odpowiedzi w opuszczonym domu ukrytym w leśnej gęstwinie. Miejscowi wierzą, że to miejsce nawiedzane przez diabła. Kobieta wkrótce znika bez śladu, a Podgórski wraz z byłą komisarz Kopp odnajduje kolejne ciało. Co ma z tym wspólnego niepokojąca wiadomość, którą Weronika Nowakowska otrzymuje od nieznanego nadawcy? Dlaczego drobny złodziejaszek ginie tego samego dnia, kiedy wychodzi z więzienia? I jakie znaczenie dla sprawy mają czarne narcyzy?
Kup Czarne narcyzy cz. 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Czarne narcyzy cz. 2
7352 użytkowników ma tytuł Czarne narcyzy cz. 2 na półkach głównych- Przeczytane 5 796
- Chcę przeczytać 1 556
- 2018 125
- 2019 106
- 2021 80
- 2022 56
- 2023 54

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarne narcyzy cz. 2
Podgórski wylatuje z policji i tonie w procentach, ale demony przeszłości nie dają o sobie zapomnieć. Kiedy na horyzoncie pojawia się zagadkowa dziennikarka i sprawa śmierci bezdomnych, zaczyna się prawdziwy rollercoaster. W starym domu zamiast dowodów czekają kolejne zwłoki, a lista pytań tylko się wydłuża. Diabeł, czarne narcyzy i rodzinne sekrety – to mieszanka, która gwarantuje czytelniczy obłęd.
To najbardziej zagmatwany tom serii, w którym chaos powoli zamienia się w genialnie zaplanowaną intrygę. Bohaterowie pędzą na złamanie karku, pchani intuicją i desperacją, by odkryć prawdę ukrytą pod warstwą kłamstw.
Ta pozycja to kompletny nokaut dla moich domysłów. Rzadko trafia się na historię tak odporną na przewidywalność...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając „Czarne Narcyzy” Katarzyny Puzyńskiej, odczułam mieszane wrażenia. Z jednej strony doceniam staranność języka i umiejętność autorki w kreowaniu szczegółowego świata – miejsca i postacie są wyraźne i łatwo je sobie wyobrazić. Styl Puzyńskiej pozostaje czytelny i przystępny, co sprawia, że lektura jest płynna.
Z drugiej strony miałam poczucie, że niektóre fragmenty były przeciągnięte i powtarzalne, co momentami spowalniało tempo czytania. Chociaż narracja stara się budować napięcie i atmosferę, miejscami brakowało mi świeżych pomysłów, które w pełni przyciągnęłyby moją uwagę. Niektóre wątki wydawały się zbyt schematyczne lub przewidywalne, co zmniejszało poczucie zaangażowania.
Mimo tych zastrzeżeń, cenię książkę za próbę głębszego portretowania postaci i relacji międzyludzkich. Dla mnie „Czarne Narcyzy” to lektura, która ma swoje momenty, ale nie pozostaje w pamięci tak długo, jak mogłabym oczekiwać po wcześniejszych powieściach autorki. To książka do czytania w wolniejszym tempie, z dystansem, bardziej dla docenienia warsztatu niż dla emocjonującej podróży.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ drugiej strony miałam poczucie, że niektóre fragmenty...
To zdecydowanie najgorsza jak dotąd książka z tej serii. Już od samego początku działo się zbyt wiele, pojawiało się za dużo wątków, a wszystko było tak pomieszane, że trudno było się połapać co z czym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ książki na książkę cykl Lipowo bardzo mnie zaskakuje, oczywiście pozytywnie. Czytając kolejne tomy tak się zżyłem z bohaterami, że ich losy stały się dla mnie naprawdę ważne. Nie przypuszczałem, że tak mnie wciągnie. Ka,da kolejna część tylko pogłębia moje zainteresowanie i trudno mi się oderwać od czytania. Jutro lecę do biblioteki po kolejne trzy tomy 😃
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze u Puzyńskiej bawiłam się dobrze, przez te książki się płynie. Ta jednak była chyba najsłabsza z całej serii, trochę przekombinowana i przesadnie zagmatwana. Masa postaci, wątków, dziwnych motywów. Trochę mnie wymęczyła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem dłużyło mi się czytanie, za dużo wątków i choć każdy sensownie wyjaśniony, to ich połączenie to zbyt wielkie zbiegi okolicznosci. W życiu bohaterów dzieje się opera mydlana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część i po raz kolejny można napisać to samo: za długa, przekombinowana i zbyt wiele postaci. Według mnie autorka ma też duży problem z zakończeniami - są po prostu słabe. I to też jest kolejny tom, w którym motyw zabójcy mnie nie przekonuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek poplątany, jak makaron w rosole. Dużo barwnych postaci, dużo trupów, wątek miłosny znowu niejasny i zagmatwany. Akcja wartka z wieloma zakrętami i wybojami. Zdecydowanie warto sięgnąć po ten tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Czarne narcyzy” Katarzyny Puzyńskiej to kolejna część popularnej serii o policjantach z Lipowa, w której autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi mistrzowsko łączyć intrygę kryminalną z emocjonalną głębią bohaterów. Tym razem śledczy muszą rozwiązać zagadkę brutalnego morderstwa zakonnicy, do którego dochodzi w klasztorze w pobliżu Lipowa. W toku śledztwa na jaw wychodzą mroczne tajemnice skrywane przez siostry zakonne i ludzi z ich otoczenia. Daniel Podgórski i Emilia Strzałkowska ponownie stają przed trudnymi wyborami, a ich relacje stają się coraz bardziej skomplikowane. Puzyńska umiejętnie buduje napięcie, tworząc atmosferę pełną niepokoju i psychologicznej głębi. Fabuła zaskakuje, a zakończenie długo nie daje o sobie zapomnieć. „Czarne narcyzy” to nie tylko wciągający kryminał, ale też opowieść o wierze, winie i granicach człowieczeństwa.
Książka „Czarne narcyzy” Katarzyny Puzyńskiej to kolejna część popularnej serii o policjantach z Lipowa, w której autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi mistrzowsko łączyć intrygę kryminalną z emocjonalną głębią bohaterów. Tym razem śledczy muszą rozwiązać zagadkę brutalnego morderstwa zakonnicy, do którego dochodzi w klasztorze w pobliżu Lipowa. W toku śledztwa na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6/10
Czas trochę od nich odsapnąć. Jak na razie najsłabszy tom.
6/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas trochę od nich odsapnąć. Jak na razie najsłabszy tom.