Obślizgłe Paluchy

2019-01-01

Kup Obślizgłe Paluchy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obślizgłe Paluchy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obślizgłe Paluchy

Mocno odklejony od rzeczywistości sterydziarz, będący kucharzem w rodzinnej knajpce serwującej dania z ludzkiego mięsa, natrafia na swojej drodze na pewną bardzo otyłą kobietę i upatruje ją sobie jako kolejną ofiarę... Sprawy jednak mocno się komplikują. To co dzieje się w pierwszej części to tylko preludium do rozpierduchy, jaka czeka na nas w kontynuacji. Przyznam szczerze, że tak jak raczej nie robię rereadów (lepiej czytać nowe, niż zapętlać się na tym już znanym, chyba...),tak tutaj strzeliłam sobie powtórkę na początku roku. Solidna ekstrema.

Jeśli dobrze kojarzę, to debiut Patryka - nawet przez chwilę nie dało się tego odczuć.

Narracja płynie jakby autor był starym wyjadaczem poziomu Lee, który trzaska nowelkę za nowelką. I co trzeba oddać - pierwsze paluchy, wbrew tematyce, to dość przystępna książka - dla tych nieobytych z gatunkiem, mogłaby stanowić dobre wejście.

Natomiast druga już jedzie po bandzie w pełnej okazałości, czerpiąc z każdego źródełka tego co obrzydliwe i szokujące.

Podoba mi się to, jak Bogusz wplata w tekst odniesienia do znanych (i lubianych 😉) tytułów. Pojawiają się takie szlagiery jak "Mucha" Cronenberga, "Dzień świra", "Fight club", "Szamanka", "Salo", "Ksiądz", "Urodzeni mordercy", "Głowa do wycierania"... Leatherface, film ze słoikiem... 😉 I wiele, wiele więcej.

A szczególnie urzekły mnie przypisy. Mój ulubiony, to "Franz Maurer miał rację: "Świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia." i przypis do tego fragmentu - "Serio? Jeśli ktoś nie kojarzy Franza to przepadł..." Przyjdzie w grozie kiedyś moment na "Jeśli ktoś nie kojarzy Bogusza, to przepadł", wierzę.

O obu częściach pisałam tutaj:

Okej, nie było to może coś, czego spodziewałem się po tej książce, ale bawiłem się całkiem nieźle. Trochę przypominał mi się "Głód" Matta Shaw, może z tą różnicą że w Obślizgłych Paluchach było więcej humoru. Niezłe bizarro, książka jest króciutka więc pochłonąłem na jednym wdechu. Fanom gatunku ekstremy (i tylko im) - polecam :)

ON - kucharz kanibal na sterydach.

ONA - niesympatyczna, cierpiąca na chorobliwą otyłość.

Połączył ich los i restauracja z rodzinnymi tradycjami: "Obślizgłe Paluchy" – Kuchnia robiona z miłością przez ludzi, z ludzi, dla ludzi.

Czy jesteście gotowi na kulinarną ucztę? Na potrawy o oryginalnym smaku, po których będziecie palce lizać. W tej Warszawskiej restauracji czekają na was dania wyłącznie ze świeżego mięsa. Dostarczane co kilka dni. Zdarza się, że przychodzi osobiście na dwóch nogach.

Horror ekstremalny to gatunek, którym zachwycam się przy każdym spotkaniu. To nie jest lektura dla każdego. Podczas czytania towarzyszy nam odór zgnilizny, patroszenia flaków czy fekaliów. Sceny są brutalne, nie szczędzą nam opisów brudnego i obrzydliwego seksu, onanizmu, gdzie główny bohater ma penisa owrzodzonego i ociekającego ropą. Poza elementami ekstremy jest dodatek fantastyki, a poznają go tylko Ci, co sięgną po tą książkę. Jak na debiut jestem usatysfakcjonowana, aczkolwiek miejscami przydługie opisy i nadmiar terminologii sterydziarskiej mnie irytował.

Za zakupienie tej książki winna jest @zaciesz która się paluszkami zajada tak wybornie, że nie dało się przejść obojętnie 😈

ON - kucharz kanibal na sterydach.

ONA - niesympatyczna, cierpiąca na chorobliwą otyłość.

128 użytkowników ma tytuł Obślizgłe Paluchy na półkach głównych

Okładka książki Shouting does not befit a man Patryk Bogusz, Marcin Piotrowski
Shouting does not befit a man Patryk Bogusz, Marcin Piotrowski
Okładka książki Patusy Patryk Bogusz, Tomasz Czarny, Marcin Piotrowski
Patusy Patryk Bogusz, Tomasz Czarny, Marcin Piotrowski
Okładka książki Bracia w hardcorze Patryk Bogusz, Tomasz Czarny, Edward Lee, Marcin Piotrowski
Bracia w hardcorze Patryk Bogusz, Tomasz Czarny, Edward Lee, Marcin Piotrowski

Cytaty z książki Obślizgłe Paluchy