Wstrzymując oddech

Małgorzata Mikos Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2020-08-10
2020-08-10
Prawdziwa miłość nie boi się słowa „wieczność”.
Oliwia i Jakub żyją jak w bajce, ciesząc się z każdego wypełnionego szczęściem i miłością dnia. Jedna sekunda decyduje o tym, że dziewczyna traci wszystko, co było dla niej ważne, a jej życie staje się pasmem niewyobrażalnego cierpienia. Po tragicznej śmierci Jakuba nie potrafi już z ufnością spoglądać w przyszłość, jak to robiła do tej pory, a rozpacz zaczyna jej przesłaniać cały świat. I wtedy ponownie spotyka swojego ukochanego, który składa jej niezwykłą obietnicę…
„Wstrzymując oddech” to pełna emocji opowieść o kruchości ludzkiego życia i marzeń oraz o niełatwych relacjach rodzinnych i próbie poradzenia sobie ze stratą najbliższej osoby.

Kup Wstrzymując oddech w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wstrzymując oddech

12313 802

Oceny książki Wstrzymując oddech

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstrzymując oddech

"Wstrzymując oddech"
M. Mikos

Książka ta to pełna emocji opowieść o tym jak trudne jest życie i jak radzić sobie ze stratą najbiższej osoby.
Oliwia i Jakub to ok. 30-letni młodzi ludzie,są szczęśliwym narzeczeństwem. Kochają się bezgranicznie i mają wiele wspólnych planów,mieszkają razem , chcą wziąśc ślub i mieć dzieci. Plany te są jednak wciąż odkładane.
Jedna sekunda niszczy wszystko.
Jakub ginie w wypadku a Oliwia zostaje sama w pustym domu.
Jej życie to udręka,łzy i cierpienie. Mimo próby pomocy bliskich kobieta chce przeżyć tragedię sama. Trwa w zawieszeniu długo, a do życia pomaga wrócić jej ... Jakub. Składa jej niezwykłą obietnicę.
Jest to wątek bardzo ulotny ( powrót z zaświatów) na 3 dni .
Oliwia wraca do normalności . Zaczyna prace w swojej kawiarni i żyje. Jednak po jakimś czasie lęk i panika wracaja do jej życia i w nim królują. I co się okazuję? że nadszedł jej czas i Jakub po nia wrócił . Spełnił swoją obietnicę.
Autorka oddała nam w ręce książkę mocno emocjonalną, wyciskającą łzy . Ksiązkę o życiu ,książkę potrzebną wielu ludziom borykającym się ze stratą bliskiej osoby. Wątek ulotności i powrotu z zaswiatów jest może i wyjatkowy ale nadaje tej historii wyjątkowości.
Polecam.

"Wstrzymując oddech"
M. Mikos

Jedna sekunda...

Takie uczucie zdarza się raz na jakiś czas...
Pierwsze spotkanie, spojrzenie w oczy, zauroczenie, jest początkiem nowego życia, miłości, bliskości, nic nie jest w stanie zmienić tego co czujemy do drugiej osoby. A jednak los najbardziej potrafi zaskoczyć w niespodziewanym momencie, wtedy zderzenie z rzeczywistością bywa bolesne,, kruszy serce na kawałki, tworzy głęboką ranę, która zostaje już na zawsze...
Oliwia i Jakub. Ich historia zaczęła się w piękny sposób, związali się ze sobą, planowali całe swoje życie, wzajemnie darzyli się przepięknym uczuciem. Te cudowne, wspólne chwile miały trwać wiecznie, jednak jeden moment zaważył na ich dalszym życiu. Wypadek przekreślił ich wspólną przyszłość i pozostawił Oliwię w głębokiej rozpaczy, która miała nieprzerwanie trwać.
Czy można zaufać przeczuciom, które zaczynają się dobijać do ludzkiej świadomości?

