Szczęście. Gdzie szukać, jak zbudować, jak zatrzymać

- poradniki
- 2019-01-01
- 2019-01-01
Czym jest szczęście? Czy w ogóle można je zdefiniować? Gdzie go szukać?
Jak je budować? Co je przynosi? Co zrobić, żeby trwało jak najdłużej?
Takie i podobne pytania stawiamy sobie wiele razy w ciągu życia. Czasami próbujemy odpowiedzieć na nie sami. Czasami szukamy rozwiązań w literaturze, filmie, sztukach plastycznych, muzyce. Czasami prosimy o pomoc innych: rodzinę, przyjaciół, znajomych, terapeutów. Są tacy, którzy twierdzą, że szczęście znaleźli, ale są i tacy, którzy wciąż go szukają.
Nasza książka pomoże i jednym, i drugim. Dzięki niej ci pierwsi zdołają zachować szczęście na dłużej (a może na całe życie?),zaś ci drudzy dostaną narzędzia i wiedzę, które pomogą im w poszukiwaniach. Autorami przywołanych refleksji, myśli, porad, wskazań, podpowiedzi są wybitni naukowcy i terapeuci, których mieliśmy przyjemność gościć na łamach magazynu psychologicznego „Charaktery” albo wydawać ich książki. Warto zagłębić się w to, co mają do powiedzenia, poświęcić kilka chwil na refleksję i zastanowienie. Na pewno nie będzie to czas stracony. A kto wie, może z tych krótkich sentencji ktoś ułoży sobie własną drogę do szczęścia?
Moje szczęście rosło w dużym szklanym słoju od chwili, gdy zobaczyłam na Facebooku zdjęcie z sugestią: „Każdego dnia roku zapisuj coś, co uczyniło Cię szczęśliwym, i chowaj karteczki z zapiskami w słoiku. A potem otwórz słoik i przeczytaj te wszystkie niezwykłe rzeczy, które się wydarzyły”.
Kolekcjonowanie szczęścia sprawdza się właściwie w każdej sytuacji. W dniu śmierci mojej mamy poczułam szczęście, że wreszcie jest z tatą, który zmarł w 1999 roku. W dniu, w którym ją pochowaliśmy, czułam szczęście, bo zobaczyłam na pogrzebie jej najlepszą szkolną przyjaciółkę.
Nigdy nie jest za późno, by zacząć napełniać swój Słoik Szczęścia. W końcu co może być złego w odczuwaniu szczęścia każdego dnia roku?
Kup Szczęście. Gdzie szukać, jak zbudować, jak zatrzymać w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczęście. Gdzie szukać, jak zbudować, jak zatrzymać
8 użytkowników ma tytuł Szczęście. Gdzie szukać, jak zbudować, jak zatrzymać na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
- Czekają na półce 1
- Z polecenia do kupienia ... 1
- Popularnonaukowe 1
- Samodzielne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęście. Gdzie szukać, jak zbudować, jak zatrzymać
Ciekawy zbiór myśli na temat szczęścia. Dzięki tej pozycji sięgam po następne.
Ciekawy zbiór myśli na temat szczęścia. Dzięki tej pozycji sięgam po następne.