Kropka z Błędem

- literatura dziecięca
- 2018-10-15
- 2018-10-15
Czym byłoby życie bez błędów? Smutną, szarą ortografią… Dowcipna opowieść o przygodach znaków przestankowych.
Kropka mieszka w zeszycie w trzy linie. Mówi, że kiedy dorośnie, chce zostać kropką nad „i”. Ale na razie uwielbia robić fikołki, wisieć do góry nogami na najwyższej linii i rysować na brzegach kartek.
Błąd jest mały, kudłaty, i ma z tyłu jakby ogonek. Odkąd przyplątał się na stronę Kropki, stał się jej najlepszym przyjacielem. Razem biegają po kartkach, psocą i taplają się w atramentowych kałużach.
Gdy pewnego dnia Błąd znika bez śladu, Kropka jest zrozpaczona. Gdzie podział się jej przyjaciel? By go odnaleźć, musi wyruszyć w nieznane – poza okładki rodzinnego zeszytu.
Kup Kropka z Błędem w ulubionej księgarni
- Dzieci i młodzież 1
- MAM PAPIEROWĄ 1
- 114 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kropka z Błędem
I ja i syn (7l) zachwyceni! Ja chyba nawet bardziej, bo wszystko mi tu pasuje, stylistyka ilustracji, świat liter i zeszytów, bohaterowie i ciekawa fabuła. No i poczucie humoru!
Wzbudza we mnie tylko ciepłe uczucia - polecam każdemu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzbudza we mnie tylko ciepłe uczucia - polecam każdemu!
Ubawiłam się niezmiernie czytając córce tę książkę. Gra słów, trochę stylistyki i humor wpleciony w zręczną opowiastkę o przygodach małej Kropki. Zdecydowanie dla dorosłych i dla dzieci!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam!
Uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kropka z Błędem" to moje wielkie odkrycie :-) Nie jest to kolejna z wielu książek dla dzieci. Jest nietypowa, odkrywcza i niebywale zaskakująca, i chyba właśnie to podoba mi się w niej najbardziej. Głównymi bohaterami są tytułowa Kropka i jej kudłaty przyjaciel Błąd. Kropka mieszka wraz z rodzicami i starszą siostrą w zeszycie w trzy linie, uwielbia się bawić i psocić, a w przyszłości chciałaby, tak jak jej starsze koleżanki, spoważnieć i zostać kropką na "i". Obłędny pomysł :-) Jako mama i polonista jestem nim zachwycona :-) Głównym motywem całej opowieści jest tak dobrze nam znany w literaturze topos wędrówki. Pewnego razu ulubiony Błąd znika i Kropka rozpoczyna poszukiwania. "Kropka wszędzie go szukała: biegała po liniach, przetrząsała nawet najdłuższe wyrazy, zaglądała w każdy nawias, pytała pytajniki, prosiła o pomoc inne kropki i przecinki... Niestety, od rana nikt Błęda nie widział. Podobno około dziewiątej gonił jakąś małą literę, potem ślad po nim zaginął." Kropka coraz bardziej szaleje z rozpaczy i postawiana odnaleźć przyjaciela choćby na końcu świata. W ten sposób zaczyna się jej podróż, pełna przygód i niespodzianek. Za jej sprawą poznajemy kolejnych bohaterów całej historii. Z niedowierzania przecieramy oczy i bawimy się do łez. Życie prywatne kolejnych znaków przestankowych zasługuje na podziw i pełen zachwyt. Niezwykły pomysł oraz wspaniała wyobraźnia autorki sprawiają, że "Kropkę z Błędem" czyta się raz, drugi trzeci ... i cały czas nasze zauroczenie tą książką nie mija. Oczywiście niektóre gry słowne bawią jedynie rodziców, ale myślę, że z czasem zrozumieją je również nasze dzieciaki. Moja A. podczas lektury co jakiś czas pytała: "Mamusiu co cię tak śmieszy?" A ja cierpliwie jej tłumaczyłam... Efekt był taki, że podczas następnego czytania śmiała się już razem ze mną :-) Polecam małym i dużym czytelnikom :-)
"Kropka z Błędem" to moje wielkie odkrycie :-) Nie jest to kolejna z wielu książek dla dzieci. Jest nietypowa, odkrywcza i niebywale zaskakująca, i chyba właśnie to podoba mi się w niej najbardziej. Głównymi bohaterami są tytułowa Kropka i jej kudłaty przyjaciel Błąd. Kropka mieszka wraz z rodzicami i starszą siostrą w zeszycie w trzy linie, uwielbia się bawić i psocić, a w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, zabawna, na szybką lekturę, podobna do "Plastusiowego pamiętnika". Warto sięgnąć.