Bardzo piękna, przepełniona emocjami historia o wielkim uczuciu, szczęściu, planach, ale również o zaskakujących, trudnych przeżyciach, które wpisane są w scenariusz życia. Wiele różnych, skrajnych uczuć towarzyszyło mi podczas czytania tej wyjątkowej powieści. Smutne wydarzenia przepełniają serce, wywołują ból i empatię, sprawiają, że łzy napływają do oczu. Ogromnie poruszająca opowieść o miłości, relacjach rodzinnych, przyjaźni, oraz o trudnych momentach w życiu i próbie pogodzenia się z odejściem najbliższej osoby. Bardzo polecam

Takie uczucie zdarza się raz na jakiś czas...

Powieść, która na pierwszy rzut oka opowiada o idyllicznym związku Jakuba i Oliwii, okazuje się dramatem. On - zdolny architekt. Bogaty i zakochany, ofiarowuje jej lokal, w którym ma powstać kawiarnia WYMARZONE NIEBO.
Tymczasem dziewczyna nie za bardzo cieszy się z prezentu.. Od kilku miesięcy jest bowiem zestresowana bez powodu, ogarnięta lękami, że coś wisi w powietrzu. Z pewnością za chwilę wydarzy się coś strasznego. W pierwszym momencie obstawiałam zaburzenia towarzyszące chorobie psychicznej. Druga opcja to zjawisko samospełniającej się przepowiedni czyli tak długo obsesyjnie myślała, aż się doczekała.
Jakub zginął w wypadku, a Oliwia pogrążyła się w otchłani rozpaczy.
Trzydziestopięcioletni facet napisał testament a oprócz niego list, w którym przewidywał swoją śmierć i żegnał się z bliskimi. Być może takie przeczucia istnieją, ale że aż tak???
Niestety od tego momentu Oliwia wegetuje zamiast żyć. Rodzina próbuje przywrócić ją do życia, ale ich metody wołają o pomstę do nieba. Włażą jej z butami w rozwalony świat, nie dając przeżyć żałoby na swój sposób.
Niestety jak dla mnie za dużo w tej powieści wałkowania tematu śmierci, żałoby rozbieranej na czynniki pierwsze.
Boję się śmierci i nie lubię o niej czytać.
No i jeszcze jednej mankament w postaci rozwalonej przestrzeni czasowej. Chyba korekta powieści się sypnęła. W jednej chwili czytam o pogrzebie, a na następnej stronie jest już miesiąc po...
Na pewno po przeczytaniu książki wniosek jest jeden: Carpe diem bo nigdy nie wiadomo ile nam zostało...
Polecam wszystkim którzy lubią takie klimaty...

254 użytkowników ma tytuł Wstrzymując oddech na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Wstrzymując oddech na półkach dodatkowych

Okładka książki niebo dotyka ziemi Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski
niebo dotyka ziemi Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski
Okładka książki więcej wspomnień wyciągniętych spod obrusu Łucja Dudzińska, Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski, Joanna Tekieli, Teresa Tomsia
Małgorzata Mikos
Małgorzata Mikos
Małgorzata Mikos – prozaiczka, poetka i fotografka. Autorka powieści obyczajowych oraz książek dla dzieci, regularnie publikująca także w antologiach poetyckich i czasopismach literackich. Prowadzi blogi Books Coffee and I oraz Wild Nature with GM. Dotychczas ukazały się cztery jej powieści obyczajowe, a kolejne są w przygotowaniu. Zafascynowana naturą, miłośniczka kawy, wielbicielka literatury, muzyki oraz kina.

