Po drugiej stronie

Okładka książki Po drugiej stronie autora Lauren Affe, Aleksi Briclot, Keith Champagne, Jody Houser, Stefano Martino, 9788327159366
Okładka książki Po drugiej stronie
Jody HouserStefano Martino Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Stranger Things (komiksy) (tom 1) Seria: Stranger Things komiksy
komiksy
Stranger Things (komiksy) (tom 1)
Stranger Things
Stranger Things Volume 1: The Other Side
2019-05-15
2019-05-15
Donata Olejnik

Kup Po drugiej stronie w ulubionej księgarnii

Po drugiej stronie

Oceny książki Po drugiej stronie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po drugiej stronie

Komiks rozwija wydarzenia z pierwszego sezonu Stranger Things, skupiając się na historii Will'a Byers'a i jego pobycie w tytułowej Drugiej Stronie. Fajnie to uzupełnia serial i daje trochę świeżego kontekstu temu, co działo się poza kadrem.
Rysunki są ładne i klimatyczne, choć miejscami trafiają się dość dziwne, karykaturalne twarze, nie wybija to z historii, ale oko czasem się krzywi. Na plus lecą za to smaczki i easter eggi, jak moment, w którym można zauważyć, że Will pomógł Nancy wydostać się z Drugiej Strony. Mały detal, a robi robotę.
Całość jest spójna, klimatyczna i po prostu „spoko”. Dla fanów Stranger Things komiks zdecydowanie do nadrobienia.

Ciekawe spojrzenie na losy Willa po drugiej stronie, ale trochę za szybko wszystko się działo.

Co się działo z Willem po drugiej stronie? Na to pytanie odpowiadają twórcy tego komiksu i udaje im się całkiem sprawnie połączyć wydarzenia z serialu z nową, niepublikowaną dotąd treścią.
Na plus rysunki (choć czasem mocno kuleją) i sama koncepcja, ale niestety na minus teksty - o ile fabuła ma sens i faktycznie dokądś prowadzi, o tyle prowadzenie akcji głównie narratorem i to nie do końca poradnym, zdecydowanie tutaj nie zadziałało - za mało mamy interakcji i sensownych przemyśleń głównej postaci (sprowadzają się głównie do "uciekam", "czekam", "walczę").

Odświeżając sobie serial, natknąłem się na serię komiksową o Stranger Things, która liczy kilka tomów. Piszę te słowa z perspektywy przeczytania wszystkich i ten pierwszy zdecydowanie nie był najlepszy, ale każdy kolejny już raczej na plus.
Bardzo ciekawa seria szczególnie dla fanów serialu - bez znajomości fabuły oryginalnej nie polecałbym jednak podchodzić do lektury.

315 użytkowników ma tytuł Po drugiej stronie na półkach głównych
113 użytkowników ma tytuł Po drugiej stronie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Po drugiej stronie

Okładka książki The Mighty Keith Champagne, Peter Snejbjerg, Peter J. Tomasi
The Mighty Keith Champagne, Peter Snejbjerg, Peter J. Tomasi
Okładka książki Stranger Things SIX #4 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Stranger Things SIX #4 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Okładka książki Stranger Things SIX #3 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Stranger Things SIX #3 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Okładka książki Stranger Things SIX #2 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Stranger Things SIX #2 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Okładka książki Superman: Nadzieje i lęki James Bonny, Keith Champagne, Patrick Gleason, Scott Godlewski, Tyler Kirkham, Doug Mahnke, Peter J. Tomasi
Okładka książki Stranger Things SIX #1 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Stranger Things SIX #1 Keith Champagne, Jody Houser, Edgar Salazar
Okładka książki Suicide Squad (Oddział Samobójców): Nadzorować i karać Brad Anderson, Sami Basri, Javier Bergantiño, Carmen Carnero, Keith Champagne, Jeromy Cox, Marc Deering, Derek Fridolfs, Jason Keith, Matt Kindt, Ales Kot, Rick Leonardi, Matt Milla, Andy Owens, Wil Quintana, Patrick Zircher

