FC Barcelona. Więcej niż futbol

Okładka książki FC Barcelona. Więcej niż futbol autora Dariusz Tuzimek, 9788328129818
Okładka książki FC Barcelona. Więcej niż futbol
2018-11-14

Kup FC Barcelona. Więcej niż futbol w ulubionej księgarnii

Oceny książki FC Barcelona. Więcej niż futbol

OPINIE i DYSKUSJE o książce FC Barcelona. Więcej niż futbol

Książka zakupiona okazyjnie w krakowskim Dedalusie o klubie, któremu kibicuję od 30 lat. Sam tytuł - FC BARCELONA - WIĘCEJ NIŻ FUTBOL - nawiązuje do klubowego hasła "Więcej niż klub" widniejącego na trybunie Camp Nou.
Autorem takiej książki musiał być jej wielki fan, w tym przypadku dziennikarz Dariusz Tuzimek. Książka napisana bardzo przystępnym językiem, częściowo w formie dialogu autora z synem Antkiem, któremu na kartach książki odpowiada na pytania dotyczące FCB.
Z jej kart dowiemy się zatem, czym jest La Masia, kto wdrożył w klubie futbol totalny, wypatrzył i sprowadził Messiego, z kim grała Barca na otwarcie Camp Nou w 1957 r (niespodzianka dla czytelników, nie będę spojlerował).
Na kartach książki poznajemy też najzagozalszego kibica FCB w Polsce Zbigniewa Kumidora i jego wycieczkę życia w 1979 roku do stolicy Katalonii.
Skoro już mowa o tym regionie Hiszpanii - FCB była i jest ostoją Katalończyków, ich dumą, z tego też powodu była prześladowana piłkarsko (zmiana przepisów dotyczących sprowadzania obcokrajowców przy próbie ściągnięcia DI Stefano czy przegrany mecz w pucharze 1:11 z Realem Madryt w 1943).
Wojna domowa w Hiszpanii rozpętana przez Franco w latach trzydziestych XX wieku miała ogromny wpływ na relacje z królewskimi, wspieranymi często kosztem Barcy przez władze związku i kraju. Co ciekawe - w FCB grali też Baskowie (m.in Bakero).
Mamy tu też świetne relacje z ważnych wydarzeń i najważniejszych meczy okraszone pięknymi zdjęciami. Sporo miejsca autor poświęca Messiemu, na czas wydania książki (2018) uznawanego za najlepszego piłkarza w historii FCB. Dowiadujemy się dużo o jego kulisach przejścia do klubu, roli FCB w jego życiu rodzinnym i leczeniu choroby - czyli jak mały człowiek może zostać wielkim piłkarzem.
Na koniec antybohater czyli człowiek z kompleksem FCB tj. Mourinho, ale o powodach poczytajcie sobie sami. Cieszę się, że tam byliśmy przed remontem Camp Nou. Polecam gorąca tą pozycję.
TatArek

Świetna, w krótki i jasny sposób przywołuje najważniejsze wydarzenia i ludzi powiązanych z Barcą. Brakuje mi tylko rozdziału typowo poświęconego początkom klubu i jego założycielowi, ale grupa docelowa pewnie bardziej jest zainteresowana piłkarskimi legendami klubu, a pod tym względem jest to super pozycja. Do tego fajna konstrukcja dialogu.

Wczoraj pisałam, że piłka nożna to nie moja bajka. Jednak ilość książek czytanych o niej wydaje się mówić sama za siebie. No i nie do końca, ponieważ mnie oglądanie jakiegokolwiek sportu nie kręci, ale czytanie już tak, ponieważ w czasie tej czynności mogę dowiedzieć się ciekawych informacji, ocenić styl autora (tym bardziej, że wielu z nich publikuje ich kilka). W przypadku publikacji „FC Barcelona. Więcej niż futbol” Dariusza Tuzimka w grę wchodzi jeszcze Hiszpania, którą troszkę zajmuję się naukowo. Może nie do końca Hiszpanią, ale filmami Almodóvara jednak zawsze bardzo chętnie sięgam zarówno po książki Hiszpanów, jak i publikacje o tym pełnym kontrastów kraju. Barcelona jest miejscem, w którym one pięknie się łączą i współgrają. Miasto niezwykłej architektury i sztuki, od ponad wieku powstającej Temple Expiatori de la Sagrada Família znanej jako bazylika Sagrada Família, a także jednego z najbardziej popularnych klubów piłkarskich, czyli organizacji skupiającej kilka drużyn (wyjaśniam, ponieważ spotkałam się kiedyś z przekonaniem, że FC Barcelona to jedna drużyna). Takie zrzeszenie nie stoi na przeszkodzie uzyskania najlepszych not. Można wręcz ocenić, że powiedzieć, ponieważ drużyny świetnych juniorów oczywiście z czasem zasilają właściwe grupy grające w mistrzostwach.
Jak to wszystko funkcjonuje? Na takie pytania znajdziecie odpowiedzi w książce Dariusza Tuzimka, która doskonale nadaje się dla takich osób jak ja: czyli całkowitych laików chcących poczytać coś lekkiego, przyjemnego, wciągającego i pomagającego zrozumieć kolejny aspekt naszej kultury.
W książce znajdziemy wiele miejsca poświęconego Messiemu. Nie zabraknie też informacji o znanych obrońcach, pomocnikach, napastnikach, których jest tu najwięcej (być może ze względu na nacisk na strzelane bramki),trenerów, ważnych w historii meczów i innych wydarzeń. Tradycyjnie nie może tu zabraknąć informacji o mieście i kraju, aby młodzi czytelnicy mogli zdobyć troszkę informacji o otoczeniu, w którym powstał klub. Poznamy ważne zabytki z moja ulubioną Casa Milà i bazyliką Świętej Rodziny (ja jednak wolę katalońską nazwę),zjawiskowym deptakiem Ramblas i Plaҫa de Catalunya oraz malowniczym parkiem Güell na czele. Piękne, niemal baśniowe miasto jest miejscem szkoły mistrzów, o której dowiadujemy się na początku książki. Poznamy kilka sław, które opuściły jej mury.
„Akcja” książki toczy się wokół rozmów autora z synem Antkiem zadającym ojcu pytania. Oczywiście to tylko takie niedługie wstawki troszkę urozmaicające lekturę, pomagające opowiedzieć czasami nudne rzeczy w ciekawy sposób.
Wielkim plusem tej książki (jak i innych o sporcie z Wydawnictwa Egmont) jest to, że posiada ona piękne zdjęcia, dobrze rozmieszczony niedługi tekst, krótkie rozdziały, sporo ciekawostek, wprowadzenie w klimat, śliskie, bardzo dobrze zszyte kartki oprawione w elastyczną, ale bardzo trwałą okładkę.
„FC Barcelona. Więcej niż futbol” Dariusza Tuzimka to kolejna publikacja, którą dzieci czytają bardzo chętnie i bardzo szybko. Zdecydowanie polecam wszystkim małym fanom mającym wiele pytań na temat piłki nożnej. Na końcu i na początku znajdziecie tekst hymnu klubu (na początku po polsku, a na końcu po katalońsku (nie mylić z kastylijskim, czyli czymś, co my nazywamy hiszpańskim).

24 użytkowników ma tytuł FC Barcelona. Więcej niż futbol na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł FC Barcelona. Więcej niż futbol na półkach dodatkowych