Ostatni rozdział Katarzyna Kalista
Ostatni rozdział
Katarzyna Kalista
Jest to książka o pisaniu, które leczy duszę. Katarzyna Kalista w swojej poruszającej debiutanckiej powieści pokazuje, że słowa mają moc – nie tylko by opowiadać historie, ale przede wszystkim by leczyć. Główna bohaterka, Olga, po trudnym rozwodzie odnajduje ukojenie w pisaniu. To właśnie poprzez tworzenie własnej powieści zaczyna rozliczać się z przeszłością, wyciągać bolesne wspomnienia na światło dzienne i na nowo układać swoje życie. Pisanie staje się dla niej rodzajem terapii – sposobem na odzyskanie kontroli i znalezienie siebie na nowo. Poznajemy też Olę – bohaterkę powieści Olgi, prowadzącą księgarnio-kawiarnię, której życie zostaje wywrócone do góry nogami po telefonie od dawnego partnera. W tej podwójnej narracji rzeczywistość miesza się z fikcją, a granice między autorką a jej kreacją zacierają się w fascynujący sposób. Czytając „Ostatni rozdział”, miałam wrażenie, że nie tylko śledzę losy bohaterów, ale naprawdę z nimi jestem i wszystko współodczuwam. Olga i Ola – dwie kobiety, które choć istnieją w różnych wymiarach narracji, łączy jedno: poszukiwanie siebie po doświadczeniach, które odcisnęły na nich piętno. Ich historie są pełne tęsknoty, nadziei, bólu i odwagi, by iść dalej mimo wszystko. Olga, z jej kruchą siłą i niepewnością, pokazuje, jak trudne bywa pogodzenie się z przeszłością i otwarcie się na nową miłość. W jej emocjach można się łatwo odnaleźć – zwłaszcza gdy trzeba stanąć twarzą w twarz z własnymi lękami i zranieniami. Z kolei Ola, bohaterka jej powieści, zmagająca się z własnymi demonami, uświadamia, że życie to nie tylko jasne momenty szczęścia, ale także cienie, które trzeba zaakceptować, by móc ruszyć dalej. A jeśli chodzi o męskich bohaterów – Paweł, narzeczony Oli, to postać, którą trudno nie pokochać. Czuły, wspierający, a przy tym niepozbawiony własnych wad i wątpliwości, dzięki czemu jest wyjątkowo autentyczny. To taki facet, który nie tylko wspiera ukochaną w trudnych momentach, ale też potrafi ją rozbawić i dodać otuchy. Myślę, że każda czytelniczka znajdzie w nim wzór partnera, którego pragnie mieć obok siebie. Styl autorki jest przejrzysty i pełen emocji. Czyta się szybko, ale po odłożeniu książki na bok jej historia zostaje z nami na długo. Muszę jeszcze dodać, że bardzo spodobała mi się ta książka w książce. Z chęcią przeczytam inne książki pisane w taki sposób. „Ostatni rozdział” to lektura dla każdego, kto wierzy, że czasem aby zacząć nowy rozdział życia, trzeba najpierw napisać ostatni. 📖 Polecam z całego serca – to nie tylko powieść, ale prawdziwe emocjonalne doświadczenie.
_bbook_lovers_ DNW - awatar _bbook_lovers_ DNW
#Portal randkowy Marcin Michał Wysocki
#Portal randkowy
Marcin Michał Wysocki
Dobry wieczór wszystkim 😁 Miałam przyjemność przeczytać książkę pt. " Portal randkowy " Pana @mmwysockiautor . Dziękuję bardzo za ebook 😊 Przypominam że premiera książki odbyła się 9 listopada. Książka składa się z kilku opowiadań z połowy europy i każde z nich jest zatytułowane państwem oraz miastem z którego dany bohater pochodził. Nie powiem w niektórych uśmiałam się nieziemsko ale zakończenia potrafiły być bardzo smutne i pouczające. Niestety ale w wirtualnym świecie jak i tym realnym nigdy nie możemy do końca ufać ludziom. Kto wie czy po drugiej stronie ekranu siedzi ta sama osoba co np na zdjęciu któro zostało nam wysłane. Można powiedzieć że autor tworząc tą książkę miał na celu pokazać nam jak to jest na prawdę w świecie portali randkowych. Nie mówię że wszystkie historie akurat kończą się tragicznie, bo zdażają się przypadki w których ludzie odnajdują drugą połowę właśnie na takich stronach. Dlatego bardzo polecam tą książkę z całego serduszka a Autorowi jeszcze raz dziękuję za możliwość przeczytania jej. #portalrandkowy #bookstagram #bookstagrammer #bookstagrampl #piątek #dobrywieczór #ksiazkoholizm #ksiazkoholik #ksiazkoholiczka #ksiazkowelove #kochamksiążki #czytam #czytamksiążki #czytambolubie #czytamwszedzie #czytamwdomu #czytaniejestsexy #czytaniejestfajne #bookstagrampl #bookstagramtopasja #booklover #bookcouple #bookpic #instabook #książki #booknerd #bookmylife #ksiazkimojezycie #ksiazkimojamilosc #bookholic #bookphoto
Mariola Krzak - awatar Mariola Krzak
Nas dwoje Holly Miller
Nas dwoje
Holly Miller
