Geologia historyczna

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Geologia historyczna to uniwersalny podręcznik dla studentów wydziałów przyrodniczych. Zawiera najbardziej aktualne informacje dotyczące dziejów Ziemi, skorupy ziemskiej, ewolucji pozostałych sfer planety, historii atmosferycznego tlenu, a także rozwoju świata organicznego w przeszłości.
Nowe wydanie książki niesie za sobą istotne zmiany dotyczące podziału dziejów Ziemi oraz uzupełnienia o ważne, poprzednio nieeksponowane elementy historii różnych części litosfery. Wymieniona została znaczna części ilustracji, w tym dotyczące rozmieszczenia kontynentów i oceanów. Ponadto wzbogacono książkę o ilustracje nowe, pokazujące między innymi charakterystykę nie przedstawianych wcześniej obszarów w poszczególnych okresach dziejów Ziemi. Opisując kolejne epoki geologiczne autorzy posługują się zwykle przykładami z obszaru Polski. Często prezentują wybrane zagadnienia w nawiązaniu do historii litosfery z pozostałej części Europy i innych kontynentów Ziemi. Autorzy dołożyli starań, aby wysokiemu poziomowi merytorycznemu książki towarzyszył prze stępny język, dzięki czemu może ona zaciekawić nie tylko studentów
Kup Geologia historyczna w ulubionej księgarni
Oceny książki Geologia historyczna
24 użytkowników ma tytuł Geologia historyczna na półkach głównych- Chcę przeczytać 19
- Książki , które mnie zaciekawiły 1
- Klimat ziemii 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geologia historyczna
Jestem humanistą, ale książkę przeczytałem z zapartym tchem, od deski do deski. Polecam!