Wszyscy mówią na mnie Max Brenna Yovanoff
Wszyscy mówią na mnie Max
Brenna Yovanoff
Po obejrzeniu serialu czułam pewien niedosyt (jak po każdym serialu, który mi się podobał, a który się skończył),więc zrobiłam dwie rzeczy. Zaczęłam oglądać serial od nowa, oraz zaopatrzyłam się w książki na jego temat, które od kilkunastu dni pojawiały mi się jako proponowane do zakupienia. Max nie od początku była w serialu lubianą przeze mnie postacią, w drugim sezonie wręcz strasznie mnie denerwowała. Ale jednak stanęło na tym, że książkę o niej przeczytałam jako pierwszą. Co można o tej powieści powiedzieć: - Po pierwsze, nie ma w niej nic odkrywczego. Albo prawie nic. Bo jest niemal w całości oparta o wydarzenia z drugiego sezonu serialu, tyle, że całkiem z perspektywy rudowłosej bohaterki. - Jest zabawna. Książkowa Max ma przyjemne poczucie humoru i co jakiś czas można było się zaśmiać albo chociaż uśmiechnąć pod nosem podczas czytania. - Można poznać Max nieco lepiej, gdyż dziewczyna w bieżący tok fabuły wplata swoje wspomnienia i tęsknoty za poprzednim domem. Można też bliżej przyjrzeć się jej relacjom z Billym (szczególnie ich początkom) i rodzicami. - Książkę czyta się szybko, bo fani serialu po drugim sezonie większość tej treści już znają, a po znajomych treściach oczy jakoś szybciej przelatują. Trochę jak wtedy, gdy czyta się jakąś książkę kolejny raz. Przyjemna lektura, ale w zasadzie niczym nie zaskoczyła i nie przyniosła mi jakichś niesamowitych informacji o Max. Jej postać jest dużo lepiej ukazana w kolejnych sezonach serialu niż w tej książce, mimo, iż książka jest pisana czysto z jej perspektywy.
Myonica - awatar Myonica
oceniła na62 miesiące temu
Stranger Things. Mroczne umysły Gwenda Bond
Stranger Things. Mroczne umysły
Gwenda Bond
Mroczne umysły to powieściowy prequel serialu Stranger Things, który cofa czytelnika do czasów, gdy w Hawkins nie grasowały jeszcze potwory z innego wymiaru. Zło było znacznie bardziej przyziemn, ukryte w ludzkich decyzjach, tajnych badaniach i bezwzględnym wykorzystywaniu innych ludzi. Fabuła skupia się na młodej, ambitnej dziewczynie, która zgłasza się do udziału w rządowym eksperymencie, wierząc, że robi coś ważnego i potrzebnego. Początkowo wszystko wygląda niewinnie, jednak z każdą kolejną próbą atmosfera gęstnieje. Zamknięte laboratorium, brak jasnych odpowiedzi, zmieniające percepcję środki i zimni lekarze sprawiają, że bohaterka stopniowo traci kontrolę nad własnym umysłem. Granica między rzeczywistością a iluzją zaczyna się zacierać, a eksperyment przestaje przypominać badania, a zaczyna psychologiczny horror. Równolegle pojawia się wątek dziewczynki o nadnaturalnych zdolnościach, który miał rozbudować tło wydarzeń i poszerzyć uniwersum. Niestety jest to najsłabszy element książki. Ta część fabuły nie angażuje, a sama postać wypada nijako i nie wnosi emocjonalnej głębi. Zamiast wzbogacać historię, wątek ten potęguje wrażenie chaosu. Największym problemem Mrocznych umysłów jest nadmiar wątków i częste zmiany perspektywy, przez co łatwo się pogubić. Pomysł na fabułę jest ciekawy, a klimat momentami naprawdę duszny i niepokojący, jednak narracyjny bałagan sprawia, że napięcie często się rozmywa zamiast narastać. To książka z dobrym pomysłem i solidnym klimatem, która najlepiej działa wtedy, gdy skupia się na psychologicznym aspekcie historii. Niestety zbyt duża liczba wątków i słabsze fragmenty fabularne nie pozwalają jej w pełni rozwinąć skrzydeł.
