Plac Konstytucji

Okładka książki Plac Konstytucji autora Dominika Buczak, 9788380323476
Okładka książki Plac Konstytucji
Dominika Buczak Wydawnictwo: Wielka Litera Cykl: Pabisiakowie (tom 1) literatura piękna
Pabisiakowie (tom 1)

O Mani, co plac Konstytucji budowała

933 341 647

Oceny książki Plac Konstytucji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Plac Konstytucji

Wciągająca i piękna historia osadzona w rewelacyjnie przedstawionych realiach PRL i Warszawy.

Jak dla mnie książka napisana chaotycznie, ale w końcowym efekcie podobała mi się.

„Plac Konstytucji” to debiutancka powieść Pauliny Buczak, która odznacza się połączeniem literatury obyczajowej i historii społecznej. Osadzona jest w Warszawie lat 50. i 60. XX wieku, w okresie budowy socjalistycznej rzeczywistości i małej stabilizacji. Autorka ukazuje codzienne życie mieszkańców Placu Konstytucji, przeplatając ich losy z tłem politycznym epoki.

Buczak podejmuje ważne tematy, takie jak miłość, rodzinne tajemnice, marzenia i rozczarowania, a jednocześnie oddaje ducha ówczesnej Warszawy. Na szczególną uwagę zasługuje portret głównej bohaterki – zmagającej się z ideałami, w które wierzy a pragnieniem stabilnego i dostatniego życia. Jej los dobrze oddaje atmosferę stalinizmu i kolejnych etapów współczesnej historii Polski. Historia Pabisiakowej przeplata się ze współczesnymi losami kolejnej grupy bohaterów. Aby jednak odkryć, co mają ze sobą wspólnego losy postaci z przeszłości i teraźniejszości, trzeba by sięgnąć po tom drugi “Dziewczyny z placu”.

Okładkowe porównanie do serialu “Dom”, jak dla mnie, trochę na wyrost, mimo wszystko warto sięgnąć po nią, zwłaszcza jeśli nie zna się realiów ówczesnych czasów, bądź poszukuje się książki, która poza opisem losów bohaterów (w gruncie rzeczy mogłyby się rozgrywać gdziekolwiek),daje coś więcej - kontekst historyczny osadzony w przestrzeni Warszawy.

Buczak...

404 użytkowników ma tytuł Plac Konstytucji na półkach głównych