Kryzys bohaterów

Okładka książki Kryzys bohaterów autora Tom King, Clay Mann, 9788328196100
Okładka książki Kryzys bohaterów
Tom KingClay Mann Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Uniwersum DC komiksy
komiksy
Uniwersum DC
Heroes in Crisis
2020-05-20
2020-05-20
9788328196100
Tomasz Sidorkiewicz

Kup Kryzys bohaterów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kryzys bohaterów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kryzys bohaterów

Z tajnego ośrodka terapeutycznego dla superbohaterów po masakrze uciekają dwie osoby:
Booster Gold, który widział, jak Harley zabija pozostałych.
I
Harley Quinn, która widziała, jak Booster zabija pozostałych.
Komu z nich już kompletnie odbiło?
Kto jest winny?

Ten komiks jest strasznie nierówny, a główna tajemnica jest trochę przekombinowana. Ten komiks powstał przede wszystkim dla tych dziewięciu równych paneli Toma Kinga, gdzie ktoś mówi swoje traumy lub inne rzeczy. I w ich ramach podaje swój przekaz — nie jesteś sam, ale to tylko słowa. Słowa nie pomagają ludziom. Muszą pewnych rzeczy doświadczyć lub zobaczyć.

Poza tym komiks operuje w kontekście traum i ciągłej walki. Z powodu walki dostajemy PTSD, a z powodu PTSD walczymy dalej, bo to właściwe. Robienia tego co jest słuszne, jak w najnowszym serialowym „Daredevilu” (2025). Do takich pętli nie trzeba chodzić w trykotach i maskach. Życie daje ludziom wystarczająco okazji. Wystarczy z nich skorzystać. Ale jak zostało powiedziane — te okazje to obietnica bólu i blizn. My nie żyjemy w świecie z Justice League, żeby uratowała dzień, ale tak jak tam mamy terapetów.

Zwyczajnie nie polecam nikomu, kto nie ogarnia ostatnich kryzysów (jak ja),albo w ogólny sposób przez osmozę świata DC.

Booster Gold, który widział, jak Harley zabija pozostałych.
I
Harley Quinn, która widziała, jak Booster zabija pozostałych.
Komu z nich już kompletnie odbiło?
Kto jest winny?

Trudno mi było przewidzieć faktyczne okoliczności wokół których rozgrywała się fabuła tego komiksu. I faktycznie było to dla mnie zaskoczeniem. Spojrzenie w problemy poszczególnych bohaterów oraz pięknie zilustrowana opowieść sprawiły, że uznałem ten komiks za godny polecenia.

Ciekawa pozycja w DC. Opowieść o stresie pourazowym superbohaterów to nie jest zbyt popularny temat. Tutaj został ładnie przedstawiony i pokazany, że bohaterowie to też ludzie. Niestety sam wątek zabójstwa i tego kto go dokonał już mniej angażujący i trochę mnie rozczarował

71 użytkowników ma tytuł Kryzys bohaterów na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Kryzys bohaterów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kryzys bohaterów

Okładka książki Batman: Wojna Żartów z Zagadkami Mikel Janin, Tom King, Clay Mann
Batman: Wojna Żartów z Zagadkami Mikel Janin, Tom King, Clay Mann
Okładka książki Black Canary: Best of the Best Tom King, Ryan Sook, Dave Stewart
Black Canary: Best of the Best Tom King, Ryan Sook, Dave Stewart
Okładka książki Pingwin: Wszystko, co złe Tom King, Marcelo Maiolo, Rafael de Latorre
Pingwin: Wszystko, co złe Tom King, Marcelo Maiolo, Rafael de Latorre
Okładka książki Supergirl: Kobieta Jutra Bilquis Evely, Tom King
Supergirl: Kobieta Jutra Bilquis Evely, Tom King
Okładka książki Wonder Woman: Fury Tom King, Tomeu Morey, Daniel Sampere
Wonder Woman: Fury Tom King, Tomeu Morey, Daniel Sampere
Okładka książki Helen of Wyndhorn Bilquis Evely, Tom King, Matheus Lopes
Helen of Wyndhorn Bilquis Evely, Tom King, Matheus Lopes

Okładka książki Batman: Koszmary Amanda Conner, Mitch Gerads, Mikel Janin, Tom King
Batman: Koszmary Amanda Conner, Mitch Gerads, Mikel Janin, Tom King
Okładka książki Multiwersum Jim Lee, Dough Mahnke, Grant Morrison, Ben Oliver, Joe Prado, Frank Quitely, Ivan Reis, Chris Sprouse, Cameron Stewart
Okładka książki Superman - Action Comics #1000 Brian Michael Bendis, Geoff Johns, Tom King, Jim Lee, Scott Snyder
Okładka książki Batman, który się śmieje Eduardo Risso, Scott Snyder, James Tynion IV
Batman, który się śmieje Eduardo Risso, Scott Snyder, James Tynion IV
Okładka książki Staruszek Logan: Berserk Jeff Lemire, Andrea Sorrentino
Staruszek Logan: Berserk Jeff Lemire, Andrea Sorrentino
Okładka książki Green Lantern: Najczarniejsza Noc Oclair Albert, Geoff Johns, Joe Prado, Ivan Reis
Okładka książki Czarny Młot - Tom 4 - Era zagłady. Część 2 Jeff Lemire, Dean Ormston, Rich Tommaso

Cytaty z książki Kryzys bohaterów

Dodaj cytat z książki Kryzys bohaterów