GeekPiotr - awatar GeekPiotr
Wiedźmin. Ronin Hataya
Wiedźmin. Ronin
Hataya Rafał Jaki
Wiedźmin. Ronin. Wykaz twórców na zdjęciu nr 3. Od razu, na samym poczatku, szczerze muszę zaznaczyć, że nie jestem zwolennikiem i fanem mangi. W swoich zbiorach posiadam tylko, nadal nie skompletowaną serie Bosonogi Gen Hiroszima 1945, licząc że kiedyś w końcu uda mi się znaleźć i zakupić brakujące tomy. Nie wiem czy jeden z tomów Sandmana, kwalifikuje się do tego gatunku (?) Drugą kwestią, jest cena jaką komiks osiąga na aukcjach (znalazłem ofertę za grubo ponad 1000 pln),średnio oscylując wokół kwoty 500 pln. Dla mnie to zagadka, której nie potrafię zrozumieć, nawet biorąc pod uwagę fakt, że oczywiście jest wart tyle ile ktoś jest gotowy za niego zapłacić. Wrażenia z lektury ? Dostajemy okolo 120 stron opowieści, utrzymanych jak widać w klimacie Dalekiego Wschodu. Historia jest niepełna (to minus) bez wyraźnego początku i zakończenia. Nieco światła na takie ujecie historii, rzuca zamieszczony na ostatnich stronach bestariusz (to plus),który w bardzo interesujący sposób, przedstawia zawiłości japońskiej mitologii i stworzeń ukazanych na kartach komiksu. Gdzieniegdzie możemy zobaczyć że sam tom sygnowany jest nr 1, tak jakby miała ukazać się jego kontynuacja. Lecz mimo iż album nosi date wydania 2022 roku, o części 2 ani widu, ani słychu ... Podsumowując, myślę że jest to album zdecydowanie kierowany pod adresem fanów Białowłosego pogromcy potworów, którzy nie będą mieli problemu z odnalezieniem się w przestawionej (niepełnej wprawdzie) historii. Ktoś, nazwijmy to "z zewnątrz" może uznać, że komiks nie jest jakoś szczególnie interesujący. Ostatecznie 6,5/10 to moja ocena całości. I po cichu liczę że dostaniemy wkrótce zwieńczenie tej historii.
Tomasz Yetiy - awatar Tomasz Yetiy
Royal City. Tom 1: Krewni Jeff Lemire
Royal City. Tom 1: Krewni
Jeff Lemire
Royal City Tom 1 Krewni to komiks autorstwa Jeffa Lemire’a. Opowiada o rodzinie Pike’ów, która zmaga się z traumą i trudnymi wspomnieniami po tragicznej śmierci jednego z jej członków. Akcja rozgrywa się w tytułowym Royal City, małym miasteczku, w którym historia i losy rodziny splatają się w sposób niezwykle osobisty i emocjonalny. Komiks jest mieszanką dramatu psychologicznego i elementów nadprzyrodzonych. Lemire doskonale balansuje między realistycznymi relacjami między postaciami a bardziej metafizycznymi wątkami, które nadają historii głębi. Narracja jest subtelna, pełna nostalgii i melancholii, co sprawia, że jest to dzieło, które nie tylko wzbudza emocje, ale również zmusza do refleksji nad przeszłością, pamięcią i rodziną. Styl graficzny Lemire’a, choć jak zwykle jest dość surowy i prosty, doskonale pasuje do tonu historii. Rysunki są trochę niewyraźne, pełne kontrastów, co potęguje atmosferę smutku i niepokoju. Komiks często korzysta z symboliki, a jego złożona struktura opowieści sprawia, że nie wszystko jest od razu jasne, co wymaga od czytelnika zaangażowania i uwagi. Wielką siłą komiksu jest jego umiejętność budowania głębokich postaci. Każdy członek rodziny Pike’ów ma swoje własne tajemnice, które są odkrywane w miarę rozwoju fabuły. Historia ukazuje, jak różne emocje i niewypowiedziane słowa mogą ciążyć na ludziach przez całe życie. Jedynym minusem tomu jest zbyt szybkie tempo akcji na końcu oraz zbyt krótkie zakończenie. Polecam, najlepszy komiks Lemire’a jaki do tej pory czytałem. Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DHvAZi_sKGH/?igsh=c3c3dHpiZjE0ZHd3