Są historie, które czyta się sercem, a nie oczami. Taką powieścią jest właśnie Nas dwoje Holly Miller. To książka, która od pierwszych stron delikatnie otula emocjami, a potem bez ostrzeżenia łamie serce na kawałki, by na końcu poskładać je w zupełnie nowy sposób. To opowieść o miłości z góry naznaczonej cieniem tragedii, o uczuciu, które nie powinno mieć szansy się wydarzyć, a jednak rodzi się, rośnie i staje się wszystkim. Joel od dawna żyje w przekonaniu, że nie może nikogo pokochać, bo jego uczucia niosą ze sobą zagrożenie. Strach przed tym, co może się wydarzyć, zamknął go na świat i ludzi. Callie z kolei próbuje odnaleźć się po bolesnej stracie przyjaciółki, porzuca własne marzenia i tkwi w smutku, który stał się jej codziennością. Ich spotkanie jest jak promień światła w ciemnym pokoju. Niby przypadkowe, a jednak przeznaczone. Dziękuję Marcie za polecajkę, bo faktycznie trafiła z tą historią w sedno. To niezwykle emocjonalna, pięknie poprowadzona opowieść, w której dwoje bohaterów zakochuje się w sobie, mimo że nie do końca powinni. Nad całą historią wisi świadomość nadchodzącej śmierci, która staje się ogromnym balastem. Tego ciężaru nie da się wygrać, on potrafi niszczyć plany, marzenia i poczucie bezpieczeństwa. Nie niszczy jednak miłości tej prawdziwej, ponad wszystko. Motyw daru, który jest jednocześnie przekleństwem, został tu pokazany w bardzo przejmujący sposób. Można nauczyć się z nim żyć, próbować go oswoić, ale często zamienia się w koszmar, który prześladuje do końca życia. Autorka świetnie pokazuje, jak trudno podejmować decyzje, gdy zna się możliwe zakończenie i jak bardzo człowiek chce czasem oszukać los choćby na chwilę. Były tu momenty ogromnych wzruszeń, wielkich emocji i wewnętrznej niezgody na to, co się dzieje. To jedna z tych książek, przy których łzy lecą same, a mimo bólu nie chce się przestawać czytać. Historia Joela i Callie jest bolesna, ale jednocześnie piękna i bardzo ludzka. Przypomina, że nawet jeśli czas jest ograniczony, uczucia wcale nie są przez to mniejsze. Jestem totalnie na tak. To spoko książka, ale taka, która zostaje w głowie i sercu na długo po zamknięciu ostatniej strony.
UBOOKMI - awatar UBOOKMI
W deszczu Anna Dąbrowska
W deszczu
Anna Dąbrowska
Anna Dąbrowska przyzwyczaiła swoich czytelników do literatury, która nie boi się dotykać najczulszych strun ludzkiej duszy, a jej powieść „W deszczu” jest tego najlepszym dowodem. To historia, w której tytułowa aura staje się czymś więcej niż tylko tłem – jest metaforą smutku, oczyszczenia i nieuchronnych zmian, jakie zachodzą w bohaterach. Przyznaję tej pozycji ocenę 7/10. To rzetelnie napisana, poruszająca opowieść obyczajowa, która choć momentami bywa bolesna, ostatecznie przynosi nadzieję na to, że po każdej burzy w końcu musi wyjrzeć słońce. Fabuła koncentruje się wokół losów ludzi, których drogi przecinają się w momentach życiowych zakrętów. Dąbrowska z dużą wrażliwością kreśli portrety psychologiczne swoich bohaterów, pokazując ich lęki, niespełnione marzenia oraz trudne relacje z przeszłością. To książka o błędach, których nie da się cofnąć, ale z którymi trzeba nauczyć się żyć. Autorka unika taniego moralizatorstwa, pozwalając postaciom na słabość, zagubienie i błądzenie w poszukiwaniu własnej prawdy. Narracja prowadzona jest w sposób niespieszny, co pozwala czytelnikowi w pełni zanurzyć się w dusznej, a jednocześnie kojącej atmosferze opowieści. Największym atutem „W deszczu” jest styl autorki. Anna Dąbrowska operuje językiem bardzo plastycznym, niemal poetyckim, co sprawia, że opisy emocji stają się niemal namacalne. Potrafi ona uchwycić ulotne chwile, subtelne gesty i niewypowiedziane słowa, które ważą w tej historii najwięcej. To proza, która wymaga od odbiorcy empatii i zatrzymania się w codziennym biegu. Motyw deszczu, powracający w kluczowych momentach, świetnie spaja całą fabułę, nadając jej rytm i specyficzny, nieco oniryczny klimat. Momentami książka wpada w pułapkę nadmiernej melancholii. Choć smutek jest wpisany w DNA tej opowieści, niektóre fragmenty wydają się zbyt mocno nasycone tragizmem, co może przytłaczać i sprawiać wrażenie pewnej monotonii nastroju. Ponadto, niektóre wątki poboczne mogłyby zostać nieco szerzej rozwinięte, by nadać historii większej wielowymiarowości. Dla czytelników oczekujących dynamicznej akcji, tempo powieści może okazać się zbyt powolne, gdyż autorka stawia tu zdecydowanie na introspekcję bohaterów kosztem zewnętrznych wydarzeń. Mimo tych drobnych mankamentów, „W deszczu” to jedna z ciekawszych propozycji w dorobku Anny Dąbrowskiej. To książka, która uczy pokory wobec losu i pokazuje, że płacz – podobnie jak deszcz – jest potrzebny, by zmyć z serca kurz dawnych niepowodzeń. To rzetelne 7/10 – pozycja wartościowa, pięknie napisana i zostawiająca czytelnika z poczuciem, że warto walczyć o siebie, nawet gdy niebo nad nami wydaje się beznadziejnie szare. To idealna lektura na jesienny wieczór, która zamiast dołować, oferuje zrozumienie i literackie ukojenie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na721 dni temu

