Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci

Okładka książki Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci autora Alicja Długołęcka, 9788381431163
Okładka książki Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci
Alicja Długołęcka Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2019-02-13
2012-05-09

Kup Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci

Trudne tematy bez nadęcia przedstawione w prosty i naturalny sposób w rozmowach autorki z dziećmi. O dojrzewaniu, odpowiedzialności, seksie, granicach, orientacjach seksualnych, antykoncepcji, miłości. Ilustracje Anny Moderskiej sprawiają, że książka jest jeszcze bardziej zrozumiała dla młodych czytelników.
Podoba mi się takie podejście do edukacji dzieci, bez tabu, fałszywego wstydu za to rzetelnie i naukowo.
Polecam, znakomita pomoc dla rodziców.

Podoba mi się takie podejście do edukacji dzieci, bez tabu,...

Pozytywne komentarze okazały się jak najbardziej właściwe mimo że większość dotyczy pierwszego wydania książki. Mnie i mojemu niespełna 9-latkowi bardzo odpowiadał sposób przekazania informacji za pomocą dialogów, często nie czytałam odpowiedzi z książki dopóki nie usłyszałam odpowiedzi od mojego dziecka, zwłaszcza, że pytania się powtarzały w książkowych rozmowach z dziećmi w różnym wieku i różnej płci. Myślę, że jest to książka, której nie powinno zabraknąć w domowej biblioteczce, tak aby dzieci mogły już same wracać do tematu.

Książka napisana w formie dialogów, przystępnym językiem - to na plus. Dobra równowaga pomiędzy kwestiami biologicznymi a społeczno-emocjonalnymi.
Minus za (pewnie niecelowo) dyskryminujący język (np. "dziecko z probówki") oraz za bardzo niewłaściwy opis pracy seksualnej.
Warto przeczytać, ale razem z dzieckiem, odpuszczając pewne fragmenty, a w każdym razie nie pozostawiając ich bez komentarza.

130 użytkowników ma tytuł Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci na półkach dodatkowych

Okładka książki #sexedpl. Dorastanie w miłości, bezpieczeństwie i zrozumieniu. Przewodnik dla rodziców Barbara Baran, Alicja Długołęcka, Małgorzata Iwanek, Iza Jąderek, Michał Pozdał, Anja Rubik, Agnieszka Stein
Okładka książki #sexedpl. Rozmowy Anji Rubik o dojrzewaniu, miłości i seksie Alicja Długołęcka, Agata Loewe, Michał Pozdał, Anja Rubik
Okładka książki Ginekologia dziecięca i dziewczęca Białka Agnieszka, Romuald Dębski, Alicja Długołęcka
Okładka książki Seks na wysokich obcasach 2 Alicja Długołęcka, Paulina Reiter
Seks na wysokich obcasach 2 Alicja Długołęcka, Paulina Reiter
Okładka książki Psychoseksualne funkcjonowanie osób z niepełnosprawnością fizyczną Alicja Długołęcka, Zbigniew Izdebski, Dariusz Radomski
Okładka książki Seks trzyma nas przy życiu. Rehabilitacja seksualna w chorobach somatycznych Alicja Długołęcka, Michał Lew-Starowicz

Cytaty z książki Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci

Dodaj cytat z książki Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci