Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

Okładka książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263) autora Juliusz Latkowski, 9788377302286
Okładka książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)
Juliusz Latkowski Wydawnictwo: Avalon historia
historia
2018-09-01
2018-09-01

Kup Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

Na półkach: , , , ,

Zazwyczaj chwalę pod niebiosa dobór tematyki oraz autorów w królewskiej serii wydawnictwa Avalon. Tym razem jednak ze sporymi trudnościami przebrnąłem przez biografię Mendoga. Niebagatelne są zasługi Mindaugasa w zakresie zjednoczenia ziem litewskich, historycznie właściwie jest to jedyny król Litwy. Z drugiej strony postać niemal mityczna, wiele szczegółów z jego życia oraz dziejów litewskich jest nieznanych, okrytych mgłą niewiedzy i domysłów. Być może gdybym wcześniej poznał prapoczątki Wielkiego Księstwa czerpałbym większą radość z lektury. Tymczasem mnogość postaci, sprzeczne informacje utrudniały orientację historyczną. Co ciekawe, postać samego Autora monografii jest równie tajemnicza. Dobrze zapowiadająca się kariera naukowa poświęcona w imię pracy dydaktycznej na poziomie szkół średnich. Nieznana jest data śmierci Pana Juliusza Latkowskiego, który w wieku 69 lat znika z wszelkich rejestrów w 1929 roku. Trochę światła na badania czasów panowania Mendoga rzuca słowo wstępne. Cieszę się, że ta mało znana publikacja doczekała się wznowienia, lecz prywatnie trochę mnie rozczarowała.

Zapraszam do mojej recenzji:

Zapraszam do mojej recenzji:

29 użytkowników ma tytuł Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263) na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

Cytaty z książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

Dodaj cytat z książki Mendog. Król litewski (ok. 1203-12 sierpnia 1263)

Ciekawostki historyczne