Cytaty z książki Wstrzymując oddech

Każdy rodzaj miłości ma w sobie nieuniknioną rozpacz. Kochać to nic innego jak czekać na nieunikniony ból ,bezgraniczne cierpienie, ponieważ prędzej czy później tracimy kogoś, kto znaczy dla nas tak wiele, więcej niż cokolwiek na tym świecie. Prędzej czy później tracimy grunt pod stopami, tracimy część naszego świata. Bezpowrotnie tracimy część samych siebie.

Małgorzata Mikos Wstrzymując oddech Zobacz więcej

- Dlaczego czas tak szybko upływa? Dlaczego wskazówki nie mogą zatrzymać się w miejscu?
-Bo wtedy człowiek nie doceniałby daru,jakim jest życie, oraz chwil, które nie dzieją się dwa razy.

-Bo wtedy człowiek nie doceniałby daru,jakim j...

Los był panem i władcą.
Był królem słynącym ze swojej nieprzewidywalnej natury.
Był magikiem potrafiącym sprawnie tasować karty życia każdego człowieka.
Był głównym nadzorcą decydującym o sukcesach li porażkach.
Był zegarmistrzem trzymającym w dłoniach cenny czas.

Los był panem i władcą.
Był królem słynącym ze swojej nieprzewidywalnej natury.
Był magikiem potrafiącym sprawnie tasować karty...