Ten wyrażający uległość

Beata Patyna Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2020-07-10
2020-07-10

Kup Ten wyrażający uległość w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ten wyrażający uległość

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ten wyrażający uległość

Dzień dobry😉
Chcę wam przedstawić niebanalną historię i równocześnie przekazać ogrom emocji, jakie ta książka we mnie wzbudziła. Mowa tu o tytule "Ten wyrażający uległość " Beaty Patyny. Już czytając zastanawiałam się jak tą fabułę wam przekazać?
Znajdziemy tu mieszankę wybuchową gatunków m.in. obyczaj, dramat, płomienny romans ze szczyptą erotyki w wydaniu tym rzadziej spotykanym w wersji damskiej.
Bardzo mnie też zainteresował wątek zespołu Aspergera, na który cierpi główna bohaterka 28-letnia Laura. Dziewczyna po bolesnych i trudnych doświadczeniach nie umiejąc sobie z nimi poradzić, ucieka z Polski do Niemiec.Tu z niedużą pomocą cioci zaczyna swoje nowe życie od startu a dokładnie pracę w małej kawiarence, gdzie poznaje pierwsze jej życzliwe osoby. W tym swoją najlepszą przyjaciółkę Włoszkę, Sycylijkę Valerię i starszego Pana zakochanego w aromacie kawy. Od tego zaczyna się jej późniejsza kariera.
Zespół Aspergera należy do schorzeń wliczanych w spektrum autyzmu. Cechują go różne problemy m.in. związane z odnalezieniem się danej osoby społeczeństwie, nieumiejętność odczytywania ludzkich emocji. Kłopoty z dostosowaniem się do ogólnie panujących norm i zasad w otoczeniu oraz wieloma innymi problemami.Temat mi bliski i znany. Równocześnie każda z tych osób ma specyficzne zdolności ukierunkowane na jeden wąski temat. Laura miała ogromny potencjał do uczenia się języków obcych, który wiele jej pomógł w dalszej pracy. Ogromnie mnie zainteresował jej własny wymyślony sposób klasyfikacji ludzkiego nastroju w danym momencie, a dokładnie ponumerowanie go od 1-14 uśmiechów. Czyli np. uśmiech numer 1 oznaczał szczerość, 3-wyrażał zakłopotanie, 4-flirciarski nastrój, 7-pytający, 10-głupkowaty nastrój itd. W ten nietypowy sposób zostały podzielone w książce też rozdziały. Język jakim jest pisana treść jest często dosadny i ostry. Zdarzają się sceny erotyczne Laury z jej partnerką Martą opisane dość plastycznie. Niektórych może to zniesmaczyć, ale one też ukazują nam charakter związku i emocje jakie panują między kobietami. A dzieje się naprawdę wiele, szczególnie końcem gdzie myślałam, że akcja zbliża się do finału a tu mega niewiarygodne zaskoczenie! Przygotowujące nas mam nadzieję na kolejną część, po którą będę chciała sięgnąć by do końca poznać historię obu pań i nie tylko.
Kończąc 😜 dawno nie czytałam książki, bym przeżywała tak dużo skrajnych nastrojów. Były chwile gdzie fabuła mnie nie zachwycała, mogło być mniej wulgarnych tekstów. Zdarzały się literówki, ogólnie na całość akcji nie rzutują choć mogą przeszkadzać. Duuuży plus za oryginalną i interesującą główną postać Laury, za zarys jej problemów zdrowotnych i przybliżenie nam go. Doceniam wyjątkowy charakter przyjaźni Laury z Valerią oraz Polą i grupą znajomych z Polski, który jest podtrzymywany mimo dzielących kilometrów, czasu i problemów kobiety. Powieść warto przeczytać, docenić jej złożoność i poruszone tematy. Zachęcam serdecznie tym bardziej, że takich książek nie ma dużo na naszym rynku. Dziękuję pięknie za dotrwanie do końca 😁