LukkeGeek - awatar LukkeGeek
Dni, których nie znamy Timothe Le Boucher
Dni, których nie znamy
Timothe Le Boucher
Lubin Maréchal, młody akrobata, zaczyna wybudzać się ze snu co drugi dzień. Okazuje się, że kontrolę nad jego ciałem i umysłem przejmuje druga osobowość – przedsiębiorcza i rzeczowa, odmienna od artystycznie usposobionego Lubina. Chłopak postanawia komunikować się z obcym poprzez nagrania wideo, jednak porozumienie między nimi jest trudne do utrzymania – między osobowościami narasta konflikt, a intruz zyskuje coraz większą autonomię nad jestestwem Lubina. Opis komiksu może sugerować, że jest to fantastyka, ale w rzeczywistości to historia niezwykłego, acz możliwego do zdiagnozowania przypadku zaburzeń osobowości. Autor Dni, których nie znamy opanował trudną sztukę żywego, interesującego dialogowania („– Będziesz mógł się nażreć i choć raz to ten drugi będzie musiał poćwiczyć zamiast ciebie”),oraz stworzył przekonujące sylwetki bohaterów, którzy triumfują, kapitulują, trwają oraz niweczą. Lubin pokazuje, jak wielkie jest pragnienie człowieka, by zaznaczyć swój indywidualizm małymi gestami – odważnym tatuażem na plecach, nieprzeciętną fryzurą – i śmielszymi posunięciami. Komiks dokumentuje rezygnację ze swojego powołania oraz proces godzenia się z własnym przemijaniem, to również piękny obraz uczucia, które żyje w człowieku bez ustanku. "– To ja jestem specjalistą od przetrwania. Spędziłem czterdzieści lat w twoim sercu. – Jesteś bardziej uroczy, gdy się nie odzywasz".
welurowa-burza - awatar welurowa-burza
oceniła na915 dni temu
Spider-Man. Historia Życia Mark Bagley
Spider-Man. Historia Życia
Mark Bagley Chip Zdarsky
„Spider-Man: Historia życia” to jeden z najbardziej oryginalnych komiksów o Pająku, jakie powstały. Punkt wyjścia jest prosty, a jednocześnie genialny: co jeśli Spider-Man starzałby się normalnie, dekada po dekadzie, od lat 60. aż po współczesność? Bez resetów, bez wiecznej młodości, bez cofania czasu. Fabuła prowadzi Petera Parkera przez kolejne etapy życia. Zaczynamy w latach 60, od klasycznych początków Spider-Mana, a potem każda kolejna historia rozgrywa się w następnej dekadzie. Peter dorasta, zakłada rodzinę, mierzy się z polityką, wojną, technologią i coraz cięższym brzemieniem odpowiedzialności. Jego decyzje mają konsekwencje, a czas działa dokładnie tak jak w prawdziwym życiu, nie pyta o zgodę. To, co robi ten komiks wyjątkowym, to skupienie się na człowieku, a nie ikonie. Spider-Man nie jest tu wiecznie tym samym bohaterem. Zmienia się jego charakter, podejście do heroizmu, relacje z bliskimi i samym światem. Pojawiają się znani wrogowie i kluczowe wydarzenia z historii Marvela, ale pokazane w zupełnie nowym, dojrzalszym kontekście. Powiem wprost: to jest naprawdę bardzo fajny komiks. Aż się nie spodziewałem, że wciągnie mnie tak bardzo. Jest mądry, emocjonalny, momentami gorzki, ale cholernie satysfakcjonujący. To Spider-Man dla czytelników, którzy dorośli razem z nim. Ocena: 9/10 Świetny pomysł, świetne wykonanie i historia, która zostaje w głowie długo po przeczytaniu. Jeśli znasz Spider-Mana, musisz to przeczytać. Jeśli nie znasz, to i tak dobry start.
GeekPiotr - awatar GeekPiotr
Umbrella Academy. Tom 2: Dallas Gabriel Bá
Umbrella Academy. Tom 2: Dallas
Gabriel Bá Gerard Way
