72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły

Okładka książki 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły autora Antonio Antefermo, 9788383990309
Antonio Antefermo Wydawnictwo: Otwarte poradniki
poradniki
2026-03-25
2026-03-25
Tomasz Kwiecień

Kup 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły w ulubionej księgarnii

Oceny książki 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły

OPINIE i DYSKUSJE o książce 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły

Poprzednia książka Antonio Antefermo “Droga Samuraja” nie przypadła mi specjalnie do gustu. Nie była zła, oczywiście może być pomocna w wielu aspektach, natomiast nie odnalazłam w niej nic szczególnie odkrywczego. Dlatego do drugiej pozycji tego samego autora,“72 pory roku”, podeszłam trochę sceptycznie, ale tutaj pozytywnie się zaskoczyłam. “72 pory roku” odnoszą się do do japońskiego kalendarza, podzielonego na 72 mikrosezony, zwracając tym samym uwagę na zmiany toczące w naturze, a także ich cyrkularność. Jesteśmy częścią natury, czy w to wierzymy, czy nie, a nasz organizm dostosowany jest do zmian zachodzących w świecie wokół nas. Antefermo jednak idzie dalej zwracając uwagę na małe metafory, które pozwalają nam przetrwać cięższe okresy w naszym życiu. Tak jak w świecie przyrody, rośliny i zwierzęta muszą radzić sobie, by przetrwać, tak i my możemy (oczywiście sposób symboliczny) brać z nich przykład. W książce znajdziemy nie tylko informacje co w danym okresie dzieje się w przyrodzie, ale także w jaki sposób możemy przełożyć to na nasze życie poprzez praktyczne ćwiczenia. A te są bardzo proste, niewymagające, zwykle polegające na świadomym zauważaniu, poszczególnych elementów, które niekiedy w natłoku informacji potrzebnych i niepotrzebnych, zwyczajnie nam umykają. Są to ćwiczenia medytacyjne, pozwalające na powolne przeanalizowanie sobie siebie w świecie, siebie w sytuacji, i znalezienia drogi, lub po prostu zwolnieniu. Czasem bowiem nie mamy zbyt wielkiego wpływu na to co się dzieje i warto też to zanotować. A cyrkularność świata przyrody pozwala nam osadzić się w znanych schematach. Wiemy, że do czegoś powrócimy, ale jednocześnie wiemy też to, że przetrwaliśmy daną sytuację. Bardzo podobała mi się nowa pozycja Antonio Antefermo, ponieważ wiele z ćwiczeń proponowanych przez niego wykorzystuję w taki lub inny sposób podczas kąpieli leśnych, które prowadzę. Symbolika w trakcie spotkań z przyrodą jest dla mnie bardzo istotna, bo dzięki niej możemy nawiązać więź zarówno z przestrzenią i życiem wokół, jak i ze sobą samym. Wiemy, że coś nas otacza, coś przeżywa podobne doświadczenia jak my. Polecam też czytać książkę powoli, zgodnie z przedziałami, które wypisał autor, wczytując się również w haiku, które rozpoczynają każdy rozdział. Niespiesznie, zgodnie z rytmem nadanym nam przez naturę. Być może ta książka pozwoli Ci w jakiś mikro sposób zrozumieć to co przeżywasz obecnie?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo zapomnieć o własnych potrzebach i o tym, jak znaczące jest znalezienie choć krótkiej chwili dla siebie.
Autor prowadzi czytelnika przez refleksyjną podróż inspirowaną japońskim kalendarzem podzielonym na 72 mikrosezony.
Ta niezwykła forma staje się ramą do opowieści o życiu, emocjach i poszukiwaniu wewnętrznej równowagi.

Antefermo zachęca do zatrzymania się i przyjrzenia temu, co naprawdę się liczy.
W prosty, a zarazem wnikliwy sposób pisze o akceptacji, cierpliwości i wdzięczności, czyniąc te wartości bliskimi codziennemu doświadczeniu.
Jego przemyślenia pomagają spojrzeć na życie z większym spokojem, zrozumieniem i uważnością, przypominając, że prawdziwe szczęście często kryje się w drobnych, codziennych momentach.

Na szczególną uwagę zasługuje jego podejście do spraw, na które nie mamy wpływu.
Zamiast zachęcać do nieustannej walki, proponuje przyjęcie tego, co nieuniknione, oraz skupienie się na świadomym przeżywaniu chwili obecnej.

