Shangri-La

2020-02-28

Kup Shangri-La w ulubionej księgarnii

Oceny książki Shangri-La

OPINIE i DYSKUSJE o książce Shangri-La

Fenomenalne rysunki - bardzo precyzyjne detale, monumentalne sceny kosmiczne, intensywne i rzadko spotykane efekty graficzne w momencie kulminacyjnym, a do tego zmieniające się palety kolorów, nadające dodatkowo klimat całości.
Brutalny, majestatyczny, z przesłaniem.

Wszystkie mankamenty, z którymi się zgadzam, są w opiniach poniżej ;-)

Brutalny, majestatyczny, z przesłaniem.

Wszystkie mankamenty, z którymi się zgadzam, są w opiniach poniżej ;-)

Bardzo dobra, wielowątkowa fabuła. Wielokrotnie zatrzymywałem się nad niektórymi "dymkami" żeby przemyśleć. Przedstawiona dystopia czasem nie różni się od naszej rzeczywistości, władzy, życia. Momentami mega celne spostrzeżenia autora. Kreska świetna, bardzo szczegółowa w stylu hard SF. Niestety poważna wada rysunku to twarze wyglądające tak samo, jak manekiny. Ogólnie komiks wart przeczytania.

Shangri-La to komiks science-fiction poruszający niezwykle przyziemne problemy społeczne. W dalekiej przyszłości na naszej planecie życie już nie istnieje. Wojny i zanieczyszczenie spowodowały, że ludzie musieli ją opuścić. Cała pozostała ludzkość znajduje się na ogromnej stacji kosmicznej, którą zarządza korporacja Tianzhu. Życie ludzkie opiera się teraz na kilku podstawowych zasadach. Śpij, pracuj, bierz kredyt, kupuj i spłacaj zobowiązanie. Nie ma już podziałów na kraje, rasy czy religię, dzięki czemu jest pokój. Oczywiście nic nie trwa wiecznie... Brzmi znajomo? Tak, fabuła nie jest może jakoś bardzo nowatorska, ale nadal daje do myślenia i skłania do refleksji. Uwielbiam to! Opowieść od samego początku mocno wciąga, a liczne nawiązania do dzisiejszego świata sprawiają, że jeszcze bardziej wsiąkamy w lekturę.
Największym minusem komiksu jest główny bohater, wypada strasznie blado na tle reszty postaci. Drugim minusem jest środek opowieści gdzie banalne rozwiązania fabularne trochę psują budowany od początku niezwykły klimat całości. Na szczęście pod koniec historia wraca na właściwe tory.
Ilustracje ociekają detalami i smaczkami do wyłapywania. Wszystko wygląda świetnie po za jednym ale.... Postacie wyglądają po prostu paskudnie. Dodatkowo gdy jest ich dużo w kadrze możemy mieć problemy z odróżnieniem ich od siebie. Bardzo to irytuje zważywszy na fakt iż reszta komiksu wygląda fantastycznie.
Pomimo kilku wad komiks wciągnął mnie bez reszty. Bardzo fajna, skłaniająca do refleksji opowieść.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie lukke_geek

117 użytkowników ma tytuł Shangri-La na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Shangri-La na półkach dodatkowych

Okładka książki Metal Hurlant #1/2021 Diego Agrimbau, Alfred, UGO BIENVENU, Mathieu Bablet, Brian Michael Bendis, Berliac, Franck Biancarelli, Sandrine Bonini, Merwan Chabane, Emanuele Coccia, Pierre Colleu, Alain Damasio, Jacob Edgar, Benjamin Fogel, Matt Fraction, Jerry Frissen, William Gibson, Luke Jones, Afif Khaled, ROXANE LUMERET, Paul Lacolley, Lee Lai, Jesse Lonergan, Samia Marshy, Xavier Mauméjean, Carole Maurel, Anna Mill, Nicolas Minvielle, Tommi Parrish, Maya Penn, Jeremy Perrodeau, Julien Perron, Ingo Römling, Sylvain Runberg, JACQUEN SALAÜN, Jaouen Salaün, Serio Salma, Adam Sillard, PIERRE VAN HOVE, Patrice Van Eersel, Lucas Varela, Fabien Vehlmann, Mark Waid, Olivier Wathelet, Eric de Broche des Combes
Okładka książki Beautiful Death Mathieu Bablet, Brandon Graham
Beautiful Death Mathieu Bablet, Brandon Graham