Emma wchodzi do lasu

Okładka książki Emma wchodzi do lasu autora Dora Rosłońska, 9788366034310
Okładka książki Emma wchodzi do lasu
Dora Rosłońska Wydawnictwo: New Space Cykl: Emma wchodzi do lasu (tom 1) literatura piękna
Emma wchodzi do lasu (tom 1)
2020-02-09
2020-02-09

Kup Emma wchodzi do lasu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Emma wchodzi do lasu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emma wchodzi do lasu

Książka z przesłaniem, przemyca duchowe/ezoteryczne wartości poprzez historię dziewczynki.

Dzień dziesiątych urodzin Emmy to także dzień zakończenia roku szkolnego. Emma wyjeżdża do babci, której dom jest jej azylem na wakacje - uwielbia tam być. Babcia zajmuje się roślinami, kwiatami, ziołami...

Kiedy Emma przyjeżdża, cały ogród jest gotowy na jej urodzinki: ustrojony lampionami i kolorowymi wstążkami, wygląda po prostu magicznie. Mama z babcią przygotowały przysmaki. Babcia, jak co roku, składa dziewczynce wspaniałe życzenia:
Miłości w Sercu
Zdrowia w Ciele
Radości w Duszy
Realizowania marzeń, by mieć takie życie, jakiego pragniesz.

W swoim pokoiku Emma odnajduje tajemniczy almanach, a w nim różne ziołowe przepisy i legendy. Dziewczynka go zabiera z sobą nad jezioro, tam nad brzegiem układa piękną mandalę, kiedy słyszy tajemniczy głos, który ją woła... Mała ważka prowadzi ją w głąb lasu. Na polanie trafia do dziwnego gaju i tam spotyka uosobienie 5 żywiołów oraz tajemniczą Isę, która daje dziewczynce srebrny łańcuszek z malutką ważką. Okazuje się, że tajemnicza książka, którą ma przy sobie, to Księga Duszy, na którą poluje zły Murkan, złowrogi kruk, bibliotekarz dusz. Wydziera dziewczynce przemocą jej księgę... Co będzie dalej? Jak sobie bez niej poradzi? Kogo spotka na swojej drodze? Przygód jest mnóstwo. Wizyta i naleśniki u sowy, spotkania z watahą wilków i romowy z wilczycą ...

Dużo tu mądrości i metafor do przemyślenia i zastanowienia:
*Wsłuchuj się w swoje serce i intuicję. Konsekwentnie rób to, co uważasz za dobre. Ufaj samej sobie.*
*Właśnie się rodzisz na nowo Emmo, a wszystko, co cię spotyka, miało się wydarzyć. Już dawno to zaplanowałaś.*
*Księga Twojej Duszy jest pełna wyobraźni i wiedzy. Jej białe kartki to niemożliwe do ogarnięcia źródło kreacji. Tam rozwija się ludzka wyobraźnia bez limitu, programów i narzuconych zasad. Tam jest scenariusz twojego życia, gdzie nikt nic ci nie każe, nie straszy, nie stawia warunków i nie blokuje działania.*
*Żywioł Ziemi jest jak drzewo. Dzięki korzeniom daje stabilność. Pień to ciało, w nim zawarte są wszystkie smaki i zapachy, a przede wszystkim miłość. Ziemia to twoje pochodzenie, korzenie, to dom, twoje ciało. *

Książka nie dla wszystkich dzieci będzie zrozumiała, mi się spodobała:)

Kiedy Emma przyjeżdża, cały ogród jest gotowy na jej urodzinki: ustrojony...

Zdecydowanie nie dla mnie. Fabuła tak okropnie nierealistyczna.
Oczy mnie bolą od wywracania nimi na ,,efekty'' w tej książce.
Nie polecam.
Ale może Tobie się spodoba:)

Zdecydowanie nie dla mnie. Fabuła tak okropnie nierealistyczna.
Oczy mnie bolą od wywracania nimi na ,,efekty'' w tej książce.
Nie polecam.
Ale może Tobie się spodoba:)

Trudno ocenić tę książkę. Dla dzieci może być zbyt trudna, zbyt skomplikowana. Dla dorosłych lubiących metafory i bajkowe przypowieści ok, ja jednak wolę książki napisane wprost. Tutaj czułam, że czytam literaturę dziecięcą, nawet jeśli z przesłaniem i nie wciągnęła mnie ta formuła.

60 użytkowników ma tytuł Emma wchodzi do lasu na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Emma wchodzi do lasu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Emma wchodzi do lasu