Geologia Europy

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2019-08-28
- 2019-08-28
- 9788301206826
Pierwsze polskojęzyczne wydanie dotyczące geologii regionalnej Europy!
Choć żyjemy w Europie i wiele wiemy o jej starożytnej i nowożytnej historii, to o tej zapisanej w skałach zdecydowana większość osób żyjących w naszym kraju wie niewiele. Polskie opracowania z zakresu geologii poszczególnych krain naszego kontynentu są nieliczne i daleko niekompletne. A przecież otwarte szeroko granice sprzyjają poznawaniu Europy, nie tylko jej historii oraz kultury i sztuki, lecz również geologii. Poszczególne krainy geograficzne naszego kontynentu mają bardzo interesującą, wręcz fantastyczną, liczącą sobie miliony i miliardy lat historię, która może zafascynować każdego. Adresatem niniejszej książki jest każdy, kogo interesuje geologiczna przeszłość kontynentu europejskiego. W historii geologicznej kontynentu europejskiego jest jeszcze wiele znaków zapytania. Jednak Czytelnikowi trzeba podać treść jak najbardziej zbliżoną do prawdy, najmniej kontrowersyjną, ale jednocześnie akceptowaną przez autora, zgodną z jego punktem widzenia. Dlatego też „Geologia Europy”, podobnie jak poprzednie książki autora, przedstawia nie tylko obiektywnie istniejące fakty geologiczne, ale też prezentuje autorskie podejście do dyskutowanych kwestii.
„Geologia Europy” to książka przeznaczona przede wszystkim dla studentów wydziałów przyrodniczych, dla wykładowców i innych nauczycieli akademickich oraz pracowników służb geologicznych.
Kup Geologia Europy w ulubionej księgarni
Oceny książki Geologia Europy
12 użytkowników ma tytuł Geologia Europy na półkach głównych- Chcę przeczytać 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geologia Europy