Książka jest skierowana do osób zmęczonych szybkim tempem życia i presją otoczenia.
Nie oferuje gotowych odpowiedzi, lecz inspiruje do własnych refleksji i zmiany sposobu myślenia.
Dla tych, którzy pragną zwolnić i spojrzeć na swoje życie codzienne z większą uważnością, będzie to wartościowa lektura.

Antefermo...

Na półkach: , , , ,

Tradycyjny kalendarz japoński dzieli rok na dwadzieścia cztery sekcje słoneczne, z których każda trwa około piętnastu dni. A żeby lepiej oddać przemiany zachodzące w przyrodzie, każda sekcja słoneczna została dodatkowo podzielona na trzy mikrosezony. I takim to sposobem Japończycy podzieli sobie kalendarz na 72 mikrosezony, z których każdy trwa około 5 dni. I wiecie co, po przeczytaniu tej pozycji i zaobserwowaniu, co opisuje każdy mikrosezon, taki podział ma sens. Np. aktualny mikrosezon, trwający od 26 do 30 marca, poświęcony jest kwitnieniu wiśniowych drzew. Co ciekawe, z tego kwitnienia, oprócz oczywistej przyjemności obserwacji ulotnego piękna kwiatów wiśni, czy jak to często w Japonii można spotkać, całych alei wypełnionych wiśniami, można wynieść naukę. Antonio Antefermo w kwiatach wiśni widzi przypomnienie, „jak cenne jest życie. To kwitnienie, tak szybkie i ulotne, symbolizuje kruchość ludzkiej egzystencji. I ta świadomość może nas zainspirować do życia z większą intensywnością, doceniania małych radości codziennego życia, troszczenia się o relacje i realizowania marzeń z pasją.”
Autor zachęca, aby każdego dnia znaleźć coś pięknego i poświęcić temu chwilę. Anterfermo zachęca również, aby zapisywać swoje przemyślenia, a nawet układać własne Haiku związane z każdym mikrosezonem. Wg. Autora powrót po jakimś czasie do tych zapisków, może pokazać nam, jak bardzo się zmieniliśmy, jak bardzo urośliśmy.

„72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do psychicznej odporności” to nie jest typowy poradnik, to coś pomiędzy poradnikiem, kalendarzem przyrodniczym a podręcznikiem uważności. Ta pozycja pozwala inaczej spojrzeć na otaczający nas świat, zwłaszcza ten przyrodniczy, pozwala zatrzymać się na chwilę i pochylić nad swoimi emocjami. W tym pomóc mogą nam krótkie ćwiczenia zamieszczone na końcu każdego mikrosezonu.

To nie jest książka „na raz”. To książka, która w zamyśle Autora ma nam towarzyszyć przez 72 pory roku i pomóc na wzrastać, ucząc nas m.in. cierpliwości, uważności, odporności psychicznej, wdzięczności, czy „patrzenia serca”.

Ta książka towarzyszy mi już przez kilka mikrosezonów i będzie towarzyszyła nadal. Dla mnie to takie zatrzymanie na chwilę, przemyślenie kilku spraw, albo tylko pochyleniu się na Haiku, jakie Anterfmo zaproponował na nadany mikrosezon.

Książka zdecydowanie dla tych, którzy jak ja, żyją szybko i w tym pędzie często zapominają o tym co jest najważniej (i nie, nie mówię tu o pracy). Ta książka pozwala się wyciszyć i odnaleźć duchową równowagę.

Serdecznie polecam!

Wszyscy przyzwyczailiśmy się do tego, że rok dzieli się na 4 pory, ewentualnie 5, jeśli doliczymy przedwiośnie, lub 6, jeśli doliczymy babie lato. Oczywiście, jak mówi memiczna mądrość, zawsze znajdzie się jakiś Azjata, który zrobi wszystko lepiej. Jak się można domyślić z tytułu książki, tymi Azjatami są tym razem Japończycy, którzy podzielili rok na dużo więcej okresów....

63 użytkowników ma tytuł 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły na półkach dodatkowych

Cytaty z książki 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły

Dodaj cytat z książki 72 pory roku. Kalendarz japoński drogą do odporności psychicznej i siły