Dzień dobry😉

Laura Kabot założycielka sieci kawiarni MulticultiCafe przeprowadziła się do Niemiec, po pewnym przykrym incydencie. Jej pierwsza prawdziwa miłość Julia zginęła w wypadku i nie mogła przez dłuższy czas się po tym pozbierać. Postanowiła wyjechać i zacząć nowe życie, na początku pracując w kawiarni by po kilku latach otworzyć swój własny biznes, który bardzo dobrze prosperuje. Kobieta ma wielki problem z rozpoznawaniem uczuć innych ludzi, ale dzięki wynalezieniu sposobu trzynastu uśmiechów i swojej przyjaciółce Valerii daje sobie jakoś z tym radę. Sycylijka pomaga jej zrozumieć pewne sytuacje i namawia ją na częstsze wychodzenie na imprezy w celu znalezienia sobie kobiet na upojne noce. Lecz pewnego dnia Laura budzi się u boku piętnastolatki i momentalnie wygania dziewczynę z domu. Musi ochłonąć po tym zdarzeniu, które okazuje się ogromnym błędem. Umawia się na masaż nie mając pojęcia o tym że niedługo jej życie wywróci się do góry nogami.
Książka " Ten wyrażający uległość" Beaty Patyny jest naprawdę świetna! Tytuł i opis znajdujący się na tyle sprawił, że nie domyśliłam się co do samej fabuły. Myślałam, że to najzwyczajniejszy romans i się pomyliłam. Jest to książka opisująca problem kobiety zmagającej się z pewną chorobą, która uniemożliwia jej normalne funkcjonowanie. Pokazuje też jak przyjaźń wpływa na ludzkie życie w tych najtrudniejszych dla nas momentach, jak łatwiejsze jest wtedy wszystko...
Na początku czytania nie do końca rozumiałam zachowania głównej bohaterki, wydawała mi się bezczelna jeśli tak to mogę ująć ale z kolejnymi stronami coraz bardziej zaczęłam jej współczuć i rozumieć dlaczego tak a nie inaczej się zachowuje. Jest też to pierwsza książka przeze mnie przeczytana, w której to główni bohaterzy a nie ci drugoplanowi są osobami homoseksualnymi, do których absolutnie nic nie mam. Ale dzięki tej książce mogłam trochę bardziej zrozumieć ten pociąg do osoby tej samej płci. Nie przedłużając chcę tylko powiedzieć, że autorka bardzo mnie przekonała do siebie tą świetną powieścią, którą jak najbardziej polecam i zamierzam sięgnąć po jej kolejne tytuły jeśli takowe są. Serdeczne podziękowania idą do Klubu Recenzenta serwisu @nakanapie.pl , którzy wysłali mi tę cudowną książkę! Także jeszcze raz dziękuję i polecam przeczytać, bo warto!

"Ten wyrażający uległość" Beaty Patyny Wydawnictwa Novae Res od razu wzbudziła moje zainteresowanie.

Główna bohaterka, Laura, po tragedii jaka ją spotkała wyjeżdża z Polski do Niemiec, gdzie udaje jej się rozkręcić świetnie prosperującą sieć kawiarni. Kobieta jest zapracowaną bizneswoman i ma bardzo mało czasu na życie osobiste. Standardem jednak są w jej życiu przypadkowe randki i niezobowiązujący seks.
Laura ma zdiagnozowany zespół Aspergera, w związku z czym ma problem z rozpoznawaniem emocji i uczuć. Na co dzień posługuje się opracowaną metodą 14 uśmiechów, aby poradzić sobie w relacjach z innymi ludźmi. W zrozumieniu swoich uczuć pomaga jej także przyjaciółka Waleria.

Wątek zespołu Aspergera był powodem, dla którego zdecydowałam się przeczytać tę pozycję. Myślę, że książka dobrze oddaje to, z czym na co dzień zmagają się osoby z tą przypadłością. Polecam ją więc każdemu, kto chciałby je lepiej zrozumieć.

To, co już na wstępnie mnie zaskoczyło to wątek lgbt. Główna bohaterka bowiem interesuje się kobietami.

Fabuła toczy się głównie wokół wątku miłosnego. Laura poznaje masażystkę Martę, w stosunku do której zaczyna odczuwać coś innego, niż do dotychczas spotykanych osób. Choć nie do końca rozumiem swoje emocje, przy pomocy przyjaciół, stara się je odczytać. Marta w pewnym stopniu kogoś głównej bohaterce przypomina.

Zakończenie zaskakuje. Następuje zdecydowany zwrot akcji. Daje nadzieje na kontynuację, którą z pewnością chętnie przeczytam, ciekawa dalszych losów bohaterów. 😃

Książkę dobrze i szybko się czytało. Styl autorki podoba mi się. Pisarka w swojej powieści wykreowała bardzo ciekawe i złożone postacie oraz porusza ważne i niełatwe wątki. Zdecydowanie na taką książkę jeszcze nie trafiłam. Jest ona pod wieloma względami wyjątkowa i z tego też powodu z pewnością warta uwagi.

Bez wątpienia mogę polecić tą pozycję 😉

51 użytkowników ma tytuł Ten wyrażający uległość na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Ten wyrażający uległość na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ten wyrażający uległość

Dodaj cytat z książki Ten wyrażający uległość