Rozalka Olaboga

Kup Rozalka Olaboga w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozalka Olaboga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozalka Olaboga

Na półkach: , , , , , , , , , , , , ,

Czuję się poniekąd jak ekspertka od tej książki, hah. Nie bez powodu też pisałam o niej swój licencjat na filologii polskiej.

Trzy razy czytałam powieść o Rozalce, co "wszystko przewraca do góry nogami" i powiem szczerze, że za każdym razem bawiłam się przednio. Przy każdej lekturze znajdowałam też coś nowego, kolejną myśl, refleksję. Nie jest to tylko książka dla dzieci. Jest w niej ponadczasowa historia, która może łączyć pokolenia. Niesie ze sobą paletę wartości, które chętnie przemyciłabym uczniom, zadając tę powieść jako lekturę. Z tej książki bije dobro i po jej przeczytaniu robi się lżej na duszy.

Bowiem Anna Kamieńska, pomimo cenzury uchwyciła autentyczny obraz PRL-owskiego miasteczka. Zawarła zarówno patologie społeczne, jak i próby naprawy rzeczywistości. Mamy tu problem alkoholizmu, niepełnosprawności, choroby psychicznej, wdowieństwa i sytuacji samotnych matek, ramy, w których musiała zmieścić się kobieta, ale również dziewczynka. Autorka porusza też kwestię warunków mieszkaniowych oraz presji, jaka ciążyła na dzieciach, które oprócz chodzenia do szkoły, musiały pomagać rodzicom w gospodarstwie. Są to trudne tematy, ale Kamieńska przedstawia je w przystępny dla młodego czytelnika sposób. Przeważnie jest to pejzaż optymistyczny, ale można też dostrzec także smugi prawdziwego życia.

Jest to moja ulubiona książka z charakterną młodą bohaterką w polskiej literaturze. Rozalka Bożek to dziewczynka, która nie da sobie w kaszę dmuchać. Wszędzie jest jej pełno. Nie bez powodu zdobyła miano Rozalki Olaboga. Ta niezmordowana mała kobietka, choć wciąż słyszy: "świata nie przerobisz", nie zamierza się poddawać. Jest niczym wróżka chrzestna dla mieszkańców miasteczka. Wnosi swoją osobą radość w monotonną wiejską rzeczywistość.

Cudowny rejestr wrażliwości Pani Anny Kamieńskiej w kapitalnym kostiumie litografii Ewy Salamon, tego nawet polecać nie trzeba bo to kosmos zupełnie już po za czasem ;)

To jak pracuje cisza w korespondencji Rozalki z przedwiecznym dzwonem, mocno stargało moje socjopatyczne serduszko ;)

więcej:

więcej:

11-letnia Rozalka przyjeżdża do mamy nauczycielki, która od kilku miesięcy pracuje w miasteczku Bór. Lata 6O-te. Przy miasteczku powstaje kopalnia rudy. Będą budować drogę, elektryfikują miasteczko. Rozalka to rezolutna dziewczynka, pędziwiatr, o dobrym sercu, czuła na niesprawiedliwość i biedę ludzką. Ma fajnego kolegę Klimka z wielką fantazją, który lubi bajczyć, czyli zmyślać.
Sama historia w książce nie jest najważniejsza. Bardziej klimat, taki trochę poetycko-baśniowy z ogromnym poczuciem humoru. Mnie książka bardzo się podobała, ale dla współczesnych dzieci może być już za trudna.

211 użytkowników ma tytuł Rozalka Olaboga na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Rozalka Olaboga na półkach dodatkowych

Okładka książki Pierwsze wiersze dla... Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Anna Kamieńska, Ludwik Jerzy Kern, Joanna Papuzińska, Ewa Szelburg-Zarembina, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Muzyka płynąca z wierszy Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Stanisław Baliński, Helena Bechlerowa, Roman Brandstaetter, Władysław Broniewski, Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Franciszek Fenikowski, Jerzy Ficowski, Konstanty Ildefons Gałczyński, Wiktor Teofil Gomulicki, Stanisław Grochowiak, Jerzy Harasymowicz, Marian Hemar, Zbigniew Herbert, Jerzy Hordyński, Witold Hulewicz, Kazimiera Iłłakowiczówna, Jarosław Iwaszkiewicz, Czesław Janczarski, Adam Jarzębski, Zbigniew Jerzyna, Jacek Kaczmarski, Anna Kamieńska, Jan Kasprowicz, Ludwik Jerzy Kern, Jan Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Jonasz Kofta, Maria Konopnicka, Jan Koprowski, Ignacy Krasicki, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Jan Lechoń, Teofil Lenartowicz, Bolesław Leśmian, Leopold Lewin, Jerzy Liebert, Kornel Makuszyński, Adam Mickiewicz, Artur Międzyrzecki, Czesław Miłosz, Cyprian Kamil Norwid, Tadeusz Nowak, Janusz Nowosad, Artur Oppman, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Marian Piechal, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Mikołaj Rej, Tadeusz Różewicz, Aleksander Rymkiewicz, Włodzimierz Słobodnik, Antoni Słonimski, Juliusz Słowacki, Edward Stachura, Leopold Staff, Stanisław Swen-Czachorowski, Artur Maria Swinarski, Edward Szymański, Wisława Szymborska, Julian Tuwim, Jan Twardowski, Kornel Ujejski, Kazimierz Wierzyński, Rafał Wojaczek, Stanisław Wyspiański, Elżbieta Zechenter-Spławińska, Emil Zegadłowicz, Jan Zych
Anna Kamieńska
Anna Kamieńska
Poetka, pisarka, tłumaczka i krytyk literacki, autorka książek dla dzieci i młodzieży. Przekładała m.in. z rosyjskiego, bułgarskiego, białoruskiego, słowackiego, serbsko-chorwackiego, łacińskiego oraz hebrajskiego. W jej dorobku znajduje się blisko 100 książek.

Cytaty z książki Rozalka Olaboga