"Umbrella Academy: Dallas" trochę czasu przeleżał u mnie na półce zanim się za niego zabrałem. Koniecznie chciałem go przeczytać jeszcze przed premierą drugiego sezonu serialu. W końcu się udało. Ciężko mi się odnieść tutaj do samego komiksu, bo jego obraz został już skrzywiony przez serial. Sama historia zawarta w komiksie znacznie różni się od tego, co zaprezentował Netflix. Ale nie będę się tutaj bawił w porównania tekstu źródłowego i jego adaptacji serialowej. Tytuł wydany u nas przez KBoom jest poprawny. Przyjemnie się go czyta, wartka akcja sprawia, że bez problemu dociera się do finału opowieści. Jednak mam wrażenie, że cała droga prowadząca od wstępu do finału jest poprowadzona jakby na skróty. Nie ma zbyt wielu wątków pobocznych, Gerard Way nie rozwija swoich bohaterów, wręcz utrzymuje ich w tym samym stanie, co w pierwszym albumie. W końcu "Umbrella Academy" sprawia wrażenie komiksu seryjnego, którego kolejne zeszyty wychodzą w cyklu co tygodniowym, a tymczasem jeżeli spojrzy się na pełną listę albumów tej serii to można się dowiedzieć, że dopiero na 2021 rok w USA zapowiadany jest czwarty album przygód rodziny Hargreevesów. Podejrzewam, że gdyby nie skrzywienie spowodowane zdecydowanie bardziej rozbudowanym serialem wspomniany komiks kompletnie by mnie nie obszedł. Byłby to po prostu jeden z wielu tytułów, które przewinęły się przez moje ręce i nic po sobie nie zostawiły. Bohaterowie nie są tutaj specjalnie sympatyczni, ciężko się do nich przywiązać. I niestety w tej kwestii serial wygrywa. Szkoda, że Gerard Way nie zaprezentował w tym albumie bardziej rozbudowanej historii, nie stworzył pomiędzy członkami rodziny bardziej złożonych relacji. Zamiast tego postawił na wartką akcję i szybkie jej zakończenie. Jednak spodziewałem się po "Dallas" czegoś więcej, już nawet wstęp w postaci "Suity Apokaliptycznej" sprawiał zdecydowanie lepsze wrażenie, bo budował nowy świat, ale "Dallas" wcale go nie rozbudowuje. Wielka szkoda.
Est85 - awatar Est85
Moon Knight: W noc Cullen Bunn
Moon Knight: W noc
Cullen Bunn German Peralta
Zakończenie wspaniałej trylogii opowiadającej o ciekawym i niejednoznacznym bohaterze. Rzecz, która obrazuje, jak jest to świetny komiks (i ogółem cała seria),to fakt, że zmiana scenarzysty oraz ilustratora, z części na część, zupełnie nie jest znaczna i dostrzegalna. Co może oznaczać, że pomysł na całą opowieść został prześwietnie rozplanowany, a do czynienia mamy przecież z mocno spójną historią o pewnym, bardzo skomplikowanym bohaterze. Magia. Co prawda, trzecia część historii o Moon Knightcie, w porównaniu do dwóch poprzednich, traci lekko na historii, która dla mnie jest mniej angażująca (bardziej to zbiór opowiadań z Moon Knightem w roli głównej),niż przedstawiona w częściach poprzednich, jednak nadal jest to wspaniała opowieść z przepiękną kreską, stanowiąca dobrą realizację wspaniałego pomysłu. Komiks porusza wiele dwuznacznych zagadnień i wchodzi w dość skomplikowany umysł Marca Spectora oraz pokazuje motywacje rządzące Konshu. Czegoś mi w nich zabrakło, by bardziej te historie były dla mnie zaskakujące, choć w niektórych aspektach, ta powieść graficzna to istne arcydzieło, jak każda z części tej historii. Pozostaje mi polecić całą serię, dawno nie widziałam tak wspaniałych ilustracji, świetnie ujętych w różne kadry i tekst, który nie wyjaśniając nic mówi wszystko. W trakcie czytania/przeglądania komiksu bawiłam się przednio, a moje wyobrażenie artystyczne w pełni zostało zaspokojone.
LosingHope - awatar LosingHope

Cytaty z książki Po drugiej stronie

Keith Champagne Po drugiej stronie Zobacz więcej