The Oracle Book 1: Here or There

Okładka książki The Oracle Book 1: Here or There autora Joanna Piłatowicz,
Okładka książki The Oracle Book 1: Here or There
Joanna Piłatowicz Wydawnictwo: Joanna Pilatowicz Cykl: The Oracle (tom 1) fantasy, science fiction
e-book
angielski

Kup The Oracle Book 1: Here or There w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Oracle Book 1: Here or There

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Oracle Book 1: Here or There

Biorąc do ręki samą książkę widać od razu dobrą jakość wszystkiego; ładna kolorowa okładka, miły papier i przyjazna czcionka, a z tyłu, kto nie zna, zdjęcie pięknej autorki z tajemniczym uśmiechem..
W czytaniu od razu można zauważyć oryginalny styl charakteryzujący się dużym tzw. warsztatem literackim, jest wiele przenośni, bogate słownictwo, szeroka, bardzo wnikliwa charakterystyka wszystkich postaci i od razu zaważa się dwa równoległe wątki, z których jeden można nazwać obyczajowym, czyli perypetie Jasmin, drugi – nazwijmy go na ogólnie fantastycznym.
Ten drugi wątek może być dla niektórych początkowo mało zrozumiały, są to jakby obrazy jak ze snu i ktoś może pomyśleć co ma wspólnego jedno z drugim, jednak w rozdziale 11 wszystko już wiemy: Sara to egipska kapłanka, której rolą jest śnić „na zamówienie”, więc tytuł „Śniąca” właśnie stąd. Później widzimy, że na Sarę rzucono klątwę, została zabita, a Jasmin to jej przyszłe wcielenie, które może patrząc w przyszłość częściowo oglądać.
I w tym miejscu świadomy czytelnik ten wątek nazwie np. ezoterycznym, ponieważ może sobie uświadomić, aha, w ten sposób istota może oglądać swoje przyszłe wcielenie, lub ktoś odnajduje, że miał podobne wizje czy sny.
Ale żeby nie było, że kadzę i wszystko mi się podoba bezkrytycznie, to nie mogłem się początkowo przyzwyczaić do tych wymyślnych imion wszystkich postaci, oprócz Jasmin, która oczywiście mi się podoba. Ja może dałbym trochę zwykłych imion niektórym postaciom.
Czytając dalej, postacie z Holandii wydają mi się bardziej naturalne, niż te z Warszawy, gdzie niektórzy są bardzo odjechani, śmieszni, czy nawet groteskowi. W zasadzie wszystkie postacie, również Jasmin są opisane z dystansem i lekką ironią. I ten wątek erotyczny z Balbiną, ha ha, dosyć ostro, ale autorka wybrnęła z tego pięknym literackim kunsztem.
Na końcu każdy czytelnik na pewno szczerze kibicuje dalszym losom Jasmin, zastanawia się, gdzie biedna będzie mieszkać i w jaki sposób się rozstaną z Hipolitem i jak sobie poradzi w życiu.
Na te i inne pytania znajdujemy odpowiedź w II części „Śniącej”, po którą ja z ciekawością sięgam i wszystkich do tego zachęcam.

Polecam serię "Śniąca" będącą zapisem przeżyć na emigracji i przeżyć paranormalnych, wykraczających poza zwyczajne i przyjęte postrzeganie świata. Autorka znakomicie oddaje emocje towarzyszące osobom, które zmagają się z nowymi wyzwaniami i stawiają czoło własnym strachom i lękom i starają się poszerzyć swoją strefę komfortu. Joanna Piłatowicz pokazuje, że nasza droga przez życie nie jest prosta, ale bardzo często wyboista i pełna niepewności i obaw, ale mimo wszystko warto ją obrać to droga do naszej niezależności i osobistego spełnienia.

Książkę przeczytałem w dwa wieczory, ponieważ od razu mnie zainteresowała, a Joanna Piłatowicz ma lekkość pióra, co powoduje że czyta się ją bardzo przyjemnie. Najbardziej podobał mi się język autorki - ja jako filolog zwracam na to dużą uwagę - ciekawe środki stylistyczne (metafory, porównania itd.),(auto)ironia, to np. "Do tego, co spadało wystarczyłoby tylko dopiąć tabliczkę informacyjną: uwaga, weteran miłosny po kolejnym wzlocie, obecnie w stanie upadku." - Świetne! - oryginalne ujęcie banalnego tematu zawodów miłosnych; albo to: "Podobno dobić nadzieję najtrudniej. Tli się to i żyje ostatkiem sił."

Podobała mi się również postać Jasmin i fakt, że jest outsiderką, a ten temat jest mi bardzo bliski, bo pisałem na ten temat moją pracę magisterską z literatury austriackiej (Die Außenseiterfiguren in ausgewählten Werken von Peter Handke/Postacie outsiderów w wybranych utworach Petera Handke). I jestem bardzo ciekawy jak dalej rozwinie się ten charakter, bo mam wrażenie, że w pierwszej części dostałaśmy tylko przedsmak, co będzie dalej z Jasmin.

Były też fragmenty, które mnie totalnie rozbawiły (brawo za poczucie humoru autorki) jak np. ten, w którym kuzynka Jasmin "sztachała" się zapachem książek! -:) (znam to z autopsji!) lub Jasmin idącą ulicą z nosem w książce.

Bardzo podoba mi się też pomysł na serię - to życie między jawą a snem, jak również jedna bohaterka w dwóch postaciach (Jasmin/Sara). Jestem naprawdę ciekawy jak to się dalej potoczy.

9 użytkowników ma tytuł The Oracle Book 1: Here or There na półkach głównych

Tagi i tematy do książki The Oracle Book 1: Here or There

Joanna Piłatowicz
Joanna Piłatowicz
J. M. Piłatowicz (Joanna Marta) z wykształcenia coach, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego oraz tancerka i nauczycielka tańca contemporary. Obecnie mieszka w Niemczech gdzie współpracuje z teatrami i szkołami tańca, jako tancerka, aktorka, nauczycielka i choreograf oraz jest autorką artykułów w polskiej gazecie w Niemczech Twoje Miasto. Chociaż pisanie nie było jej pierwszym wyborem zawodowym, na emigracji w Holandii rozpoczęła współpracę z magazynem „Access” w Hadze gdzie pisała właśnie o emigracji. Jej kolejną pasją jest malowanie abstraktów. Podróże i życie w różnych krajach, w multikulturowym środowisku wpłynęło bardzo na jej artystyczną ekspresję oraz osobistę filozofię. Najbardziej zainteresowana jest związkiem między filozofią, osobistymi wierzeniami człowieka a relacją ze światem, poznawaniem różnych kultur. Najkrócej mówiąc: jak nasze myślenie i otoczenie wpływa na naszą ekspresję w życiu w różnych dziedzinach: sztuce, związkach, pracy, itp.

Cytaty z książki The Oracle Book 1: Here or There

Joanna Piłatowicz The Oracle Book 1: Here or There Zobacz więcej