Escape Journey #3

Okładka książki Escape Journey #3 autora Tanaka Ogeretsu, 9788366132511
Okładka książki Escape Journey #3
Tanaka Ogeretsu Wydawnictwo: Kotori Cykl: Escape Journey (tom 3) Seria: Boys Love komiksy
komiksy
Tomasz Molski

Kup Escape Journey #3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Escape Journey #3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Escape Journey #3

Tom trzeci i zarazem ostatni. Nasi bohaterowie przeżywają "coming out" przed swoimi przyjaciółmi, rodziną i całym uniwersytetem. Spotyka ich nowa rzeczywistość ale są w tym razem i próbują sprostać całemu światu.

Jest to wolniejszy tom, pokazany z bardzo różnych perspektyw. Rozmowy z rodzicami, rodzeństwem, przyjaciółmi, do tego specjalny rozdział gdzie wyjeżdżają na krótkie wakacje do spa tylko we dwoje.

Jest to dobry tom, podsumowujący dzieje tej dwójki, trochę liczyłam na więcej ale nie jestem rozczarowana, cała seria na plus.

Po pierwszym tomie nie spodziewałam się niczego dobrego od tej serii, natomiast z tomu na tom fabuła się rozwija i staje się bardziej dojrzała. Podoba mi się, że zostały tu poruszone bardziej poważne tematy typu: adopcja, akceptacja przez rodzinę i społeczeństwo, homofobia, normy społeczne, oraz dylematy par homoseksualnych tj. "Czy jesteśmy prawdziwym związkiem, jeśli nie możemy mieć potomstwa, czy wziąć ślubu?"
Cieszę się z dodatkowej dopiski tłumacza na końcu tomu na temat adoptowania dorosłych przez dorosłych w Japonii.

Bardzo fajne zakończenie, o wiele fajniej się czytało niż tom 2 :D

Bardzo fajne zakończenie, o wiele fajniej się czytało niż tom 2 :D